709 resultaten
ID: 86955 | Bouwkundig element
Wingensesteenweg (Tielt)
Ingeplant in grasperk aan de splitsing van twee wegen. Zogenaamd naar en behorend bij de omwalde hofstede aan de Willekomstraat, eertijds de kern van de gelijknamige heerlijkheid die zich ten noorden en ten zuiden van de Poekebeek uitstrekt (zie Willekomstraat nummer 5). Gebouwd volgens kadaster in 1877 in de "Merlanshoek" in opdracht van Isidoor Malfait uit Gent, de toenmalige eigenaar van de hoeve. Neogotische kapel met bakstenen puntgevel op natuurstenen kraagstenen onder zadeldak (mechanische pannen). Natuurstenen plint. Segmentboogtoegang via houten vleugeldeur waarboven natuurstenen driepasmotief en ijzeren kruis. Natuurstenen trap (twee treden). Kleine spitsboogvensters met horizontale roedeverdeling in zijgevels.
ID: 86956 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wittestraat 17 (Tielt)
Achterin gelegen villa Sneeuwwitje, gebouwd in 1941 naar ontwerp van 1940 van architect Albert Impe in opdracht van Georges Vandendriessche, directeur en eigenaar van de voormalige weverij NV West-Flandria. Bakstenen villa van twee bouwlagen met modernistische inslag gelegen in grote tuin, afgescheiden van de straat door lage, afgeronde bakstenen tuinmuurtjes met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers waarachter haag.
ID: 86957 | Bouwkundig element
Wittestraat 21 (Tielt)
Woonhuis gebouwd volgens kadaster in 1931 in opdracht van Florimond De Caigny. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).
ID: 86958 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wittestraat 100-102 (Tielt)
Resterend gebouwencomplex van de gasfabriek of het "gasgesticht", opgericht in 1905. Gebouwencomplex opgetrokken in bruine baksteen verlevendigd door opvallend gebruik van oranje baksteen voor onder meer banden, strekstenen, strekken en tandlijst. Noordelijk directeurswoning gelegen in tuin binnen een ommuring.
ID: 86960 | Bouwkundig element
Woestijnbosstraat 4 (Tielt)
Hoeve gelegen recht tegenover de Poelbergmolen. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1893-1894 worden het woonhuis uitgebreid aan de westzijde en de schuur- en stalvleugel vergroot. Toegang tot het onverharde, grotendeels omhaagde erf via ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers met geprofileerde lijst en piramidale bekroning; rechterpijler met segmentboogkapelletje. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Op het erf eveneens maalderij en aardappelkelder.
ID: 86961 | Bouwkundig element
Aarsele-Dorp (Tielt)
Sint-Martinuskerk, neogotische parochiekerk gebouwd in 1909-1912 naar ontwerp van de Kortrijkse architect Jules Carette (1866-1927), met behoud van de midden 13de-eeuwse vieringtoren.
ID: 86962 | Bouwkundig element
Aarsele-Dorp (Tielt)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Eerste Wereldoorlog - Tweede Wereldoorlog). Opgericht in 1926 ter herdenking van de gesneuvelde Aarseelse soldaten, opgeëisten en burgerslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog. Centraal bronzen reliëf met voorstelling van zittende gewonde soldaat, ondersteund door een engel, reikend naar Christus met Heilig Hart, gesigneerd "VITS, MELLE".
ID: 86963 | Bouwkundig element
Aarsele-Dorp 13 (Tielt)
Neoclassicistische dorpswoning. Resterende twee traveeën van een huis van vier traveeën.
ID: 86964 | Bouwkundig element
Aarsele-Dorp 14 (Tielt)
Voormalige herberg "In de Pluim". Dorpswoning met sobere neoclassicistische invloeden en siercementering. Voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830), toen eigendom van brouwer Damman. Bestaat vóór 1905 uit een beraapte straatgevel van twee bouwlagen en zes traveeën onder zadeldak, voorzien van rechte muuropeningen, twee voordeuren (onder meer toegang tot herberg) en een lager deurtje.
ID: 86965 | Bouwkundig element
Aarselestraat 1 (Tielt)
Vrijstaande woning in modernistische stijl, voormalig postgebouw, heden woonhuis en dierenartspraktijk. Gebouwd in 1933 op een hoekperceel, ter vervanging van het oude onderpost- en telegraafkantoor op de "Marktplaats" uit 1880. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder platte bedaking.