Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 90622 | Bouwkundig element

Hoeve

Pietakkerstraat 8 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Woonhuis met jaarsteen "1894" in de linkerzijgevel.


ID: 90626 | Bouwkundig element

Debels kapel

Planterijstraat (Ruiselede)
Veldkapel "Debels kapel", links van de oprit leidend naar nummer 29. Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, en in 1914 door de boomkweker Pieter De Bel gebouwd om te voorkomen dat zijn zoon door de Duitsers zou worden opgeëist.


ID: 90628 | Bouwkundig element

Ommegangkapel 5de wee

Poekestraat (Ruiselede)
Gebouwd in 1876 in opdracht van Karel Demuynck en bij het kadaster geregistreerd in 1879. De kapel staat dan voor en los van de huizen nummers 8-10. Circa 1906 worden beide huizen herbouwd waarbij de kapel in de gevel van nummer 8 wordt verwerkt.


ID: 90638 | Bouwkundig element

Ommegangkapel 4de wee

Poekestraat (Ruiselede)
Gelegen aan een betegeld pleintje en beschaduwd door een jonge paardenkastanje. Gebouwd in 1875 op initiatief van de omwonenden en de kerkfabriek van Ruiselede. In de kapel worden tot circa 1950 ook de heilige Appolonia en heilige Nicolaas aanbeden.


ID: 90668 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Knotlinde met boomkapelletje 't Soete Vrouwke

Schoutskruisestraat, Westakkerstraat (Ruiselede)
Boomkapelletje " 't Soete Vrouwke" op de hoek met de Westakkerstraat, opgehangen in een oude linde. De naam, gegeven aan een nabijgelegen stuk grond, komt reeds voor in renteboeken van 1686 van de Gentse Sint-Pietersabdij.


ID: 90677 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Strichtensgoedstraat (Ruiselede)
Pijlerkapel bij nummer 8 met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Er is geen oprichtingsdatum of bouwheer gekend maar het beeld is naar verluidt reeds aanwezig in de jaren 1920.  Roodbeschilderde baksteen onder zadeldak, korfboognis met smeedijzeren hekje.


ID: 90679 | Bouwkundig element

Villa

Tieltstraat 13 (Ruiselede)
Cottage gelegen in een beboomde en omhaagde tuin, volgens kadaster opgetrokken circa 1926. Zie gevelsteen ontworpen door architect "J. DEWULF / BOUWKUNDIGE". Bouwheer is Léon Van Holder, dokter en zoon van August (1861-1952), eveneens dokter.


ID: 90689 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Veldstraat (Ruiselede)
Veldstraat z.nr. Veldkapel z.g. "Sint-Antoniuskapel". Daterend van 1876, gebouwd door Pieter Mestdagh en eigendom van de familie Billiet. Hoort bij de melkerij (latere textielfabriek) van de familie Billiet (cf. Waterboordstraat nr. 2). Tot 1960 onderdeel van de Kruisprocessie. De gevels werden recent vernieuwd. Gele en rode baksteen onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen


ID: 90694 | Bouwkundig element

Moutons Kapel

Wantestraat (Ruiselede)
Gebouwd in 1870 door de familie Van Severen en gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Opgetrokken in bruine baksteen onder zadeldak (Vlaamse, blauwe pannen) en bekroond door gietijzeren kruis.


ID: 90716 | Bouwkundig element

Braets kapel

Zandvleugestraat (Ruiselede)
Veldkapel, rechts van de hoeve nummer 16. Zogenaamd "Braets kapel" van 1910, ingepast in de tuinhaag (rode beuk). Tegenwoordig ook "Praeters kapel" genoemd naar de huidige bewoners. Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Troost-In-Nood en opgericht naar aanleiding van een missie van de paters redemptoristen.