Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27932 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Kapelleberg 16 (Maarkedal)
Hoeve van het gesloten type, naar verluidt voorheen pachthof van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde. Merendeels gewitte bakstenen hoeve voorheen met U-vormige aanleg, deels opklimmend tot de 18de eeuw; aangepast en uitgebreid in de loop van de 19de eeuw tot gesloten hoeve.


ID: 27453 | Bouwkundig element

Hof Craenevelde

Herlegem 8 (Oudenaarde)
Semigesloten vierkante hoeve met inplanting minstens opklimmend tot het eerste kwart van de 18de eeuw. Grote baksteenbouw uit de 19de eeuw met voornamelijk gewitte verankerde gevels onder pannen zadeldaken. Boerenwoning met erfgevel op gecementeerde plint met bossageblokken, tien traveeën en één bouwlaag met gedichte licht getoogde vensters en brede rechthoekige vensters met arduinen latei.


ID: 27523 | Bouwkundig element

Herberg Het Stadhuis

Martijn van Torhoutstraat 184-186 (Oudenaarde)
Voormalig café en vroeger gemeentehuis, vermeld in 1789. Zou opgericht zijn op de plaats waar voorheen de vierschaar gevestigd was. Breedhuis van aanvankelijk negen traveeën en één bouwlaag, heden twee rijhuizen van respectievelijk vijf en twee traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), waarschijnlijk uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 27613 | Bouwkundig element

Hof ten Zavel

Hauwaart 56 (Oudenaarde)
Achterin gelegen grote hoeve van het gesloten type overhoeks ingeplant ten opzichte van de de straat en met lindeboom links van de gekasseide toegangsweg. Bestaande hoeve in midden 19de eeuw aanzienlijk vergroot tot complex met gesloten haast vierkant erf, heden grotendeels gekasseid en waarbij zuidelijke hoek ingenomen door recent toegevoegd bedrijfsgebouw.


ID: 27559 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ten Toren

Heurnestraat 311 (Oudenaarde)
Nagenoeg volledig gesloten hoeve met gekasseid erf, op de westelijke weide een kruisbeeld. Gekasseide dreef tot de toegangspoort, gedateerd 1731, zie cartouche. Dwarsschuur met lagere stallen en vervallen bakhuis minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Toren tussen twee aanbouwen, minstens van 1641, waarschijnlijk ter vervanging van een toren uit de 11de tot 12de eeuw. Westelijk vleugel minstens van 1641 en duidelijk één geheel vormend met de toren. Oostelijke vleugel, woongedeelte uit de 19de eeuw op oudere kern, afgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoger heropgebouwd in 1919.


ID: 27746 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus

Oudstrijdersstraat 111 (Oudenaarde)
In oorsprong oudste bidplaats van de vroegmiddeleeuwse villa Ehinham, domein gelegen op Ename en Nederename en aldus moederkerk van de drie kerken die in de 10de tot 11de eeuw binnen het domein werden opgericht. De aanvankelijk kleine eenbeukige romaanse kerk zou al voor 973 opgericht zijn. Toevoeging van gotische westtoren in de 14de tot 15de eeuw. In 1939 echter werd de kerk aanzienlijk vergroot in neoromaanse stijl volgens plannen van architect H. Valcke van 1937 en sindsdien omgekeerd georiënteerd. Voorheen kleiner ovaalvormig ommuurd kerkhof. Calvariekapel achterin het kerkhof deel uitmakend van de kerkhofmuur.


ID: 27734 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vijflindendries 7 (Oudenaarde)
Semigesloten hoeve minstens uit het tweede kwart van de 19de eeuw middenin weiland, in oorsprong met losse bestanddelen; naar verluidt in 1958 verbouwd. Baksteenbouw onder zadeldaken. Ten westen, lange dwarsschuur en stal, rechter zijgevel met gevelsteen met jaartal 1900 en licht getoogd laadvenster. Eind 18de-eeuwse stal, gewitte gevel op grijsgeschilderde plint en L-vormige dwarsschuur, wellicht eind 19de eeuw.


ID: 27624 | Bouwkundig element

Hoeve

Jagerij 96, 100, 104 (Oudenaarde)
Volgens het primitief kadasterplan voorheen één hoeve van het semigesloten type en nadien, wellicht sedert het derde kwart van de 19de eeuw, gesplitst in twee hoeven. Alleen de linker hoeve is deels bewaard. Vrij gesloten vleugel aan de straat met rechthoekige toegangspoort en voorzien van opvallend gevelkapelletje. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van vier traveeën onder zadeldak. De gebouwen achter en links van het linker en groter erf met breed ijzeren toegangshek, zijn gesloopt.


ID: 27691 | Bouwkundig element

Brouwerij en hoeve

Meldenstraat 45 (Oudenaarde)
Aan straat en ten oosten aan de Molenbeek, mooi ommuurd ensemble van een voormalige brouwerij en hoeve rond driehoekig gekasseid erf. In kern opklimmend tot de 17de eeuw, bedrijfsgebouwen uit begin 19de eeuw. Verder onder meer vleugel met voormalige arbeiderswoningen van anderhalve bouwlaag onder zadeldak en wagenhuis van circa 1885 onder schilddak. Rotskapelletje tegen tuinmuur.


ID: 27735 | Bouwkundig element

Hof ter Bellebroek

Bellebroek 2 (Oudenaarde)
Achterin gelegen hoeve van het semigesloten type omgeven door een min of meer vijfhoekige omgrachting. Hoevegebouwen mogelijk opklimmend tot de 16de of 17de eeuw; opgesteld rondom een rechthoekig erf in de zuidwestelijke hoek van de omgrachte site. Op het eind van de toegangsweg en geflankeerd door treurwilgen, bakstenen poortgebouw van twee traveeën onder steil pannen schilddak. Rest van vroegere rosmolen op het binnenerf voor de schuur. Bakstenen stalvleugel op mestkelders. Twee aalpompen tegen de erfgevel.