Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27439 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting. Op het kerkhof, open Calvariekapel wellicht uit de 18de eeuw onder schilddak met kruisbeeld boven imitatierots en aan weerszij een laag muurtje en twee taxusbomen. In 1882 werd een nieuw bakstenen knekelhuis ten noordoosten op het kerkhof opgericht.


ID: 27939 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen Romansmolen

Kokerellestraat 10 (Maarkedal)
Middeleeuwse watermolensite; gezien zijn vermelding in een overeenkomst van 1155 tussen Arnulf van Oudenaarde en de abdij van Ename, toenmalige eigenaar van de watermolen, wellicht in oorsprong oudste watermolen van Maarke. Bakstenen molengebouw van vier traveeën onder zadeldak afgewolfd boven kopgevel met toegang, voornamelijk van circa 1800.


ID: 27693 | Bouwkundig element

Sint-Jacobshoeve

Meldenstraat 143-147 (Oudenaarde)
Aan straat gelegen groots volledig ommuurd complex van de jaren 1830 op oudere kern. Reeds vermeld in 1538. Boerenwoning en bedrijfsgebouwen in U-vorm rond gekasseid vierkant erf; achterin gelegen vrijstaande toren- en bedrijfsgebouwen met gekasseid erf. In de uiterst zuidelijke hoek, aan straat gelegen Sint-Jacobuskapel, in 1830 heropgebouwd ter vervanging van in de tweede helft van de 16de eeuw verwoeste kapel en bedevaartsoord.


ID: 27715 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hilarius

Mullemstraat (Oudenaarde)
Georiënteerde kerk met in kern romaanse kruisingstoren. Kerkhof met witgeschilderde bakstenen kerkhofmuur met in het midden, zowel aan de kerkhofzijde als de straatzijde, een calvarie kruisbeeld. De stichtingsdatum van de kerk is onbekend maar wordt gesitueerd in de 12de eeuw. De oorspronkelijke romaanse kerk werd aangepast circa 1615-1625 met de bouw van het koor, kapel en schip. In 1952 werd door architect H. Vaerwyck-Suys de toren gerestaureerd. Deze werd volledig afgebroken en heropgebouwd met de oude stenen.


ID: 27652 | Bouwkundig element

Hof te Meerhem

Meerhem 20 (Oudenaarde)
Het vroeger omgrachte Hof klimt op tot de late middeleeuwen. Grote hoeve van het semigesloten type, bereikbaar via een gekasseide toegangsweg. Grotendeels gekasseide diepe binnenplaats met toegang in overzolderd poortgebouw aan korte noordwestelijke zijde met doorrit midden in 19de-eeuwse bakstenen vleugel onder pannen zadeldak. Boerenwoning van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Verder onder meer volumineuze dubbele dwarsschuur met uitgebreid stalgedeelte en stalvleugel onder overstekend zadeldak.


ID: 300401 | Bouwkundig element

Omgeving van de Sint-Annakapel

Landuitstraat (Nazareth)
De Sint-Annakapel of kapel van Sint-Anna Landuit werd in 1746 gebouwd en fungeerde als halte voor de bedevaarders die zich van Deinze en Oudenaarde naar het heiligdom van Sint-Anna te Bottelare begaven.


ID: 79088 | Bouwkundig element

Burgerhuizen, restant van eenheidsbebouwing

Doorniksesteenweg 63, 67 (Avelgem)
Restanten van eenheidsbebouwing in oorsprong bestaande uit zes woningen, beeldbepalend in het straatbeeld. Woonhuizen van circa 1909 (zie kadasteronderzoek), opgetrokken door aannemer Colpaert (Oudenaarde).


ID: 44002 | Bouwkundig element

Station Zingem

Stationsstraat 3 (Kruisem)
Typisch plattelandsstationnetje op de lijn Gent-Oudenaarde, ingehuldigd in 1857. Na de Eerste Wereldoorlog gesloopt en vervangen door het huidige gebouw, ten noorden van de overweg met pleintje ervoor.


ID: 27867 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Koppenberg 11 (Maarkedal)
Hoeve van het semigesloten type, naar verluidt een voormalige abdijhoeve, op de oostflank van de Koppenberg aan de gemeentegrens met Oudenaarde. Onregelmatig vierhoekig erf, deels gekasseid. Bakstenen breedhuis van zes traveeën op gedichte kelderverdieping en onder golfplaten zadeldak, in kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 27524 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van barmhartigheid

Martijn van Torhoutstraat 190-194 (Oudenaarde)
In 1889 betrokken zusters van barmhartigheid, afkomstig van het moederhuis van de congregatie te Ronse, het herenhuis (nummer 190) geschonken door de juffrouwen Schautheer en richtten er een klooster met school in. In de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw werden nieuwe schoolgebouwen opgericht ter vervanging van de verworven beluikhuizen en landgebouwen op de rechtse aanpalende percelen (nummers 192-194). Toevoeging van nieuwe schoolgebouwen achter de bestaande in 1993-94 naar ontwerp van architectenbureau Merchie-Delobelle.