1407 resultaten
ID: 8848 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ekentstraat (Haaltert)
De neoclassicistisch getinte devotiekapel werd in 1865 gebouwd. Twee gekandelaarde linden flankeren de kapel langs de straatzijde. Een omhaagde kapelhof omgeeft de kapel.
ID: 8856 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Houtmarkt (Haaltert)
Door linden beschaduwde, kapel aan de ingang van het ommuurde kerkhof. Laatbarok getint gebouw met zekere classicistische inslag, met twee traveeën en een driezijdige sluiting, Jaartal 1703 in een zandstenen cartouche.
ID: 131141 | Landschappelijk element
Kapelstraat (Haaltert)
Op traditionele wijze werd een lindeboom geplant achter een wegkapelletje. In het straatbeeld is de kapellinde beeldbepalend.
ID: 133231 | Landschappelijk element
Bakelstraat 6 (Halen)
In de kaphaag die het erf afsluit aan de westzijde staat een oude winterlinde. Met een stamomtrek van 648 cm betreft het hier een van de dikste van België. Gezien de oriëntatie ten opzichte van de gebouwen op het erf is deze boom geplant als schermboom en beschermt hij het erf en zijn bewoners tegen zon, regen en wind.
ID: 132462 | Landschappelijk element
Corneliusstraat (Halen)
De linde met boomkapel is aangeplant op een kruispunt van wegen. De boom markeert de kruising van de Velpenstraat met de Bloemendaelstraat en vormt een herkenningspunt in het landschap.
ID: 304352 | Landschappelijk element
Gemengde Brigadestraat, Oude Leuvensebaan, Rozedelstraat (Halen)
Op een kruispunt van de Oude Leuvensebaan, Gemengde Brigadestraat en Rozedelstraat een gekandelaarde winterlinde (Tilia cordata) als kapelboom.
ID: 302683 | Bouwkundig element
Kolenbergstraat, Schomstraat, Sint-Jansbergstraat, Steenbergstraat (Halen)
Het voormalige kartuizerklooster van Zelem is met zijn omgeving beschermd als dorpsgezicht. Bij deze bescherming hoort ook de verderop gelegen hoeve Oude Pastorij met zijn onmiddellijke omgeving.
ID: 303191 | Landschappelijk element
Lobosstraat 1-2 (Halen)
Dendrologisch interessant parkje in landschappelijke stijl met pittoresk karakter, uit het einde van de 19de eeuw, nu bij een buitenhuis met uitzicht uit dezelfde periode, maar met oudere kern en ouder neerhof. De site is van feodale oorsprong en volgde de neerhof-opperhofstructuur. Inrijhek en boogbrug over de vijver.
ID: 132461 | Landschappelijk element
Rotemstraat (Halen)
Een oude gekandelaarde winterlinde met boomkapel is aangeplant op een kruispunt van wegen. De beeldbepalende boom markeert de kruising van de Rotemstraat met de Struikstraat en vormt een herkenningspunt in het landschap. Op de Atlas der Buurtwegen van medio 19de eeuw is de boom ingetekend binnen de wegzate, hij staat bijgevolg op het openbare domein. De boom heeft een respectabele stamomtrek van 520 cm (meting uitgevoerd in 2011).
ID: 132463 | Landschappelijk element
Rotemstraat (Halen)
Bij het kruispunt van de Rotemstraat en de Gidsenstraat wordt in de hoek van een perceel de grens van het erf, Rotemstraat 12, gemarkeerd. In de hoog geknotte linde werd een boomkapel opgehangen.