Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27411 | Bouwkundig element

Hoeve

Edelareberg 81 (Oudenaarde)
Semigesloten hoeve met U-vormige opstelling, open naar de veldzijde, vermoedelijk uit begin 20ste eeuw. Boerenwoning met straatgevel van vier traveeën en anderhalve bouwlaag met aanleunende stal van drie traveeën onder doorlopend schilddak.


ID: 27657 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg De Mode

Nederenamestraat 311 (Oudenaarde)
Hoeve van het semigesloten type met achtererf begrensd door de Oossebeek. Aan de straat palende boerenwoning van vier traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Rondom rechthoekig erf opgerichte bakstenen bedrijfsgebouwen met pannen zadeldaken uit de 19de tot de 20ste eeuw.


ID: 27699 | Bouwkundig element

Het Molenhof

Pladutse 7 (Oudenaarde)
Grote vierkante semigesloten hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw op oudere kern. Bedrijfsgebouwen in U-vorm onder doorlopend zadeldak rondom vierkant gekasseid erf. Nabijgelegen watermolen en maalderij Nedermolen. Baksteenbouw van twee bouwlagen met verdieping onder het maaiveld, onder zadeldak; voormalige olie- en korenmolen, reeds vermeld in 1574, in 1885 in omvang verdubbeld; vrijstaande bakstenen schoorsteen van de vroegere stoomketel van de olieslagerij.


ID: 27577 | Bouwkundig element

Herenhuis

Leupegemstraat 40 (Oudenaarde)
Herenhuis van de jaren 1870 van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met decoratieve vorstkam en gelegen achterin gekasseide oprit, toegankelijk via sierlijk gewit ijzeren toegangshek tussen twee geprofileerde rijkelijk uitgewerkte ijzeren hekpijlers.


ID: 28691 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Ives-Sabin Maghermanlaan 10 (Ronse)
Art-decowoning gesigneerd: "architect Decordier/ Oudenaarde", volgens bouwplan van 1928. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen) met smalle rechtse deurtravee en breed vensterrisaliet links


ID: 27510 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Enameplein (Oudenaarde)
Eén van de twee kerken in de pre-stedelijke nederzetting Ename gebouwd onder de laatste Ottoonse vorst van het Duitse keizerrijk. Na de inlijving van Ename in 1047 bij het graafschap Vlaanderen geëvolueerd tot dorpskerk. Heden één van de gaafst bewaarde vroegromaanse kerken van ons land, te dateren circa 1000 en tot op heden gerekend tot de Maaslandse stijl, gebouwd naar Ottoonse traditie. Sfeervol beboomd en met gras begroeid oud kerkhof met omlopend pad. Kerkhofingang tussen lage gemetste vierkante bakstenen pijlers met spiegeldecoratie.


ID: 27435 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve In den Rostkam

Diepenbeek 6 (Oudenaarde)
Hoeve, circa 1840-1870 uitgebaat als hofstede en herberg en later uitgebreid. Verankerde baksteenbouw met tandlijst en gewitte erfgevel, met uitzondering van boerenhuis, onder pannen zadeldaken, waarvan ten westen boerenhuis en schuur in L-vorm onder één afgewolfd zadeldak. Dwarsschuur met rechts poortingang met rechts een beeldnis met een Sint-Antoniusbeeldje.


ID: 27499 | Bouwkundig element

Notariswoning

Abdijstraat 68 (Oudenaarde)
Notariswoning uit eind 19de eeuw. Neoclassicistische bak- en natuurstenen villa met opvallend volume gelegen in ruime omringende beboomde tuin. Twee paar overhoekse vierkante bakstenen hekpijlers met dekplaat en gewit ijzeren hekken in de haag aan de straat. Hoofdgebouw bestaand uit een hoog dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met mansardedak. Links lagere aansluitende vroegere conciërgewoning.


ID: 27581 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Smallestraat 1 (Oudenaarde)
Arbeiderswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met sierankers en licht getoogde vensters.


ID: 27515 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Laurentiusparochie met tuin

Enameplein 18 (Oudenaarde)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, in oorsprong mogelijk opklimmend tot eind 17de eeuw; volgens E. Beaucarne door Charles de Colins d'Heetvelde, abt van de Sint-Salvatorsabdij herbouwd en verhoogd met een verdieping, wellicht in 1768. Huidige pastorie zijdelings palend aan de straat en met omhaagd voortuintje vooruitspringend op het kerkhof. Achterliggende beboomde pastorietuin aan Enameplein afgesloten door gewitte bakstenen muur.