Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14010 resultaten


ID: 300752 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Hottat

Holleweg 3 (Bierbeek)
Kasteel in eclectische stijl, wederopgebouwd na vernieling in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omgeven door landgoed van circa 45 hectare, waarvan de embryonale landschappelijke aanleg uit begin 19de eeuw rond 1840 wordt uitgebreid en rond 1900 grotendeels de 18de-eeuwse geometrische patronen verdringt.


ID: 306970 | Bouwkundig element

Sint-Pietersschool met klooster

Kloosterstraat 2 (Bierbeek)
Sint-Pietersschool, bestaande uit een kloostergebouw met kapel, een klassenvleugel en een aangepaste oudere constructie. Kloostergebouw met aansluitende kapel in neoromaanse stijl, volgens het kadaster opgericht rond 1879 in opdracht van Elisa de Dieudonné de Corbeek Overloo op een perceel op de hoek van de Tiensesteenweg en de Kloosterstraat. Op het perceel stond op dat moment al een constructie in de zuidwestelijke hoek van het perceel. In de mutatieschetsen verschijnt er in 1897 een rechthoekig gebouw in de tuin in het oosten van het perceel, de klassenvleugel.


ID: 300737 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Hof ter Eiken met tuin

Korbeek-Losestraat 124 (Bierbeek)
Eclectische villa, gebouwd in 1906-1907, omgeven door een kleine 'informele' tuin. Dit type van eclectische architectuur komt meermaals voor in het Leuvense, onmiskenbaar naar het ontwerp van Theo Van Dormael. De oorspronkelijke tuinaanleg is grotendeels decorum voor de oprijlaan, waaronder twee opvallende balsemzilversparren.


ID: 212490 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Sint-Kamillusinstituut

Krijkelberg 1-2, 1A-B (Bierbeek)
Tussen 1928 en 1932 werd op de Krekelberg te Bierbeek door de Broeders van Liefde een gesticht gebouwd voor 800 behoeftige krankzinnige mannen. Het psychiatrisch instituut is hiërarchisch-organisch gestructureerd (de kapel in het midden), met omringende eclectische tuinaanleg uit 1930 over circa 15 hectare. Het domein is symmetrisch en modulair opgebouwd rond diverse eenheden (een administratief gebouw, een dodenhuisje, een feestzaal, een washuis, een watertoren, ....) en paviljoenen in een eclectische, op streekeigen historische stijlen gesteunde architectuur. De paviljoenen hebben elk, afwisselend, strak geometrische en landschappelijke deeltuinen waarin invloeden van de 'Nouveau jardin pittoresque' te herkennen zijn. Achteraan het domein zijn de hoeve en de begraafplaats gelegen. De gebouwen werden ontworpen door Alfons Van de Vijver.


ID: 214825 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Lovenjoel en de woning van de onderwijzeressen

Stationsstraat 30 (Bierbeek)
Voorheen was dit gebouw het gemeentehuis van Lovenjoel met geïntegreerde onderwijzerswoning voor de achterliggende gemeenteschool.


ID: 41574 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Lambertus

Stationsstraat 50 (Bierbeek)
Halverwege de 19de eeuw werd de oude kerk afgebroken en vervangen door een neogotische; enkel de westtoren bleef bewaard. De nieuwe kerk werd ontworpen door de Leuvense architect Alexander Van Arenberg.


ID: 735 | Bouwkundig element

Abdij van Munsterbilzen

Abdijstraat 2, Perronstraat 1 (Bilzen)
Circa 670 sticht Sint-Landrada een vrouwenklooster, dat circa 880 door de Noormannen wordt verwoest. Reeds in de tweede helft van de 10de eeuw wordt de abdij heropgericht.


ID: 770 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Amelsdorp 51 (Bilzen)
Gesloten hoeve met oude kern, reeds als U-vormige hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777), in de loop van de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen) uitgegroeid tot een gesloten complex.


ID: 589 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Gertrudis

Beverststraat 9 (Bilzen)
Neogotische kruisbasiliek, gebouwd in 1896 naar ontwerp van architect H. Martens. Gelegen op een plein dat thans tot parkeerplaats is omgevormd. De kerk kende een bedevaart ter ere van Sint-Gertrudis.


ID: 534 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Brugstraat 8 (Bilzen)
Eclectisch huis uit begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouw op hard- en breukstenen sokkel. Rechthoekig balkon. Korfboogpoort in rechter travee.