Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27617 | Bouwkundig element

Brouwerij Roman

Hauwaart 78, 82, 103-105 (Oudenaarde)
In oorsprong teruggaand op de volledig verdwenen afspanning De Clocke, met bijhorende hoeve, maalderij, mouterij en brouwerij. In 1926 aanvang van de volledige vernieuwing van de brouwerij. Voortdurende expansie en modernisering van het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog tot op heden, echter met behoud van de bedrijfsgebouwen uit het interbellum naar ontwerp van architect A. Peynsaert. Aanpassing van het gedeelte van het complex rechts van de toegangspoort in de jaren 1950 naar ontwerp van architect V. Peeters met onder andere de burelen en vroegere brouwerswoning. Aan de overkant van de straat, bij het bedrijf horend alleenstaand gewit bakstenen gebouw met industriële functie in landelijke villastijl van circa 1940 en rode bakstenen villa uit begin jaren 1940 naar ontwerp van architect A. Peynsaert.


ID: 27802 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus en grafkapel

Monseigneur Lambrechtstraat (Oudenaarde)
De parochiekerk gaat terug op een gebedshuis dat reeds in de 12de eeuw werd opgericht en een oudere bidplaats verving. In de loop der eeuwen werd de kerk vergroot en aangepast. Door de restauratie in de 19de eeuw verkreeg de kerk een dominant neoromaans karakter. Ten zuiden van de kerk, op het kerkhof, staat de imposante grafkapel van Monseigneur Lambrecht uit 1891. De kapel werd opgetrokken in neoromaanse stijl naar ontwerp van architect S. Mortier met J. De bosschere uit Heusden als architect-aannemer.


ID: 36071 | Bouwkundig element

Spoorwachterswoning

Tempelstraat 57 (Gavere)
Spoorwachterswoning op de spoorlijn Gent-Oudenaarde, uit eerste kwart 20ste eeuw. Bakstenen huisje van oorspronkelijk drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder laag zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 135212 | Landschappelijk geheel

Scheldevallei tussen Welden en Gavere

Asper, Dikkelvenne, Gavere (Gavere), Zingem (Kruisem), Heurne, Mater, Welden (Oudenaarde), Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem (Zwalm)
Dit gebied bevindt zich tussen Welden (Oudenaarde) in het zuiden, Zingem in het westen, Meilegem (Zwalm) in het oosten en Dikkelvenne (Gavere) en Gavere in het noorden. Nagenoeg het volledige deel ten westen van de Schelde behoort tot het alluviale deel van de Scheldevallei. In dit meersenlandschap bevinden zich nog enkele afgesneden meanders. Aan de rechteroever behoren er delen van het gebied tot het Zuid-Vlaams heuvelland (zandleemsteek). Vooral tussen Gavere en Dikkelvenne is de oostelijke steilrand erg uitgesproken. De kouter te Welden ligt op een zandige opduiking. De Scheldevallei wordt gekenmerkt door kleine reliëfverschillen, dit zijn oeverwallen en zandige ruggen of opduikingen.


ID: 27483 | Bouwkundig element

Reeks dorpswoningen

Serpentsstraat 93-109 (Oudenaarde)
Symmetrisch ensemble van rijhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw van één + twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bakstenen gevels en gele bakstenen banden op gecementeerde plint.


ID: 305777 | Landschappelijk element

Loopgraven Koppenberg

Maria Van der Gheynststraat (Oudenaarde)
Op de noordelijke flank van de Koppenberg zijn de restanten van loopgraven vermoedelijk uit de Eerste Wereldoorlog zichtbaar.


ID: 301538 | Bouwkundig element

Watermolen Bostmolen en omgeving

Bostmolenstraat, Rijkestraat, Slijpstraat (Zottegem), Biestmolenstraat, Machelgemstraat, Zottegemsesteenweg (Zwalm)
De watermolen Bostmolen of Machelgemmolen is gelegen aan de Zwalm, aan de Machelgemstraat op zowat een kilometer ten zuidoosten van de kerk van Roborst en paalt op circa 100 meter aan de weg van Oudenaarde naar Zottegem.


ID: 200731 | Bouwkundig element

Watertoren

Jozef Braetstraat (Oudenaarde)
Om de stoomlocomotieven te bevoorraden moest al vlug een heel waterleidingsysteem uitgebouwd worden. Naar verluidt zou men daarvoor in het stationsareaal twee grote ondergrondse watertanks aangelegd hebben. Vanaf de watertoren liep een leiding naar de locomotievenstelplaats. Op de plaats van de oude watertoren werd in 1938 de huidige toren opgericht.


ID: 127084 | Bouwkundig element

Stationswijk

Berkenstraat, Cipressenstraat, Elzenstraat, Hazenpad, Lindenstraat, Olmenstraat, Populierenstraat (Beernem)
Sociale woonwijk, gerealiseerd in opdracht van S. M. Interbrugse met aanlegplan en architectuur naar ontwerp van architect A. Mas uit Oudenaarde. Fasegewijs tot stand gekomen tussen 1974 en 1978.


ID: 209015 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch hoekcomplex

Baron Dhanislaan 1, Pacificatiestraat 36 (Antwerpen)
Statig neoclassicistisch hoekcomplex op het smalle, afgeronde hoekperceel van de Baron Dhanislaan en de Pacificatiestraat, gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1902 door bouwmeester A. Vander Heyden voor Oudens.