Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1496 resultaten


ID: 33800 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel

Dorpsplein (Evergem)
Vermeld in 966 wanneer koning Lotharius de Sint-Baafsabdij bevestigde in haar rechten en bezittingen en in 1105 wanneer de bisschop van Noyon en Doornik het patronaat verleende aan de Sint-Baafsabdij. De kerk brandde in 1783 volledig af. Wederopbouw onder leiding van F. Drieghe in 1785-90 in classicistische stijl. Slechts ingewijd in 1833. Driebeukige transeptloze hallenkerk van zeven traveeën met westelijke toren onder één zadeldak, vlak afgesloten koor van twee traveeën geflankeerd door winterkapel en sacristieën. Vierkante westtoren heropgebouwd in 1926-27.


ID: 33837 | Bouwkundig element

Herenhuis en apotheek

Kapellestraat 20-22 (Evergem)
Mogelijk een vroeger buitengoed gebouwd in 1776 in Lodewijk XVI-stijl. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Oorspronkelijk bepleisterde gevel thans gecementeerd en afgevlakt.


ID: 39076 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters

Kammeersweg (Galmaarden)
Niet-georiënteerde kerk in classicistische stijl opgetrokken in 1749-1772 door de abdij van Vorst, mits integratie van de oudere toren van de afgebroken kerk.


ID: 39114 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heetveldesite

Munkbaan 1-2, 1A (Galmaarden)
Tweeledige opper- en neerhofstructuur met sporen van een ringgracht verwijzend naar de motte-origine, gelegen op de linkeroever van de Mark, op de grens met Galmaarden. Het landgebruik bleef ongewijzigd sinds de 19de eeuw. Knotwilgenrijen en meidoornhagen markeren de historische percelering.


ID: 39123 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus met kerkhof

Oudstrijdersplein 9B (Galmaarden)
Classicistisch gebouw opgetrokken in 1767 door de abdij van Vorst, ter vervanging van een middeleeuws kerkje. Baksteenbouw met verwerking van hardsteen en van ijzerzandsteen voor de plint. Het omringend kerkhof is deels omheind en deels omhaagd.


ID: 36122 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Baudries

Kasteelstraat 6-8, Kerkstraat 5 (Gavere)
Reeds vermeld als leen van de heerlijkheid van Gavere in de 14de eeuw, namelijk als pachtgoed met watermolen op de Boeverbeek, in het bezit van belangrijke Gentse patriciërsfamilies. Heden nog imposant classicistisch getint kasteel in park met hoofdgebouw van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, oorspronkelijk uit 1780 en uitgebreid in 1899. Haakse oost- en westvleugels van telkens vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder plat dak en balustrade. Aanleunende okerkleurig beschilderde bakstenen stallen van tien traveeën en anderhalve bouwlaag. In noorden van het domein congiërgewoning uit 1909.


ID: 36003 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Grenier

Molenstraat 67, 71, 77-79 (Gavere)
Ver achterin gelegen classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, met drie bouwlagen en zeven traveeën onder schilddak, gebouwd in 1837-39 in opdracht van senator Grenier naar ontwerp van architect B. Renard. Enorm omringend park afdalend naar de Schelde met verschillende visvijvers, voormalige stallen uit 1835-37, neerhof van circa 1865 en hovenierswoning. Empire getint toegangshek met vierkante arduinen pijlers en gietijzeren zuilen. Sinds 1952 militair domein.


ID: 36061 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Huize Boeykens

Steenweg 52 (Gavere)
Zogenaamd naar de brouwersfamilie Boeykens die het huis en de erachter gelegen brouwerijgebouwen lieten oprichten. Fraai herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met jaartal 1781 in de deurwaaier. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met drie houten dakkapellen. Poorttravee met korfboogpoort. In de tuin: arduinen grenspalen van de kasselrij van Oudenaarde, Oudburg en Aalst, gedateerd 1785.


ID: 52531 | Bouwkundig element

Sint-Dimpnakapel

St.-Gerebernusstraat (Geel)
Eénbeukige kapel uit 1697 met barokke kern en classicistische verbouwingen, bestaande uit drie verspringende volumes.


ID: 41814 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Petrus en Paulus met kerkhof

Dorpsstraat 43 (Geetbets)
Een rijk uitgevoerde plattelandskerk opgetrokken in baksteen en Gobertange en bestaande uit een ingebouwde westtoren, een brede beuk van vijf traveeën en een smaller koor met halfronde apsis en oostsacristie.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.