Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 90497 | Bouwkundig element

Hoeve Grooten Eeckhoute

Bundingstraat 1 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "GROOTEN EECKHOUTE" zie houten opschrift links van de oprit. Ook nog "Hallaerts hof" genoemd naar de bewoners. De hoeve paalt aan de Pannemeersen in de vallei van de Bundingbeek.


ID: 90510 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpshoeve

G. Gezellelaan 10 (Ruiselede)
Dorpshoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Woonhuis met achtergevel aan straatzijde, 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met 18de-eeuwse kern, eventueel nog ouder, zie bouwsporen in de achtergevel. Ten zuiden van het erf ligt het wagenhuis met geïncorporeerde stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), wellicht met 19de-eeuwse kern en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. 


ID: 90500 | Bouwkundig element

Kapel Grietjensgalge

Galgenstraat (Ruiselede)
Hier stond de galg van de heerlijkheid Maalstapel (zie Vlaagtweg), behorend tot de kasselrij Oudburg (Gent), waar in 1660 ene Margriete de Guchtenaer wordt opgeknoopt wegens de moord op haar kind. Bakstenen pijlerkapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, onder zadeldakje (zwarte, mechanische pannen) en beschaduwd door een berk.


ID: 90502 | Bouwkundig element

Molenhoekkapel

Grensstraat (Ruiselede)
Op de kaart van 1862-1863 van het Militair Cartografisch Instituut staat een kapel afgebeeld. De bouwheer is Ernest Roman Moerman cf. arduinen cartouche met initialen "E.R. / M." boven de toegangsdeur. Eenvoudige kapel op rechthoekige plattegrond in verankerde, bruine en rode baksteen onder zadeldak (kunstleien en zwartgeglazuurde nokpannen).


ID: 90505 | Bouwkundig element

Vermeulens kapel

Groene-Sprietstraat (Ruiselede)
Opgetrokken in 1884 om een koeienziekte die de omliggende boerderijen teistert te bezweren. In 1983 wordt de kapel gerestaureerd (aanzienlijke schade ten gevolge van een aanrijding door een pikdorser) en heringewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand.


ID: 90513 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Hulle

Haantjesstraat 1 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen "TEN HULLE" zie houten bord op de stalling. De naam is afkomstig van het vroegere "leen van Abraham van Hulle" dat afhing van de vierschaar van Ruiselede. Het leen was ongeveer 6,5 hectare groot en situeert zich ten oosten van de Brandstraat tegenover de wijk "Het Haantje".


ID: 90519 | Bouwkundig element

Lampaertskapel

Kanegemstraat (Ruiselede)
Neogotische kapel "Lampaertskapel", gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen, volgens kadastergegevens opgericht circa 1883 door de kinderen van Ferdinand Demuynck, die circa 1861 de bijhorende hoeve bouwt.


ID: 90517 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Vredekapel bij hoeve Verkinderen

Kanegemstraat 1 (Ruiselede)
Kapel, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, opgericht in 1944 als gevolg van de hier geleverde gevechten tijdens de Bevrijding tussen Duitse en Poolse troepen. De kapel vormt een geheel met de erfafsluiting van de hoeve "Verkinderen".


ID: 90525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Tivolikapel met lindes

Kapellestraat, Tieltstraat (Ruiselede)
Verwijzend naar een nabij gelegen voormalige herberg "Den Tivoli". gelegen op de hoek van de Kapellestraat en de Tieltstraat met de nok schuin op beide straten. Beschaduwd door twee linden.


ID: 90535 | Bouwkundig element

Villa

Kasteelstraat 26-28 (Ruiselede)
Vrijstaande woning met apotheek gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadastergegevens wordt eerst circa 1840 het rechtergedeelte opgetrokken, dan rond 1890 links de dwarsvleugel met trapgevel toegevoegd. Een deel van de achterbouw verdwijnt circa 1900.