Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 76083 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kasteelstraat 24 (Assenede)
Sober neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd in 1875. Bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand en gecementeerde plint, getoogde vensters op arduinen dorpels en een behouden houten kroon- en tandlijst op modillons. Originele witgeschilderde paneeldeur met fraai smeedwerk in de beglaasde spiegels.


ID: 76086 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kasteelstraat 31 (Assenede)
Alleenstaand neoclassicistisch burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd in 1898. Sobere, nu gecementeerde en witgeschilderde voorgevel.


ID: 76099 | Bouwkundig element

Brouwerswoning

Kloosterstraat 5 (Assenede)
Brouwerswoning van de brouwerij Van Hoorebeke die opgericht werd door Julien Van Hoorebeke in 1898 naar ontwerp van architect Charles Cambien-Spruyt op de plaats van de vroegere brouwerij Bovijn. Enkel de in 1903 gebouwde Imposante vrijstaande eclectische constructie met kasteelallures bleef in het immense, deels ommuurde en van fraaie hekken voorziene terrein bewaard.


ID: 76057 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Landsdijk (Assenede)
Na de oprichting in 1904 van een nieuwe parochie kreeg architect Henri Valcke uit Ledeberg in 1905 de opdracht een kerkgebouw te ontwerpen. Het neogotische kerkgebouw, van de straat gescheiden door een beplante voortuin en ijzeren hekken op een lage bakstenen voet, is met de voorgevel naar het noorden gericht.


ID: 76102 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt (Assenede)
Kerk met rechthoekige plattegrond van een hallenkerk met drie gelijke beuken van vier traveeën, niet uitspringend transept met kruisingstoren op vierkante basis en drie gelijke koren met rechte sluiting.. De oudste delen van de huidige kerk in Doornikse kalksteen zijn nog de achthoekige kruisingstoren op vierkante basis, de kruisbeuk en het koor in romaanse stijl van circa 1200. De gotische zijkoren dateren vermoedelijk uit de 14de eeuw.


ID: 76132 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Meuleken (Assenede)
De neoclassicistische kapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind uit de jaren 1850 is gesitueerd op de zuidoosthoek van de oorspronkelijke begraafplaats.


ID: 76077 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Molenstraat (Assenede)
Achterin gelegen gemeentelijke begraafplaats. Een eerste begraafplaats buiten de dorpskom werd aangelegd in 1810. In 1895 werd de begraafplaats vergroot en afgesloten met een nieuw bakstenen toegangshek.


ID: 76021 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie met tuin

Nieuwe Boekhoutestraat 3 (Assenede)
Het vrijstaande, op een terp tussen twee belangrijke dorpsstraten ingeplant herenhuis van 1857 met aansluitende tuin, heeft een imposant en beeldbepalend karakter. Het typische dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak en is opgetrokken in neoclassicistische stijl.


ID: 76398 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Noordstraat 2 (Assenede)
Gaaf bewaard neoclassicistisch burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1876. Dubbelhuis met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op een plint van arduinplaten, horizontaal gemarkeerd door schijnvoegen en lijsten.


ID: 76407 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ooststraat 5 (Assenede)
Alleenstaande neoclassicistische dorpswoning met behouden voortuin omsloten door een ligusterhaag, door jaarankers in vrijstaande rechter zijgevel 1890 gedateerd. Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.