Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 87191 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

B.A. Guilbertlaan 22 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen in U-vorm rondom een begraasd erf.


ID: 86988 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Baudeloostraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, gelegen naast de oprit van woning nummer 62. Gebouwd circa 1843 langsheen de weg op een onbebouwd perceel als afwering tegen een kalverziekte. Pas geregistreerd bij kadaster in 1885 onder toenmalig eigenaar Eugeen Mulle de Terschueren, met vermelding dat de kapel meer dan 30 jaar geleden is opgetrokken. Herbouwd in 1954.


ID: 86989 | Bouwkundig element

Heilige Antoniuskapel

Baudeloostraat (Tielt)
Heilige Antoniuskapel uit tweede helft 19de eeuw. Veldkapel in donkerrode baksteen onder half schilddak (nok haaks op straat, zwarte Vlaamse pannen), waarboven een ijzeren kruis.


ID: 86544 | Bouwkundig element

Pijlerkapelletje

Beneluxlaan 75 (Tielt)
Pijlerkapelletje aan oprit van alleenstaande eengezinswoning uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen kapel met pannen bedekking. Getraliede rondboognis waarin gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind.


ID: 86545 | Bouwkundig element

Pijlerkapel

Bergstraat (Tielt)
Recent (circa 2005) kapelletje, opgetrokken bij de noordelijke beboomde erftoegang naar de hoeve Wakkensesteenweg nummer 18, waartoe de kapel behoort. Bakstenen kruisvormige kapel op uitlopende sokkel. Vierkante nis waarin reliƫf met afbeelding van Heilige Familie.


ID: 87188 | Bouwkundig element

Braekeveldskapelletje

Biermanstraat (Tielt)
"Braekeveldskapelletje", "Clerckskapel" of Onze-Lieve-Vrouw van Salettekapel. Gelegen op de grens met Ruiselede, nabij hoeve nummer 65, op de zuidoostelijke hoek van het kruispunt. Neoclassicistische veldkapel in donkerrode baksteenbouw onder licht geknikt zadeldak (nok haaks op straat, leien), bekroond met een smeedijzeren kruis.


ID: 87189 | Bouwkundig element

Veldkapelletje

Bilkbosstraat (Tielt)
Veldkapelletje of Kapelletje van de Boerinnenbond, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gelegen in een plantsoen met kasseien voetpad, ommuurd met een laag bakstenen muurtje met pijlers. Opgetrokken in 1939 als herdenking van 25 jaar Boerinnenbond in Schuiferskapelle. Driehoekige veldkapel, opgebouwd uit gepleisterde baksteen, witgeschilderd met grijsgeschilderde accenten.


ID: 86547 | Bouwkundig element

Slotklooster van de Passionistinen Mater Dolorosa

Blekerijstraat 22 (Tielt)
Slotklooster van de Passionistinen, zogenaamd "Mater Dolorosa", neogotisch kloostercomplex ingewijd in 1905 als eerste Belgische Passionistinenklooster. Sober neogotisch gebouwencomplex met kloostervleugel van 1905 en kapel naar ontwerp van de Franse architect Sussenaire van 1914-1919.


ID: 86990 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boonensbosstraat 2 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, onder meer een boerenhuis uit het interbellum en een 19de-eeuwse schuur. Site teruggaand tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie twee volumes aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 86548 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boomkapelletje in linde

Bosakkerstraat (Tielt)
Boomkapelletje in linde, geplaatst ten zuidwesten van lange erftoegang van de hoeve nummer 63, opgericht ter ere van "ONZE LIEVE VROUWKEN" (?) zie slecht leesbaar opschrift op houten naambord. Eenvoudig betonnen kapelletje onder zadeldakje waarin vergulde beeldjes van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.