Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 86558 | Bouwkundig element

Hoeve

Claerhoutstraat 1 (Tielt)
Hoevetje minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Erf afgescheiden van de straat door betonnen afsluiting. Witgekalkt, eenlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Muurankers. Aan zuidwestzijde, bakstenen stalletje onder licht overkragend zadeldak.


ID: 87004 | Bouwkundig element

Kapel Heilig Hart

Deinsesteenweg (Tielt)
Gelegen bij het aangebouwde fabriekscomplex van de voormalige mouterij, later weverij. Volgens kadaster gebouwd in 1877 in opdracht van de familie Van de Walle, ter nagedachtenis aan overleden familieleden (zie marmeren gedenkplaat). Grote kapel in rode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen waarboven een natuurstenen kruis.


ID: 86575 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Driessche

Dentergemstraat 1 (Tielt)
Hoeve "Ten Driessche", voorheen kern van de heerlijkheid "Ten Driessche" (zie Driesstraat), voor het eerst vermeld in 1645. Huidige losstaande hoevegebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86578 | Bouwkundig element

Sint-Apolloniakapel

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Sint-Apolloniakapel, gelegen aan de straat op de noordelijke hoek van de lange erftoegang van het Goed te Karels. In oorsprong 18de-eeuws kapelletje, waarvan het volume reeds weergegeven is op de Ferrariskaart van 1770-1778. Heden volledig gecementeerd bakstenen kapelletje onder zadeldak. Bekronend natuurstenen topkruisje. Vooruitspringende inkompartij onder rechte natuurstenen dorpel.


ID: 86579 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Goed te Karels

Dentergemstraat 18 (Tielt)
Historische, voorheen omwalde hoeve toegankelijk via lange rechte erftoegang afgezoomd door jonge bomen, met op de noordelijke hoek Sint-Apolloniakapel. Imposante hoevegebouwen in U-vorm omheen het erf. Toegang gemarkeerd door ijzeren hek. Restant van omgrachting of poel aan zuidwestzijde. Ten oosten van het erf, eenlagig woonhuis (1847) van zes traveeën onder zadeldak. Ten noorden van het erf, stalvleugel gedateerd "1882". Ten zuiden parallel imposant schuurvolume, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Dwarsschuur met geïntegreerd wagenhuis. Ten zuidwesten van het erf half ondergrondse bakstenen aardappelkelder met rondboogingang, afgesloten door traliehek. Ten zuidoosten, deels begroeide rotskapel met nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


ID: 86580 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Dertig Zilverlingenstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel opgericht in 1944 door de wijkbewoners uit dank voor de bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oorspronkelijk geplaatst op de hoek met de Bedevaartstraat, doch omwille van de uitbreiding van de fabriek Van Maele en de modernisering van de straattoegang, in 1954 overgebracht naar de huidige locatie. Bakstenen pijlerkapel onder hoog en spits oplopend zadeldakje; houten overkraging op consoles. Smalle hoeksteunberen. Centraal, voorliggende bakstenen sokkel waarop natuurstenen dekplaat met inscriptie.


ID: 87009 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje met knotlinde

Donsegemstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapelletje, gelegen aan de erftoegang van hoeve, onder een oude linde. Opgericht circa 1945 door landbouwer Octave Lanckriet. Betonnen staakkapelletje bestaande uit staak in voegwerkimitatie, met mijtervormige nis en bekronend kruis afgewerkt in granito. De linde staat aan de erftoegang en is mogelijks aangeplant als welkomstboom.


ID: 87195 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Dosseweg 24 (Tielt)
Kleine hoeve, volgens kadaster opgetrokken circa 1929 in opdracht van landbouwer Julius Vandendriessche.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86587 | Bouwkundig element

Goed ten Houtte

Egemsesteenweg 53 (Tielt)
Historische hoeve "('t Groot) Goed ten Houtte", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Losstaande hoevegebouwen in U-vormige schikking omheen deels verhard erf met centraal een notelaar. Aan noordzijde van het erf, woonhuis onder nieuw pannen zadeldak. Langgestrekte, verankerde witgekalkte eenlaagsbouw van negen traveeën, ingedeeld als meerwoonst. Aan westzijde, laag aangebouwd stalletje onder pannen lessenaarsdak. Aan oostzijde, bakstenen schuur- en stalvleugel onder zadeldak, vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Recentere bijgebouwen.