Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 34656 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Jezuietengoed 7B (Aalter)
Voormalige hoeve van het langgestrekte type, ver afgelegen van de straat, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw. Eenvoudig gewit boerenhuis op gepikte plint onder zadeldak.


ID: 34993 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kanegemsestraat 2 (Aalter)
Hoeve met twee linden aan oprit. Ten noorden, boerenhuis van zeven traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak, met gewitte gevel op gecementeerde plint.


ID: 34994 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kanegemsestraat 4 (Aalter)
Sterk verbouwde boerenwoning met gecementeerde gevel en vernieuwde vensters, op witgeschilderde moerbalk in woonkamer gedateerd 1782.


ID: 34997 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Kasteelstraat (Aalter)
Rood bakstenen kapel met banden van witte baksteen in neoromaanse stijl uit 1874. Puntgevel met overhoekse, versneden steunberen en grote rondboogpoort met drielob in bovenlicht en erboven geplaatst medaillon.


ID: 34998 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Poeke

Kasteelstraat 26 (Aalter)
Het kasteel van Poeke, een waterkasteel in neoclassicistische stijl, bevindt zich een uitgestrekt park met verschillende dienstgebouwen en doorsneden door talrijke dreven. In kern dateert het kasteel van 1750, het werd aangepast in 1872. Het uitgestrekte kasteeldomein blijft herkenbaar als een laat 19de-eeuws adellijk landgoed met hier en daar een accent uit de 20ste eeuw.


ID: 34621 | Bouwkundig element

Heilige Jozefkapel

Kattewegel (Aalter)
Opgericht door Ch. De Muynck - Compernolle in 1899. Bakstenen kapelletje onder zadeldak (pannen) met dakruiter. Voorpuntgevel met spitsboogdeur en in gedicht boogveld met inscriptie "Heilige Joseph bid voor ons".


ID: 33352 | Bouwkundig element

Sigarenfabriek Vande Walle Frères

Kerkstraat 50 (Aalter)
Deze nieuwe fabriek werd opgetrokken in 1901 door de zoons Vande Walle. Oudste gebouwen achter de vroegere directeurswoning van geschilderde baksteen onder drie parallelle sheddaken en stookplaats onder puntgevel, uit begin 20ste eeuw. Later uitgebreid in verschillende fasen, onder meer in de jaren 1930 met een nieuwe directeurs- en conciërgewoning en een bureelgebouw.


ID: 34626 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kestelstraat 16 (Aalter)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen in boomgaard. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit begin 19de eeuw.


ID: 34916 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kleitestraat 1 (Aalter)
Aan de straat gelegen, schuin ingeplant voormalig boerenarbeidershuisje. Lage witgekalkte gevel op gepikte plint met talrijke rechthoekige, beluikte vensters en deur.


ID: 34921 | Bouwkundig element

't Goed te Varezele

Kleitestraat 18-19 (Aalter)
De heerlijkheid van Varezele of Varizele was afhankelijk van het leenhof van Nevele en wordt de eerste maal vermeld in 1460. Het betrof reeds in de 17de eeuw een dubbele hofstede met twee woningen, twee schuren en twee stallen. Nummer 18. Hoeve met losse bestanddelen gelegen achter nummer 19 en toegankelijk via ijzeren hek tussen gewitte bakstenen pijlers, met boerenwoning, dwarsschuur en stallen met niskapelletje met heiligenbeeld.