Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 36127 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kerkstraat 82 (Gavere)
Hoeve van het semigesloten type met voormalige landbouwstokerij Van der Meerschout, uit het midden van de 19de eeuw. Woonhuis met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 36187 | Bouwkundig element

Hoeve en molenaarswoning

Lindeboomstraat 18 (Gavere)
Ver achterin gelegen hoeve met resterend maalderijgebouw ingeplant in U-vorm binnen een omhaagd erf. De voormalige houten korenwindmolen dateerde uit de eerste helft van de 19de eeuw. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw met in L-vorm aangebouwde stallen onder zadeldak. Ten westen, circa 1880 bijgebouwde voormalige stoommaalderij met gewitte bakstenen gevels.


ID: 36004 | Bouwkundig element

Brouwerij Contreras

Molenstraat 110 (Gavere)
Voorheen brouwerij Latte, hier opgericht in 1818, onder meer met bijbehorende houten windmolen. Sinds 1920 in handen van de familie Contreras. Nog in werking zijnde ambachtelijke brouwerij van hoge gistingsbier met kleinschalige gewitte bakstenen gebouwen met één bouwlaag onder zadeldak. Behouden zeer diepe, rond gemetste waterput. Links van de bedrijfsgebouwen, bakstenen villa van 1931.


ID: 36056 | Bouwkundig element

Stokerij Vander Straaten

Steenweg 33 (Gavere)
Stokerij en woonhuis, opgericht in 1835. Oorspronkelijk gesloten complex met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkant binnenerf. Heden nog achterin gelegen woonhuis, in kern daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Links, voormalige stokerijgebouwen aansluitend bij de vroegere brouwerijgebouwen.


ID: 36138 | Bouwkundig element

Hoeve met stokerij Saeghershof

Toekomststraat 30 (Gavere)
Zogenaamd naar de vroegere eigenaars, De Saegher, die hier circa 1875 een stokerij van oude Dikkelvense jenever oprichtten. Sinds de Tweede Wereldoorlog, burelen van Pura Bronnen met exploitatie van de minerale bronnen in de nabij gelegen bossen. Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, heden met 19de-eeuws voorkomen, mogelijk met oudere kern uit de 18de eeuw of vroeger. Aan de straat palende voormalige stallen, circa 1875 omgebouwd tot stokerij.


ID: 52408 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bedrijfsgebouw

Dr.-Van de Perrestraat 19 (Geel)
Alleenstaand huis uit eerste helft 20ste eeuw. Achterliggend bedijfsgebouw van een voormalig veevoederbedrijf.


ID: 52288 | Bouwkundig element

Woonhuis met brouwerij, schuur en boomgaard Ooievaarsnest

Kameinestraat 3 (Geel)
Complex opgericht midden 16de eeuw en in een koopakte van 1585 beschreven als woonhuis met brouwerij, schuur en boomgaard.


ID: 52290 | Bouwkundig element

Herenhuis met hoeve, brouwerij en azijnstokerij De Waaiburg

Kameinestraat 35 (Geel)
De Waaiburg of Waeyenberch met vermeldingen teruggaand tot het begin van de 16de eeuw. In de Middeleeuwen mogelijk een hoeve toebehorend aan de heren van Geel.


ID: 52474 | Bouwkundig element

Bloemmolens van Geel N.V.

Kanaaldijk 14 (Geel)
Opgericht in 1929, tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig vernield en heropgebouwd in 1952-1953, uitgebreid onder meer met graansilo's in jaren 1960.


ID: 300147 | Bouwkundig element

Molen van Larum met omgeving

Larum, St.-Corneliusstraat, Velveken (Geel)
De omgeving van de molen van Larum wordt begrensd door Larum, Velveken en de Sint-Corneliusstraat. Centraal bevindt zich de houten windmolen van Larum, gelegen op een molenberg met molenaarswoning. Net ten oosten van de molen bevindt zich een mechanische maalderij.