Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

388 resultaten


ID: 132657 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Vissegem (Brakel)
Een beek begeleidende houtkant van meer dan 300 meter lang bestaande uit meerdere soorten. De soorten met sporen van een traditioneel kapbeheer zijn: es en haagbeuk als knotboom; schietwilg en els als hakhout. Een canadapopulier markeert er de hoek van een perceel en kraakwilg, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. De schietwilg waarvan sprake (in oorsprong wellicht een hakhoutstoof) heeft een omtrek van circa 7 meter en een totale hoogte van 25 meter. Het is een enorm groot meerstammig exemplaar. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van de diep uitgesneden beekoever.


ID: 132658 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs bronbeekje

Vissegem (Brakel)
Op de grens tussen Els en Michelbeke, langs een bronbeekje, staat een gemengde houtkant. Sporen van traditioneel beheer kunnen we vaststellen op haagbeuk, schietwilg, zwarte els en meidoorn. Zomereik en canadapopulier zijn in de houtkant aanwezig als opgaande bomen. De aanplantingen met canada’s zijn hier uitgevoerd met oude populierenklonen.


ID: 132660 | Landschappelijk element

Kaphaag bij verdwenen hoeve

Vissegem (Brakel)
Gemengde kaphaagrestanten als erfafsluiting bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Het gemengd voorkomen van els, haagbeuk, es, canadapopulier en kraakwilg geeft ons mogelijks een beeld van een veelal verdwenen praktijk.


ID: 132789 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Wallekouter (Brakel)
De kaphaag van haagbeuk bevindt zich langs een weiland. De kaphaag staat haaks op de weg Wallekouter. In de kaphaag staat een knotes met omtrek 233 cm.


ID: 300670 | Landschappelijk element

Kwelgrasland met perceelsrandbeplanting

Willemsveld (Brakel)
Het kwelgrasland en de beplanting liggen tussen Brakelbos en een extensief gebruikt wandelpad ten zuidwesten van Opbrakel. Centraal in de weide ontspringt er een bron. Het microreliëf in het grasland is nog goed zichtbaar.


ID: 133455 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk en weerhaag van meidoorn

Zureveldweg (Brakel)
Kaphaag van haagbeuk op de perceelsgrens tussen twee graslanden. De knothoogte van de bomen is 1,8 m. De originele plantafstand is ongeveer 30 cm. In het westelijke deel van de rij staat een tweestijlige meidoornboompje. In het oosten, voorbij de hoekboom, gaat de perceelsrandbeplanting over in een geschoren meidoornhaag.


ID: 131484 | Landschappelijk element

Galgenbergbosje met hakhoutstoven

Diksmuidse Heerweg , Fort Zevenbergen (Brugge)
Het Galgenbergbosje, gelegen ten zuidoosten van Sint-Andries, omvat een relict van het middeleeuwse galgenveld van de Stad Brugge en is bewaard aan de rand van een eerder recente villawijk langsheen het aloude tracé van de Diksmuidse Heerweg.


ID: 44525 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Dries 53 (Buggenhout)
In de oosthoek van de Dries staat de pastorie, mooi ingeplant achter een grote, omhaagde voortuin met ijzeren toegangshek tussen gemetste pijlers met bolornament, uitziend op een pleintje en de zuidzijde van de kerk met voormalig ommuurd kerkhof. Het oorspronkelijke huis, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, telde vijf traveeën en slechts één bouwlaag onder zadeldak. Volgens archiefdocumenten werd het gebouw in 1784 met één bouwlaag verhoogd. De zijgevels vertonen nog verschillende bouwsporen verwijzend naar de 17de-eeuwse kern. In de grote pastorietuin bleef een haagbeukenberceau bewaard.


ID: 130378 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag met topiary van in haan en kip geschoren taxus

Houtenmolenstraat 53 (Buggenhout)
Langs de Houtenmolenstraat te Buggenhout bevindt zich een geschoren taxushaag van 18 m lengte en 110 cm hoogte, waarin zich twee geschoren vormen van tuintopiary bevinden (‘kip’ en ‘haan’) met een hoogte van 5,5 m. De haag en topiary vormen een historische eenheid met een hoeve uit 1753, waarvan ze het erf afsluiten aan de straatkant.


ID: 132786 | Landschappelijk element

Gemengde scheerhaag

Beukendreef 2 (De Pinte)
Het erf wordt aan de straatzijde afgesloten door een gemengde scheerhaag bestaande uit beuk, haagbeuk, meidoorn en deels uit buxus.