Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 87127 | Bouwkundig element

Melkerij

Kanegemstraat 191 (Tielt)
Vrijstaande melkerij, volgens het kadaster opgericht in 1906. Melkerijgebouw in donkerrode verankerde baksteenbouw onder zadeldak. Trapgevel met overhoekse toppilaster. Afwisselend gebruik van rode en gele baksteen.


ID: 87034 | Bouwkundig element

Heilige Jozefskapel

Karmstraat (Tielt)
Heilige Jozefskapel, gelegen aan de noordzijde van de straat ter hoogte van nummer 3, in uitsparing tussen buxushaagjes. Vermoedelijk als Mariakapel teruggaand tot het derde kwart van de 19de eeuw, zie voorkomend op de topografische kaart van het Dépôt de la Guerre (1875), gerestaureerd in 1985. Rode bakstenen pijlerkapel onder stomp zadeldakje in daktegels. Breder basement waarboven metselwerk in visgraatverband, vooruitspringende hoekpenantjes.


ID: 87036 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Karmstraat (Tielt)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood, gebouwd in 1933, gelegen op een verhoging ten zuiden van de straat, vergezeld van een voorliggend plantsoentje en een naastgelegen cipres. Veldkapel in geelbruine baksteen onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Puntgeveltje met natuurstenen schouderstukken en centrale rondboogdeur, waarin houten deels beglaasde vleugeldeur met balustervormige spijlen.


ID: 87037 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Karmstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwkapel, opgericht in 1977, gelegen aan de oprit van bungalow nummer 99. Veldkapel bestaande uit een mijtervormige nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld, geïntegreerd in een stuk muur afgedekt door asymmetrisch zadeldak in daktegels, met ijzeren kruis aan rechterzijde.


ID: 86715 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel van de Kasteelwijk

Kasteelstraat (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel van de Kasteelwijk, gebouwd in 1944 uit dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de Tieltse architect en wijkbewoner Walter Ameye. Sobere kapel op grasperk deels omzoomd door wilgen, bestaande uit gebogen bakstenen muur afgedekt door betonplaat doorbroken door grote uitlopende beglaasde hangnis.


ID: 87134 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keizerstraat 29 (Tielt)
Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de stal in kern opklimt tot de 18de eeuw. Erf in beton met centraal grasperkje, waarin een bakstenen pijlerkapelletje onder zadeldakje. Bakstenen boerenhuis van vijf traveeën onder mansardedak.


ID: 86719 | Bouwkundig element

Hof te Kerkebosch

Kerkebosstraat 3 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie datering "1769" in balk van zoldering in het woonhuis. Naar verluidt zogenaamd naar een kapel die voorheen gelegen in het "Kerkebos", een middelgroot bos van circa vijf hectare in eigendom van de Sint-Pieterskerk. Toegang via nieuw ijzeren hek tot erf met bomen en poel. Ten noordwesten van het erf woonhuis met oorspronkelijk geïncorporeerde paardenstal aan oostzijde, heden deel uitmakend van woonst. Eenlaagse baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak. Aan westzijde, recentere aanbouw onder schilddak met lagere nok. Aan achterzijde, 20ste-eeuws bakhuis. Aan zuidzijde van het erf, in het interbellum herbouwde bakstenen schuurstalvleugel. Aardappelkelder. Enkele nieuwe loodsen.


ID: 86722 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieter

Kerkstraat (Tielt)
Decanale hoofdparochiekerk van Tielt, centraal gelegen in het historisch stadscentrum ten noordwesten van de Markt, op een perceel ingesloten door de Kerkstraat aan noord-, oost- en zuidzijde en door een pleintje met parking langsheen de Ieperstraat - Krommewalstraat aan de westzijde.


ID: 87137 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Kleine Ruiseledestraat 9 (Tielt)
Kleine hoeve met omhaagd voortuintje, gelegen in de buitenbocht van de weg, ongeveer op de grens met Ruiselede. Opgetrokken in 1895 in opdracht van Leonard Devrieze, landbouwer te Kanegem. Eenlagig dubbelhuis van drie traveeën met licht getoogde openingen, natuurstenen onderdorpels, vernieuwd houtwerk en luiken, nieuwe gootlijst (kunststof). Stalletje met lege kapelnis aan noordzijde, in rood-wit geschilderde bakstenen omlijsting met kruis.


ID: 86727 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Klijtenstraat (Tielt)
Sint-Antoniuskapel, naar verluidt gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog, geregistreerd in het kadaster in 1948. Bouwheer is de Tieltse aannemersfamilie Beert, die een nieuw huis met bijgebouwen laat optrekken op de terreinen van de voormalige ijzergieterij De Coster-Van de Velde, gevestigd aan de zuidwestzijde van de straat sinds 1884. Gesloten bakstenen kapelletje onder zadeldak.