Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 207908 | Bouwkundig element

Neoclassicistische stadswoning

Zwijgerstraat 39 (Antwerpen)
Deze neoclassicistische stadswoning werd samen met het verbouwde huis op nummer 37 gebouwd als samenstel van twee identieke huizen. Het ensemble werd gerealiseerd rond 1899 door aannemer P.J. Van Dyck voor eigen rekening.


ID: 207910 | Bouwkundig element

Neoclassicistische burgerwoning

Zwijgerstraat 40 (Antwerpen)
Deze eind-19de-eeuwse neoclassicistische burgerwoning behoort tot de standaardbebouwing van het Zuid, namelijk rijwoningen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een verzorgde, maar gestandaardiseerd afgewerkte neoclassicistische lijstgevel.


ID: 207912 | Bouwkundig element

Eclectisch hoekpand

Zwijgerstraat 42-44 (Antwerpen)
Het pand werd in 1902 ontworpen door architect L. Hendrikx voor rekening van Louis Van Houtte, wonende om de hoek in de Schildersstraat 33.


ID: 7766 | Bouwkundig element

Gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl

Zénobe Grammestraat 36-38 (Antwerpen)
Twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de aannemer C. Joseph Brusselairs uit 1908. Als opdrachtgevers worden J. en L. Brusselairs vermeld, wellicht de aannemer zelf en/of naaste verwant(en).


ID: 302050 | Bouwkundig element

Ensemble burgerhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl

Zénobe Grammestraat 4, 8-10, 13, 29 (Antwerpen)
Burgerhuizen in neoclassicistische en eclectische stijl, oorspronkelijke deel uitmakend van een ensemble van vierentwintig volgens spiegelbeeldschema gekoppelde woningen van hetzelfde type, naar een ontwerp door de architect Adolphe Mortier uit 1904. Opdrachtgevers waren vier leden van de familie Spoelders, die elk zes woningen voor hun rekening namen.


ID: 81731 | Bouwkundig element

Kapel

Beukenhofstraat (Anzegem)
Dieper in gelegen, half vrijstaande kapel met neogotische vormgeving. Bedehuis op rechthoekige plattegrond, rode baksteen verfraaid door gele baksteen voor steunbeer, deur- en vensteromlijsting. Puntgevel doorbroken door spitsboogvormige deuropening bekroond door arduinen kruis.


ID: 81728 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Beukenhof

Beukenhofstraat 43-45, Kerkdreef 42 (Anzegem)
Kasteel gelegen in park met oud bomenbestand en gedeeltelijk afgezoomd door haag. Conciërgewoning ten noordwesten en koetshuis ten zuidwesten. Noordelijke toegang aan de zijde van de Beukenhofstraat gemarkeerd door pijlers van baksteen en natuursteen en ijzeren hek met de initialen "VC". Rechterpijler met datum "1877". Tweede toegang ten oosten (Kerkdreef) gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Domein aan de Beukenhofstraat van de straat afgezet door laag muurtje van arduin en baksteen.


ID: 81393 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius

Dorpsplein (Anzegem)
Hoger gelegen georiënteerde driebeukige hallenkerk, omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden. Ten zuiden van de kerk, parkje met Lourdesgrot afgezet door ijzeren hekje. Van de oorspronkelijk romaanse kruiskerk van eind 12de, begin 13de eeuw, resteert de vieringtoren met rechthoekig grondplan, het opgaand metselwerk van de transeptvleugels en delen van het in 1686 verbouwde koor. Het driebeukige schip is een wijziging uit de jaren 1820, naar ontwerp van architect L. Vuylsteke.


ID: 81524 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Mattheus met kerkhof

Gijzelbrechtegemstraat (Anzegem)
Niet georiënteerd landelijk kerkje gelegen op een heuvelrug ten noorden van de Scheldevallei. Omringend kerkhof op rechthoekige plattegrond afgezet door bakstenen muur. Neogotisch bedehuis opgetrokken tussen 1854 en 1859, naar ontwerp van Pierre Nicolas Croquison.


ID: 81602 | Bouwkundig element

Sint-Pieterskerk met kerkhof

Juliaan Claerhoutstraat (Anzegem)
Georiënteerde dorpskerk gelegen binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof tegrond met in het zuidoosten 17 graven van slachtoffers van het Gemenebest. In 1818 wordt de huidige laat-classicistische kerk gebouwd, ter vervanging van de in verval geraakte vroeg-gotische kerk, naar de plannen van Lodewijk Vuylsteke.