Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16624 resultaten


ID: 479 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Land van Aalststraat 6 (Aalst)
Grote hoeve met vrij gesloten karakter, uit de 19de tot 20ste eeuw, belangrijk als volume in het straatbeeld. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken en rechthoekige inrijpoort opgenomen in de dienstgebouwen.


ID: 429 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Maaldershofstraat 15 (Aalst)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken, daterend uit eind 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw en gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats; toegang via een ijzeren hek op de hoek ten westen.


ID: 423 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Walburgaparochie met tuin

Meldert-Dorp 2 (Aalst)
De pastorie werd verscheidene malen herbouwd, onder meer in 1717 en verbouwd in het eerste kwart van de 19de eeuw. Voortuin en grote bebouwde achtertuin op een hoge dam gelegen; omringd door een vrij hoge muur van bakstenen en kasseien. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 426 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Walburga met kerkhof

Meldert-Dorp 2A (Aalst)
Gotische pseudobasiliek met transept, opgetrokken uit Meldertse zandsteen, gelegen op een lichte verhevenheid, bij het kruispunt van de hoofdstraten van het dorp. Omgeven door een kerkhof met bak- en zandstenen muur; neoclassicistische hekpijlers ten noorden en graftekens op het kerkhof.


ID: 471 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Moorsel-Dorp 15 (Aalst)
Parochiekerk met beboomd gedesaffecteerd kerkhof, omringd door een verlaagd zandstenen muurtje met toegang via twee laatclassicistische hekpijlers van arduin. De kerk kende veel opeenvolgende bouwfasen; de westtoren uit het tweede kwart van de 13de eeuw vormt het oudste deel van de kerk en begin 20ste eeuw werd de kerk hersteld naar plannen van Jules Goethals.


ID: 493 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Nieuwerkerken-Dorp 1A (Aalst)
Heterogeen gebouw met driebeukig schip van vijf traveeën van 1772 en vierkante kruisingstoren uit het eerste kwart van de 17de eeuw, geflankeerd door een overblijvende travee van het voormalig schip uit de 14de eeuw en door een sacristie van 1760 met oudere onderbouw en tot slot een laatgotisch koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting van 1563-68.


ID: 201 | Bouwkundig element

Herenhuis

Nieuwstraat 28 (Aalst)
Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, bijkomende verdieping boven twee rechtse traveeën.


ID: 206 | Bouwkundig element

Burgerhuis met Mariabeeld op de hoek

Nieuwstraat 67 (Aalst)
Groot burgerhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, ingeplant op de hoek Vredeplein, met bepleisterde en geschilderde gevels. Tegen hoek, op bovenverdieping, overluifeld beeld van Maria met Kind, op bolvormige sokkel.


ID: 440 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Nieveldriesweg 26 (Aalst)
Semigesloten hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met grote mestvaalt in bakstenen ommuring.


ID: 149 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Onegem 62 (Aalst)
Aan de bocht van de weg schuin ingeplante, semigesloten hoeve met 19de-eeuwse bakstenen gebouwen onder zadeldaken rondom gekasseide binnenplaats; inrit via een hek tussen bakstenen pijlers.