Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1496 resultaten


ID: 41827 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Ambrosius

Ketelstraat (Geetbets)
Ruime kerk met een hoge westertoren, een beuk van drie traveeën, een vooruitspringend transept en een halfzeshoekig koor. De kerk werd vanaf 1759 opgetrokken in classicistische stijl; het ontwerp kan worden toegeschreven aan Grégoire Godissar, lekenbroeder in de abdij van Averbode. In 1923 werd het transept en het koor in neoromaanse stijl vergroot.


ID: 18806 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Abrahamstraat 9 (Gent)
Lodewijk XVI-enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak; bepleisterde en beschilderde lijstgevel volgens bouwaanvraag daterend van 1776. Beschilderde, 17de-eeuwse achtertrapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 24421 | Bouwkundig element

Classicistisch herenhuis

Ajuinlei 11, 11A-C (Gent)
Herenhuis van drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, in Lodewijk XVI-stijl. Achterbouw van het huis van graaf van Heems en Severen, onderbaljuw van Gent, gelegen in de Onderbergen en volgens archiefstukken daterend van 1786. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel gemarkeerd door een bredere en uitspringende tweede poorttravee.


ID: 18981 | Bouwkundig element

Herenhuis met koetshuis

Alphonse de Hollainhof, Brusselsepoortstraat 69, 69A-E (Gent)
Classicistisch herenhuis, gebouwd op de plaats van het in 1784 gesloopte deel van het Sint-Machariuspesthuis en aansluitend bij de grote paardenvolkskazerne. Het herenhuis is samen met het achterliggende koetshuis, eveneens uit het vierde kwart van de 18de eeuw, het enige restant van het grootschalige complex van de kazerne de Hollain.


ID: 26272 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Beken

Beekstraat 1-3 (Gent)
18de-eeuwse kasteel met neerhof, gelegen in een omwald boomrijk park. Bakstenen en arduinen geblokte pijlers met vaasbekroning en smeedijzeren hek in Lodewijk XVI-stijl, respectievelijk aan de kasteelhoeve en in de noordelijke hoek van het domein. Oorspronkelijk 18de-eeuws waterkasteel in U-vorm; breedhuis met watergevel van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met vier dakkapellen. Recentere gebouwen naar ontwerp van Valentin Vaerwyck, van circa 1950 opgetrokken uit gele baksteen. Kasteelhoeve, gebouw van één bouwlaag en elf traveeën onder mansardedak, vermoedelijk eveneens uit de 18de eeuw, met omringende boomgaard.


ID: 20065 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Begijnengracht 45 (Gent)
Diephuis met klokgevel, twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak, volgens archiefstukken van 1778. Bepleisterde en beschilderde voorgevel op arduinen plint. Behouden interieur met apotheekinrichting.


ID: 24484 | Bouwkundig element

Classicistisch burgerhuis

Beverhoutplein 4, 4A (Gent)
Lodewijk XVI-gevel, volgens archiefstukken van 1778. Bepleisterde voorgevel met drie traveeën, twee bouwlagen onder een geknikt zadeldak met uitgewerkt dakvenster. Bakstenen achtergevel met oudere kern.


ID: 26292 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blauw Huys

Bosstraat 85, 89 (Gent)
Uitgestrekt park met vijver aangelegd in landschappelijke stijl met fraai kasteel met laat-classicistische inslag opgetrokken in 1807 naar ontwerp van Dutry senior en uitgebreid in 1817 met twee vooruitspringende risalieten, een oranjerie en een groot salon, naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Portierswoning met oranjerie en voormalig wagenhuis uit 1845. Ommuurde moestuin ten zuiden van toegangspoort met dubbele arduinen hekpijlers.


ID: 18945 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brabantdam 72-74 (Gent)
Laat-classicistische bepleisterde lijstgevel uit vierde kwart 18de eeuw, van zeven traveeën en drie bouwlagen. Links houten, afgeronde erker met bekronend balkonhek uit eind 19de eeuw.


ID: 200806 | Bouwkundig element

Hoge huis

Buitenhof 35 (Gent)
Zeer oud, breed gebouw, oorspronkelijk fungerend als werkplaats voor de Sint-Baafsabdij. Sporen van het oudere gebouw, dat opklimt tot de 13de eeuw, in de hoge plint van Doornikse steen met versnijding. Nu voornamelijk 16de- en 18de-eeuwse elementen, zie onder meer de bakstenen bovenbouw van in totaal achttien traveeën met hoofdzakelijk een 18de-eeuws, classicistisch uitzicht. De voorgevel werd voorzien van een bepleistering.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.