77 resultaten
ID: 91152 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Edewallestraat 24 (Kortemark)
18de-eeuws renteniershuis gelegen midden in de dorpskom. Woning beschermd als monument en omgeving met onder meer voortuin, gietijzeren hek en bakstenen pijlers aan de straatzijde, de cichorei-ast, de Mariagrot, de oudere beplanting met onder meer buxushagen als dorpsgezicht. Boerenburgershuis midden een grote siertuin, waarin onder meer buxushagen en grote bolvormige buxusstruiken. Aan straatzijde afgezet door middel van gietijzeren hek boven laag bakstenen muurtje. Erftoegang tussen vierkante bakstenen pijler. Links voor de woning een Mariagrot opgebouwd uit restanten van Duitse bunkers opgeblazen na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 91229 | Bouwkundig element
Kronevoordestraat 59 (Kortemark)
De ruime walgrachtstructuur gaat terug tot de late middeleeuwen, bij de wederopbouw van de jaren 1920 werd de vooroorlogse inplanting van boerenwoning en stal behouden.
ID: 133326 | Landschappelijk element
Brandstraat 36 (Kortessem)
Een ongeveer 4 meter hoge buxus met drie stammen, mogelijk de restant van een moestuin bij een boerenhuis.
ID: 131211 | Landschappelijk element
Wannegem-Lede (Kruisem)
Twee oude buxussen met stamomtrekken van meer dan 40 cm. Ze zijn geschoren en vertonen volumes met een doormeter van 4 Ã 5 meter en hoogtes van 4,5 tot 5 meter.
ID: 300006 | Landschappelijk element
St.-Petrusstraat 17 (Landen)
Deze geschoren op stam gezette buxus maakt deel uit van de voormalige pastorietuin van Attenhoven. Van de vermoedelijke formele 18de-eeuwse tuinaanleg is weinig bewaard, op een aantal zeer oude aanplantingen na zoals buxussen, gele kornoelje en een taxus. Deze aanplantingen maken traditioneel deel uit van de pastorietuin.
ID: 132024 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat 10-12 (Maarkedal)
Een gemengde scheerhaag als erfafsluiting.
ID: 134069 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Poverstraat 5 (Merchtem)
'Huis van plaisantie' uit 1710, verbouwd in verschillende fasen tot landhuis, omgeven door landgoed van circa 50 hectare; beperkte aanleg in landschappelijke stijl rond een artificiële rivier vanaf circa 1850, recentelijk omgevormd en uitgebreid tot circa 12 hectare.
ID: 300539 | Landschappelijk element
Prindaal 37 (Ninove)
In de voortuin van een gesaneerd hoevetje staat een op traditionele wijze geschoren buxus. Het is een goed onderhouden boerentopiary in de vorm van een parasol, met een doormeter van 3,5 meter en scheerhoogte van 3,5 meter.
ID: 133053 | Landschappelijk element
Minderbroedersstraat 3, Sint-Walburgastraat 9 (Oudenaarde)
De pandhof van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal is sierlijk aangelegd met verschillende buxusparterres met onder andere enkele cirkelmotieven.
ID: 308975 | Landschappelijk element
Pastoorstraat 1 (Poperinge)
Op (enen) stam gezette buxus op huiskavel van dorpshoeve.