Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 87129 | Bouwkundig element

Hof van Hames

Kasteelhoevestraat 3 (Tielt)
Restant van het Hof van Hames, Kasteelhof van Hames of 't Gravekasteel, een voormalige omwalde historische kasteelhoeve. In 2001 werd het 17de-eeuwse poortgebouw, het woonhuis en een oud stalvolume afgebroken. De toen resterende gebouwen, namelijk een stal- en schuurvleugel met wagenhuis op L-vormige plattegrond, dateerden naar verluidt uit 1910.


ID: 43069 | Bouwkundig element

Huis Nazareth

Doolhofstraat 1, Goetsenhovenplein 22 (Tienen)
18de-eeuws kasteel met hoeve, oudste gedeelte is een middeleeuwse slottoren met overwelfde benedenverdieping, in 1898 en volgende uitbreidingen, aanpassingen en oprichting kapel.


ID: 135350 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Betho en Beukenberg met Romeinse weg

Koninksem, Piringen, Tongeren, Widooie (Tongeren)
Het kasteel van Betho ligt even buiten het stadscentrum van Tongeren in het gehucht Mulken, gevat in een vrij gaaf bewaard landschap tussen de steenwegen naar Hasselt en Sint-Truiden. Het is een imposant, gedeeltelijk omgracht complex aan de bovenloop van de Fonteinbeek. Het omvat een kasteel met een hoeve en ook de omgeving kent een symmetrische aanleg met graslanden, dreven, hagen en paden. De nabijgelegen Beukenberg is een Romeins aquaduct die de natuurlijke bronnen van de Mombeek te Widooie moest verbinden met de stad Tongeren. De aarden wal die daarvoor aangelegd werd is bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bossen en struwelen.


ID: 37503 | Bouwkundig element

Kasteel en kasteelhoeve van Neerrepen

Binkelstraat 1-5 (Tongeren)
Het huidige kasteel dateert in kern uit de tweede helft van de 18de eeuw. De kasteelhoeve uit de eerste helft van de 17de eeuw.


ID: 37305 | Bouwkundig element

Kasteel van Betho

Mulkerstraat 2 (Tongeren)
Gelegen temidden van een gaaf bewaard landschap. Imposant, gedeeltelijk omgracht kasteel met hoeve, symmetrisch aangelegd rondom twee aansluitende binnenplaatsen.


ID: 37508 | Bouwkundig element

Kasteel van Rooi

Rooi 4-6 (Tongeren)
U-vormig kasteel met aansluitende, gesloten hoeve en ten zuidwesten een vijver.


ID: 37464 | Bouwkundig element

Kasteel en kasteelhoeve van 's-Herenelderen

Sint-Stefanusstraat 40, 40B (Tongeren)
Het kasteel, met toegang via de inrijpoort in het hoevegebouw, is omgeven door een park in landschapsstijl met vijver, de kasteelhoeve strekt zich uit langsheen de Sint-Stephanusstraat en is voorzien van twee hoektorens.


ID: 87572 | Bouwkundig element

Pachthoeve Lagrou

Steenveldstraat 1 (Torhout)
In oorsprong een afhankelijkheid van het belangrijke "kasteel d' Aertrycke". Beeldbepalende hoevesite omringd door boomgaard en haag.


ID: 87608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.


ID: 16808 | Bouwkundig element

Abdijhoeve 't Groot Westhof

's Heerwillems 10 (Veurne)
Hoeve als 't Groot Westhof reeds vermeld in de loop van de 17de eeuw. Voorheen klooster van norbertinessen afhankelijk van de Veurnse Sint-Niklaasabdij en zogenaamd Hof der Vrouwen, ingericht tot hoeve na afschaffing van het klooster waarvan de bezittingen eigendom werden van vermelde abdij. De huidige hoeve werd kort na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwd, naar ontwerp van C. Van Elslande, midden bewaarde omwalling. Lage, losse bestanddelen van baksteen onder zadeldaken, in een wederopbouwarchitectuur aansluitend bij de traditionele regionale hoevebouw.