Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 59056 | Bouwkundig element

Parochiezaal  Sint-Niklaasparochie Waterland-Oudeman

Kerkstraat (Sint-Laureins)
Volledig vrijstaande, haaks op de straat ingeplant bakstenen gebouw, opgericht door de Parochiale Werken in 1933. Diep gebouw onder geknikt zadeldak. Rondboognis met Heilig Hartbeeld in de straatgeveltop.


ID: 59088 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters franciscanessen

Kloosterstraat 16 (Sint-Laureins)
Het kloosterhuis werd opgericht in 1910 door de zusters franciscanessen van Crombeen te Gent op vraag van de pastoor om te Watervliet het meisjesonderwijs te verstrekken. Het kloosterhuis is een vrijstaand gebouw in een kleurrijke eclectische baksteenarchitectuur ingeplant in een ruime ommuurde tuin. Het gebouw telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak afgewerkt met zijtrapgevels.


ID: 58257 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kruiskenstraat 45 (Sint-Laureins)
Hoeve met losse bestanddelen op erf afgesloten door ijzeren hekken met voorstelling van paarden, aan betonnen pijlers. Een klein voortuintje voor de woning is omheind met ijzeren hekwerk. De oude hoevegebouwen, volgens R. Bernaert het oudste huis van de gemeente, werden aangepast, blijkens de aangebrachte jaartallen in 1910 en 1924. Zeer ruim bakstenen bedrijfsgebouw van in totaal zestien traveeën.


ID: 58263 | Bouwkundig element

Kapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Middeldorpe (Sint-Laureins)
Aan het kruispunt met Roodwegelken en op de hoek van het erf van de hoeve nummer 12, betonnen, wit en blauw geschilderd wekkapelletje van Onze-Lieve-Vrouw, geflankeerd door twee imitatieboomstammen van beton.


ID: 59135 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Molenstraat (Sint-Laureins)
Bakstenen wegkapel in neogotische stijl, volgens kadastergegevens gebouwd door landbouwer E. Dhuyvetter eind van de jaren 1920.


ID: 58369 | Bouwkundig element

Molenaarswoning met romp Baeyensmolen

Sint-Margrietestraat 25 (Sint-Laureins)
Voormalig molenerf met romp van een stellingmolen uit 1876 en gelijktijdig gebouwde molenaarswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; dubbelhuis met gecementeerd, roze geschilderd parement met arduinen plint en witgeschilderde decoratieve onderdelen. Op het erf staat een dienstgebouw uit 1927 met schuur en stallen, voorzien van een niskapel in de geveltop.


ID: 9560 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Achter de hoeve aan de Espenhoek 7, langs de Cotthemstraat, bakstenen Onze-Lieve-Vrouwekapel: rechthoekig met apsis onder pannen zadeldak.


ID: 216014 | Bouwkundig element

Grot van Lourdes

Cotthem (Sint-Lievens-Houtem)
Beeldbepalende Mariagrot ingeplant in een straatbocht aan een driesprong tegen een verhoogde berm. De kunstgrot zou opgericht zijn in 1954. Vrij groot uitgewerkte grot van twee niveaus hoog sterk omlijst door groene aanplantingen. Binnenin de benedengrot staan knielbanken opgesteld en hangt een grote paternoster.


ID: 9535 | Bouwkundig element

Hoevetje in L-vorm

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
L-vormig hoevetje met witgeschilderde, bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldak (leien, golfplaten), uit de 19de eeuw.


ID: 9536 | Bouwkundig element

Sint-Lievenskapel met Sint-Lievensbron

Kapellekouter (Sint-Lievens-Houtem)
Vermaard bedevaartsoord met kapel en omringend tuintje. Rechthoekige kapel met drie traveeën en driezijdige sluiting, onder zadeldak, van 1640, gerestaureerd in 1702; neogotische uitbreiding met anderhalve travee en nieuwe voorgevel.