Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 26788 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Maalderij Capiteyn

Halvemaanstraat 137 (Gent)
Vrijstaande woning met bijhorende bedrijfsgebouwen, achterin gelegen tussen de huizenrij van de Halvemaanstraat en de Antwerpsesteenweg. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Eigenlijke maalderij ondergebracht in een voormalig koetshuis achter en parallel met het woonhuis, opgetrokken midden 19de eeuw. Bakstenen rechthoekig gebouw van één verdieping met vierkante bakstenen schoorsteen. Gekasseid erf en monumentale linde.


ID: 26869 | Bouwkundig element

Brouwerij Roegiers

Hogeheerweg 1, Kerkwegel 1 (Gent)
Behouden woonhuis en kelder van de brouwerij. Burgerhuis met voortuin afgesloten door een fraai ijzeren hek uitziend op het kerkhof. Bepleisterde en geschilderde voorgevel met dubbelhuisopstand, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1838. Rechts aangebouwde vleugel van drie traveeën en twee bouwlagen.


ID: 20439 | Bouwkundig element

Brouwerij Den Pauw

Hoogstraat 1, Oude Houtlei 2A-G (Gent)
Hoekhuis met de Oude Houtlei. Het huis kreeg een stenen gevel ter vervanging van een houten gevel (1650-51). Bepleisterde en beschilderde zandstenen trapgevel van thans twee traveeën en twee bouwlagen afgedekt met zadeldak. Bepleisterde en beschilderde zijgevel van twee traveeën uitgebreid met een onderkelderde achterbouw van vijf traveeën.


ID: 20440 | Bouwkundig element

Brouwerij De Caerde

Hoogstraat 3 (Gent)
Eertijds brouwerij zogenaamd De Caerde, later Het Trompet en De Spiegel. Volume met een trapgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van 1641-42.


ID: 20464 | Bouwkundig element

Dominicanenklooster

Hoogstraat 41 (Gent)
De huidige gebouwen van de voormalige leprozerie, of zogenaamd Rijke Gasthuis later Benedictinessenabdij en vervolgens Dominicanenklooster, klimmen op tot de 16de en 17de eeuw. Kloostergebouwen met galerijen en bovenverdieping in traditionele bak- en zandsteenstijl daterend van 1637-1665, omringen de vierkante binnentuin. De huidige hoofdingang aan de Hoogstraat is een in 1957 aangepast gebouw met gedecapeerde 19de-eeuwse lijstgevel van 1862 naar ontwerp van J.B. Hauman. Tot de site behoort ook een pseudo-basilicale, neogotische kerk in de Holstraat, door Jan Baptiste Van de Cappelle junior. Ten noorden van de site bevindt zich het voormalige abdishuis, uitgewerkt als een beschilderde en verankerde bak- en zandsteenbouw uit het derde kwart van de 17de eeuw, en een brouwerij, opgevat als een zandstenen gebouw met een verankerde trapgevel, vermoedelijk uit de tweede helft van de 16de eeuw.


ID: 20511 | Bouwkundig element

Lusthof Emmaüskasteeltje

Hoveniersberg (Gent)
Zogeheten Emmaüskasteeltje, gelegen op de vrij steile oosthelling van de Blandijnberg, te midden van groenbeplanting. Omvat rechts het zogeheten lusthofje, daterend uit de eerste helft van de 16de eeuw met, naar het water toe, een hard gerestaureerde zandstenen trapgevel, aan de westzijde een manke bakstenen trapgevel en ronde aanleunende traptoren. Links, in het derde kwart 19de eeuw aangebouwde bakstenen gebouwen van de voormalige Brasserie et Glacière du petit Château d'Emmaüs, namelijk brouwerij en ijskelder. Voorgevel van drie bouwlagen met twee verspringende traveeën en ronde hoektoren. Een vermoedelijk uit de 16de eeuw daterend bijgebouwtje met tuitgevel onder steil zadeldak bevindt zich links ervan.


ID: 19239 | Bouwkundig element

Brouwerij Van Schauwenberghe

Huidevetterskaai 41-43, 41A-C (Gent)
Oorspronkelijk een geheel met nummer 42, namelijk woonhuis en brouwerij Hendrik Van Schauwenberghe. Gelijkaardige bakstenen lijstgevels van vijf traveeën en drie bouwlagen met zadeldak, volgens archiefstukken van 1860; gedateerd door middel van natuurstenen gevelsteen op beide gevels: "H. Van Schauwenberghe - 1861".


ID: 26981 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en  brouwerij De Schelde

Hutsepotstraat 69 (Gent)
Brouwerij, opgericht circa 1850. Typische brouwerswoning met voortuin, van het dubbelhuistype met drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend uit tweede helft 19de eeuw. Links, haaks op de straat ingeplante vroegere brouwerij: lang rechthoekig gebouw van donkere baksteen met één bouwlaag onder zadeldak. Rechts naast het gebouw, restant van de oorspronkelijk veel hogere vierkante schoorsteen.


ID: 21199 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.


ID: 83653 | Bouwkundig element

Brouwerij-mouterij

Kartuizerlaan (Gent)
Voormalige brouwerij-mouterij gelegen aan weerszijden van een gekasseide doorgang, vroeger behorend bij het woonhuis der brouwer in de Sleepstraat (nummer 69-71). De brouwerij bestond in essentie reeds tijdens eerste kwart negentiende eeuw, doch werd vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw uitgebreid en omgevormd tot stoombrouwerij.