Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

385 resultaten


ID: 133034 | Landschappelijk element

Kapellinde

Jozef Van Herbruggenstraat (Bornem)
Tegen de dijk van het zeekanaal Brussel-Schelde werd een Onze-Lieve-Vrouwkapel 'Stella Maris' met glazen voorbouw opgericht. Volgens aloude traditie werd bij de kapel een kapelboom aangeplant. De opgaande winterlinde staat in een hoek van het kapelhof tegen de geschoren haagbeukhaag die het geheel begrenst.


ID: 132568 | Landschappelijk element

Gemengde haag als erfafsluiting

Kattestraat 5 (Bornem)
Het erf van een hoeve is langs vier zijden afgesloten door een gemengde haag. Haagbeuk wisselt hier af met wintergroene taxus. De afsluitingshaag was oorspronkelijk bedoeld om het kleinvee op het erf te houden.


ID: 131092 | Landschappelijk element

Gewone haagbeuk bij paviljoen De Notelaar

Notelaerdreef 8 (Bornem)
In een bos ten oosten van het centrale grasveld bij het paviljoen De Notelaer staat een opgaande gewone haagbeuk. De opgaande boom is mooi uitgegroeid en heeft een stamomtrek van 216 cm.


ID: 132564 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van haagbeuk bij kapelhof

Platte Heegtestraat 15 (Bornem)
Het kapelhof van de Onze Lieve Vrouwkapel wordt langs drie zijden begrensd door een scheerhaag van gewone haagbeuk.


ID: 133027 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshagen

Schuttershofweg (Bornem)
Afsluitingshagen horende bij woningen gelegen langs de Edmond Vleminckxstraat. Door het gebruik van Haagbeuk in een dicht plantverband is de haag ondoordringbaar. Door ze jaarlijks te scheren wordt ze op traditionele wijze onderhouden. De haag is geplant langs de perceelgrens en is nog een representatief voorbeeld van een scheerhaag dienstig als afsluiting.


ID: 133015 | Landschappelijk element

Scheerhaag als erfafsluiting

Spuistraat 20 (Bornem)
Een deel van het erf wordt afgesloten met een oude scheerhaag die bestaat uit haagbeuk en gewone hulst. De haag wordt op traditionele wijze jaarlijks geschoren en de haag schermt het erf af tegen mogelijke indringing.


ID: 300797 | Landschappelijk element

Park van het Hof van Kerkom

Kerkstraat 8-12, 12A, 10A (Boutersem)
Het historische Hof van Kerkom bestaat uit een landhuis met ten noorden aansluitend de bijhorende hoeve, omgeven door park in landschappelijke stijl van circa 6 hectare, aangelegd in 1830-1840; het hof werd een verbouwd in 1878 tot kasteel en uitgebreid na 1902; het park werd aanzienlijk uitgebreid en heraangelegd rond 1880; tij­dens de Eerste We­reld­oorl­og her­aangelegd naar ontwer­p van J. Galoppin.


ID: 132686 | Landschappelijk element

Oude kaphagen van haagbeuk

Bijstierstraat (Brakel)
Kaphagen van in hoofdzaak bestaande uit haagbeuk als perceelsrandbeplantingen. Ook es en esdoorn zijn hier vertegenwoordigd en worden traditioneel onderhouden in de kaphaag. Het is een mooi, representatief voorbeeld van een nog goed onderhouden kaphaag, een landschapselement dat hier in de streek werd geplant in functie van het produceren van brandhout, geriefhout en loofvoedering.


ID: 132815 | Landschappelijk element

Kaphaag van es en haagbeuk

Bijstierstraat (Brakel)
Het weiland tegenover het erf aan de overkant (Bijstierstraat 6) is volledig afgeboord met een kaphaag die in hoofdzaak bestaat uit es en haagbeuk. Er staat ook een opgaande oude kloon van een Canadapopulier in de haag. Meidoorn, esdoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen.


ID: 132814 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Bijstierstraat 6 (Brakel)
Een houtkant van 130 meter lang op een wegtalud bestaande uit meerdere soorten in een traditioneel hakhoutbeheer. Een oude uitgedunde kaphaag met es, els, haagbeuk en gladde iep; hakhout van gladde iep, hazelaar, els en els. Meidoorn, haagbeuk en eik staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van het talud om erosie te voorkomen.