Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 52236 | Bouwkundig element

Boskapel

Lichtenboslaan (Balen)
Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, van 1841, zie traliewerk deur, en gelegen te midden van een ten dele beboomd parkje.


ID: 51953 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andries

Markt 7 (Balen)
Kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek, uit de 15de eeuw met Kempische toren van bak- en ijzerzandsteen; eertijds met ommuurd, omringend kerkhof.


ID: 88947 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met aansluitend kerkhof

Bloemendalestraat 1 (Beernem)
Sobere neogotische kruiskerk, gebouwd vanaf 1901 naar ontwerp van provinciaal architect René Buyck. Recuperatie van enkele elementen van de oudere kerk, onder andere natuurstenen pijlers. De plattegrond ontvouwt een driebeukige georiënteerde hallenkerk, met schip van zes traveeën en een transept van twee traveeën. Aansluitend kerkhof met 19de-eeuwse grafmonumenten in neogotische en neoclassicistische stijl, en centraal op het oude deel van het kerkhof imposante grafkapel van de familie de Vière, opgericht in 1896, vermoedelijk naar ontwerp van de Beernemse aannemer-architect Auguste Bruggeman.


ID: 88971 | Bouwkundig element

Nationale Gendarmerie en Gemeentehuis van Beernem

Bloemendalestraat 112 (Beernem)
Imposant gebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen + verhoogde begane grond onder een leien zadeldak gevat tussen puntgevels afgewerkt met natuursteen. Het dakvlak is voorzien van pittoreske dakkapellen met smeedijzeren topstuk. Tegen de gevel aanwezigheid van gedenkplaat voor de Tweede Wereldoorlog. Links en rechts geflankeerd door lagere doorgangen afgewerkt met een tuitgevel voorzien van blindnissen. Verschillende opeenvolgende functies die meestal samengaan met een verbouwing.


ID: 88981 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Bloemendalestraat 136 (Beernem)
Eclectisch halfvrijstaand herenhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Links van het herenhuis een smeedijzeren hekken; volgens jaarcartouches uit 1910.


ID: 88955 | Bouwkundig element

Herenhuis Woning De Schepper

Bloemendalestraat 30 (Beernem)
Imposant herenhuis, gebouwd in 1913 in neobarokke stijl naar ontwerp van L. Verstraete. Hoofdvolume van vijf traveeën onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen. Links van de poort lager volume.


ID: 88967 | Bouwkundig element

Herberg

Bloemendalestraat 91 (Beernem)
Pand van ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadaster in 1868 gebouwd als herberg. Verankerde bakstenen lijstgevel met sierpleisterwerk in neoclassicistische stijl.


ID: 88989 | Bouwkundig element

Dankkapel voor Onze-Lieve-Vrouw

Bulscampveld (Beernem)
De gedenkkapel staat langs Bulscampveld, de dreef ten noorden van het kasteel binnen het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld, ongeveer vlak tegenover de cafetaria en werd gebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Alphonse de Pauw. Kapel in classicistische stijl met ronde plattegrond.


ID: 88988 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lippensgoed

Bulscampveld 9 (Beernem)
Neogotisch kasteel uit het einde van de negentiende eeuw, ingeplant op een lichte verhevenheid in een park in landschappelijke stijl, naar ontwerp van Edmond Galoppin met tuinbrug en tuinpaviljoen. Deels behoud en heraankleding van het neogotische interieur in functie van het bezoekerscentrum (sinds 2006). Het kasteel geeft onderdak aan een natuur- en milieu-educatief centrum en een toeristisch onthaalpunt voor het landschapspark Bulskampveld.


ID: 88997 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Drie Koningen

Drie Koningen 1-2, 3, 3A (Beernem)
Imposant kasteel uit 1802 in neoclassicistische stijl met conciërgewoning. Paardenstallen, wagenhuis, koetshuis en hovenierswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw. Parkaanleg in landschappelijke stijl met een vijver, solitaire bomen en struikenmassieven, rondgaande paden, ommuurde moestuin en restant van een afsluitingshaag. In het park zijn diverse kleine elementen zoals smeedijzeren hekken, kettingpalen, kruisbeeld en tuinvazen bewaard. Verder nog de koorgevel van een kapel uit 1884, nu herleid tot grafmonument.