Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 308929 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Altijddurende Bijstand

Pastoriestraat (Tremelo)
De kapel O.L.V. Altijddurende Bijstand aan de Pastoriestraat is een betreedbare kapel uit het interbellum in een sobere traditionele stijl met art-deco invloeden. De kapel heeft een deels gecementeerde plint en (sier)metselwerk met bloktandfries. De zijgevels zijn gebouwd in de klassieke oranje-roze baksteen gebruikelijk in het interbellum. De voorgevel is gebouwd in oranje en gele perssteen. De gele steen heeft een reliëf. Het zadeldak is bekleed met rode pannen. Het bovenlicht van de vleugeldeur bevat figuurglas.


ID: 308932 | Bouwkundig element

Kapel van de Drie Gezusters van Brustem

Pater Damiaanstraat (Tremelo)
Betreedbare kapel gebouwd in 1920 in eclectische stijl. De kapel is opgetrokken in baksteen met speklagen en een korfboog, eveneens geaccentueerd in geëmailleerde steen. De verhoogde kopgevels is aan de voorzijde bekroond met een smeedijzeren kruis. In de schouderstukken en in de bloktandfries aan de zijgevels er zijn gesinterde bakstenen zichtbaar. De vleugeldeur met panelen bevat decoratief traliewerk.


ID: 308933 | Bouwkundig element

Theresiakapel

Processieweg (Tremelo)
Betreedbare kapel in art-deco stijl, opgetrokken in 1928. Witgeschilderde, bakstenen kapel op veelhoekig grondplan, met hoekpilasters in lichtblauwe kleur met kruis. Het oorspronkelijk schrijnwerk met blauw figuurglas in de toegangsdeur is bewaard. De grijze plint aan de zij- en achtergevels is gecementeerd. De kapel heeft een zadeldak met leien.


ID: 308941 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve met gevelkapel en bakoven

Steestraat 2 (Tremelo)
De deels verbouwde, langgestrekte hoeve in traditionele bouwstijl werd gebouwd in de 2de helft van de 19de eeuw. Deze is aansluitend tegen de langgestrekte hoeve van nr. 1 gebouwd, in latere fase. De hoeve telt anderhalve bouwlaag in baksteen op een gepleisterde plint onder een zadeldak bekleed met rode pannen. De rechtergevel (straatzijde) bevat een gevelkapelletje met een omlijsting van witte emaille baksteen.


ID: 43118 | Bouwkundig element

Sint-Dionysiuskapel

Veldonkstraat (Tremelo)
Rechthoekige kapel die volledig bepleisterd is en waarvan de vormen zouden kunnen behoren tot een lang voortlevende baroktraditie.


ID: 308943 | Bouwkundig element

Heilige Maria Kapel

Veldonkstraat (Tremelo)
Betreedbare Heilige Maria Kapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in de tweede helft 19de eeuw in traditionele bouwstijl in rode baksteen. De kapel heeft een houten toegangsdeur met traliewerk in de deuropening met elliptische boog. De zijgevels bevatten elk een oculus. De puntgevel is voorzien van witte bepleistering en met de vermelding van ‘S Maria’. De kapel heeft een zadeldak dat rust op decoratieve houten consoles. De groenaanleg in directe omgeving draagt bij aan het karakter.


ID: 11846 | Bouwkundig element

Basisschool Klein Heilig Graf

Apostoliekenstraat 26 (Turnhout)
Basisschool en eerste graad secundair onderwijs ondergebracht in de voormalige Apostolische School; opgetrokken in 1886-1887 naar ontwerp van architect Pieter Jozef Taeymans.


ID: 11870 | Bouwkundig element

Calvarie-monument

Begijnhof (Turnhout)
Halfcirkelvormig, beraapt en grijsgeschilderd monumentje, overluifeld met glas en metaal, met uitbouw onder zinken zadeldakje, opgericht in 1786.


ID: 11871 | Bouwkundig element

Lourdesgrot van 1876

Begijnhof (Turnhout)
Kunstmatige rotsformatie naar ontwerp van Frans Loyens, afgesloten met verzinkt ijzeren hek.


ID: 302689 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk Broekstraat

Broekstraat 1-3, Catharina Beersmansstraat 1-10, 12-16, Driedostraat 1-10, 11, Gevartiusstraat 1-8, 10-14, Ieperstraat 130-150, Kantwerkstraat 1-6, 7-11, Lakenweversstraat, Plantijnstraat 1-12, 13-33, Vuurkruisenstraat 1-26 (Turnhout)
Sociale woonwijk met 112 woningen, gebouwd tussen 1953 en 1955 naar ontwerp van Eugène Wauters, René Van Steenbergen en Jef Folders.