558 resultaten
ID: 76672 | Bouwkundig element
Keierberg 53 (Asse)
Naar het zuiden gericht, gaaf bewaard en heden L-vormig hoevetje, gedeeltelijk van baksteen en gedeeltelijk in leem- en vakwerkbouw, opklimmend tot de eerste helft van de negentiende eeuw.
ID: 76673 | Bouwkundig element
Keierberg 78-80 (Asse)
U-vormig hoevecomplex met bijhorende brouwerij, waarbij het huidige gebouwenbestand, in kern voor een deel mogelijk nog achttiende-eeuws, zijn actueel uitzicht voornamelijk kreeg in de negentiende en twintigste eeuw.
ID: 76706 | Bouwkundig element
Muzeumstraat 1-5 (Asse)
Voorheen deel uitmakend van het Hof ter Linden, waarvan de oorsprong mogelijk opklimt tot de late middeleeuwen toen het zuidelijke deel van Asse ontgonnen werd.
ID: 76786 | Bouwkundig element
Schutstraat 17 (Asse)
Hoevecomplex, in kern minstens opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, doch in de loop van de 19de eeuw meermaals vergroot; gelegen in het beschermde dorpsgezicht van Bekkerzeel.
ID: 79042 | Bouwkundig element
Bouvriestraat 11 (Avelgem)
Historische hoeve "Goed te Bouvrie". Centrum van de belangrijke "heerlijkheid van Bouvrie", die afhing van het Oud Kasteel van Kortrijk. Eerste vermelding in het midden van de 15de eeuw als eigendom van de heer van Gruuthuse die het verpachtte. Twee bakstenen hekpijlers. Stal, dwarsschuur, paardenstal, wagenhuis, restanten van ast en poortgebouw van twee bouwlagen met geïncorporeerde duiventoren. Deels bewaarde omwalling. Verschillende gebouwen op het erf worden getypeerd door muurvlechtingen en het gebruik van Doornikse steen voor plint, negblokken of hoekkettingen.
ID: 79295 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 314 (Avelgem)
Historische 18-de eeuwse hoeve zogenaamd "Kasteelhoeve", heden ingericht als feestzaal. Aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) met grosso modo gelijke opstelling. Verankerde bakstenen hoevegebouwen onder snijdende pannen zadeldaken. Gewitte erfgevels. Stalgebouw met aansluitend poortgebouw, schuur, voormalige paardenstal, voormalige ast, schuur.
ID: 79043 | Bouwkundig element
Doorniksesteenweg 388 (Avelgem)
Historische hoeve zogenaamd "Hof van Ename" of "Hof van Bossuit". De heuvelrug waarop de hoeve is ontstaan, was reeds bewoond in de Romeinse tijd, als centrum van een villa. Woonhuis ten oosten, dubbele dwarsschuur te noorden, cichorei-ast en voormalig open wagenhuis ten westen. Beeldbepalende poortdoorgang met geïncorporeerde duiventoren. Ten zuiden, stalvleugels. Bewaarde kasseiweg. Vervallen kapelletje. Onderkelderd dubbelhuis met laag volume van veertien traveeën van gewitte baksteen met getrapte fries. Bij deur nisje met heiligenbeeld.
ID: 79339 | Bouwkundig element
Hulstraat 19 (Avelgem)
Historische hoeve, in kern vermoedelijk teruggaande tot de 18de eeuw. Bakstenen bestanddelen onder pannen daken, gegroepeerd rondom verhard erf. Ten noorden van het erf nieuw en oud boerenhuis, deels ingewerkt in het poortgebouw. Ten zuiden, aan de straat gelegen voormalige monumentale cichorei-ast. Ten oosten schuur getypeerd door beglaasd muurnisje met heiligenbeeld en rechthoekige poortopening naar de velden toe.
ID: 79351 | Bouwkundig element
Oudenaardsesteenweg 272 (Avelgem)
Losse, verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom verhard erf. Aan de straat gelegen boerenhuis vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, zie hoogopgaand pannen zadeldak en zijpuntgevel met vlechtingen. Ten oosten, monumentale ast.
ID: 17448 | Bouwkundig element
Brugstraat 4 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Woonuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw. L-vormig brouwerijcomplex uitziend op de binnenplaats. Oostvleugel van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak uit de 19de eeuw met behouden voorgevel uit de 17de eeuw met twee zandstenen kruiskozijnen. Zuidvleugel van drie traveeën, één bouwlaag en schilddak, uit de 19de eeuw.