Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4536 resultaten


ID: 84892 | Bouwkundig element

Hoeve

Diepenbroekstraat 73 (Wetteren)
Opgetekend op een kaart in 1751 en 1794 als een omgrachte hoeve met bijgebouwen opgesteld in U-vorm, naast een omgracht perceel met bomen; de site is nu gereduceerd tot een deels omgracht erf, met achterin gelegen woonhuis van zeven traveeën en stal, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw. Verder, vroegere paardenstallen, met gemetste voederbak en ruif.


ID: 84895 | Bouwkundig element

Hoeve 't Rood Kasteeltje

Duilhoekstraat 29 (Wetteren)
Omwalde hoeve, vermoedelijk opklimmend tot de 15de of 16de eeuw. Erf toegankelijk via brugje over walgracht en ijzeren hek aan bakstenen pijlers; gekasseide oprit. Woning bestaande uit twee volumes van respectievelijk zes traveeën en twee en een halve bouwlaag en twee traveeën. Grote bakstenen schuur met geknikt zadeldak en centrale doorrit


ID: 85036 | Bouwkundig element

Hoeve Koningshof

Oosterzelesteenweg 84 (Wetteren)
Voorheen omgrachte pachthoeve op de wijk Vantegem waarvan de geschiedenis minstens opklimt tot de 14de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met dakvenster boven de deurtravee, opklimmend tot 1754. De bedrijfsgebouwen werden gesloopt.


ID: 70891 | Bouwkundig element

Samenstel van arbeiderswoningen

Bieststraat 46-48 (Wevelgem)
Samenstel van twee lage arbeiderswoningen waarvan nummer 48 met vernieuwd parement. Nummer 46, lijstgevel van witgeschilderde verankerde baksteen op gepikte plint, voorgevel geritmeerd door steunberen. Zijgevel met stijl- en regelwerk opgevuld met rode baksteen. Achtergevel met vernieuwd parement.


ID: 71098 | Bouwkundig element

Hoeve Kloosterhof

Lauwestraat 168-170 (Wevelgem)
De hoevegebouwen vormen het voormalige neerhof van de verdwenen Guldenbergabdij. De omwalde hoeve wordt omgeven door een ommuurde moestuin en weilanden. 18de-eeuwse hoevegebouwen met gesloten opstelling op rechthoekige plattegrond. Lange oostelijke erfoprit afgezoomd door platanen en gemarkeerd door eenvoudig poortgebouw onder pannen zadeldak.


ID: 71764 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Pijplap 51 (Wevelgem)
Dieper in gelegen woonhuis met rechts lager aanpalend vermoedelijk 18de-eeuws boerenarbeidershuisje, heden opbergplaats. Sporen van vakwerk zie penuiteinden van de ankerbalken in de muur. Links behouden houten kozijn.


ID: 40855 | Bouwkundig element

Hoeve en brouwerij De Kam

Beekstraat 172 (Wezembeek-Oppem)
Gesloten hoeve gelegen op de hoek met de Jan Baptist Overloopstraat. Brouwerij vermeld sedert de 15de eeuw, huidige gebouwen sterk gerestaureerd, in kern opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 40866 | Bouwkundig element

Bijgebouw

Jan Baptist De Keyzerstraat 1 (Wezembeek-Oppem)
Bijgebouw met rechthoekige poort waarvan de resterende ankerbalk wijst op voormalig vakwerk.


ID: 40860 | Bouwkundig element

Kasteeldomein de Burbure

Ooievaarslaan 2-6, Sint-Pietersplein 1-2, 2A-B, 1A (Wezembeek-Oppem)
Kasteel op H-vormige plattegrond, in oorsprong vermoedelijk 16de-eeuws, huidig uitzicht grotendeels vroeg 20ste-eeuws, gelegen in een park met aanhorigheden.


ID: 134145 | Landschappelijk element

Kasteeldomein de Burbure

Sint-Pietersplein 2 (Wezembeek-Oppem)
Domein, circa 20 hectare, met ommuurde moestuin en vrij goed bewaard vroeglandschappelijk park, in 1811 aangelegd in een bronnenrijke beekvallei rond een neoclassicistisch verbouwd 'huis van plaisantie' uit de tweede helft van de 16de eeuw, in 1902 traditionalistisch gerestaureerd; monumentale moerascipressen.