Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27452 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Herlegem 4 (Oudenaarde)
Hoeve voornamelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw met hoofdgebouwen in U-vormige opstelling in straatbocht gelegen met rechts bakstenen hekpijler met beeldnis met beeldje van Sint-Antonius. Baksteenbouw met verankerde gevels onder pannen zadeldaken.


ID: 27504 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Beaucarnestraat 13 (Oudenaarde)
Overblijvend gedeelte van een landelijke dorpswoning, waarschijnlijk van een vroegere herberg of hofstede. Breedhuis van aanvankelijk acht en heden nog vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit 18de eeuw.


ID: 27629 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Karel Martelstraat 73 (Oudenaarde)
Achterin gelegen, half vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 27415 | Bouwkundig element

Bedevaartsoord en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Kerselare

Kerzelare (Oudenaarde)
Het bedevaartsoord en de kapel Onze-Lieve-Vrouw Kerselare zijn getuigen van de eeuwenlange Mariadevotie in de streek, opklimmend tot de 15de eeuw. De 16de-eeuwse kapel, gebouwd door de heren van Pamele, werd na de brand van 1961 vervangen door een nieuwe, betonnen kapel naar ontwerp van architect Juliaan Lampens. De moderne constructie is opgetrokken uit gewapend beton onder een sterk hellend lessenaarsdak en enorme betonnen overluifeling over de grote beglaasde wand uitziend op het voorplein.


ID: 27530 | Archeologisch / Bouwkundig element

Archeologisch park van Ename

Sint-Salvatorsstraat (Oudenaarde)
Archeologisch park van Ename - Stichting De Boever Opgravingsterrein van circa 11 hectare begrensd ten westen door de rechter oever van de gekanaliseerde Schelde, ten noorden door de Lotharingenstraat, ten oosten door landbouwgronden palend aan de muur van de vroegere abdijtuin die tevens de achterzijde van de bebouwde percelen aan de westkant van de Abdijstraat begrenst, ten zuiden door de Sint-Salvatorsstraat en het tracé van een gedempte Schelde-meander.


ID: 27506 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Beaucarnestraat 17 (Oudenaarde)
Bestaande gemeenteschool van één bouwlaag en vijf traveeën waarschijnlijk gebouwd circa 1900, in 1938 na sloping van de voorgevel aangepast en verhoogd naar ontwerp van architect G. Decordier van 1937. Hoog bakstenen schoolgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Achterin op de speelplaats, vroegere bewaarklas gebouwd naar ontwerp van architect G. Decordier van 1929. Gebouw van één verdieping en drie traveeën onder zadeldak tussen zijtrapgevels.


ID: 27733 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijflindendries 2 (Oudenaarde)
Hoeve met losse bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Lindeboom en bakstenen pijler aan de toegang, vier notelaars middenin het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Dwarsschuur met jaarankers 1893, hogere dwarsschuur en wagenhuis met lager aanleunend bakhuis.


ID: 27392 | Bouwkundig element

Klooster- en schoolcomplex

Wortegemstraat 2 (Oudenaarde)
Klooster en schoolgebouwencomplex van 1921 in plaats van de gebouwen vernield in 1918, volgens mondelinge bron naar ontwerp van architect Albert Massez. Neogotische bakstenen gebouw op U-vormige plattegrond met ten zuiden aangebouwde kapel van twee traveeën met driezijdige apsis en traptorentje in de oksel.


ID: 27580 | Bouwkundig element

Hospice

Ronseweg 32 (Oudenaarde)
Hospice van 1868-1874, opgericht met schenkingen van het echtpaar Vander Eecken - De Raedt. In 1930 en na 1945 werd het dak hersteld, in de jaren 1940 werd de hoge muur aan de straatkant vervangen door een lage haag.


ID: 27609 | Bouwkundig element

Boerenwoning en bedrijfsvleugel

Hauwaart 5 (Oudenaarde)
Hoeve van het gesloten type, als vierkanthoeve reeds bestaand in het vierde kwart van de 18de eeuw. Ten noorden, lange gewitte boerenwoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag. De achtergevel bewaart op de bovenverdieping vijf getraliede lunetten en een blinde lunet. Rechter deel van de oostvleugel met korfboogvormige toegangspoort bleef bewaard. De andere vleugels werden gesloopt en heropgebouwd.