2785 resultaten
ID: 77455 | Bouwkundig element
Pastorieweg (Brugge)
Gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers die van hieruit in verbinding stonden met de officieren, gelegerd in de (nu verdwenen) bunker en het landhuis van de familie Moles le Bailly.
ID: 79799 | Bouwkundig element
Patentestraat 38 (Brugge)
Spoorwegbatterij met 2 20,3 centimeter kanonnen. Observatiepost aangebouwd aan een huis, twee manschappenbunkers, type 622 en een commandobunker, type 119.
ID: 58060 | Bouwkundig element
Patentestraat 66 (Brugge), Blankenbergse Steenweg (Zuienkerke)
Hoeve gelegen op de Dulleweg aangeduid op kaart van P. Pourbus 1561-1571. Op de Ferrariskaart (1770-1778) vermeld als een hoeve met drie losstaande bestanddelen met de naam "Nieuwenhove", op de kaart van Popp (circa 1850) als twee parallelle volumes. Het witgekalkt volume van de voormalige boerenwoning met hoge opkamer is bewaard en domineert het erf. Andere gedeeltes vernieuwd en heropgebouwd na verwoesting tijdens Tweede Wereldoorlog. Langs de erfoprit een restant van een betonnen bunker.
ID: 77461 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pelderijnstraat 14 (Brugge)
Abdijcomplex teruggaand tot de 14de eeuw, bestaande uit vier vleugels gelegen rond een binnenkoer en met abdijkerk, klooster, pandgang, gastvertrekken, vergaderzalen, drukkerij en bibliotheek. Grotendeels gebouwd op de oude fundamenten van de vierzijdige middeleeuwse waterburcht. Poortgebouw en afzonderlijk bezoekerscentrum. Omliggend park met verschillende oude bomen. Baksteenbouw met gedeeltelijk witbeschilderde muren en onder pannen zadeldaken.
ID: 57859 | Bouwkundig element
Peraltastraat 3A-B (Brugge)
Historische hoeve zogenaamd "Peralta de la Serna". Achterin gelegen hoeve, aan de noordwestzijde begrensd door het industriegebied Herdersbrug-West. De hoeve lag tot het eind van de 19de eeuw op het grondgebied van Koolkerke tot het westelijk deel van de parochie met de hoeve tijdens de aanleg van de havenwerken bij de parochie Sint-Pieters wordt gevoegd.
ID: 29607 | Bouwkundig element
Pieter Pourbusstraat 3 (Brugge)
Complex heden bestaande uit een diephuis met trapgevel (8 treden + topstuk) van drie traveeën en twee bouwlagen, een gekanteelde lijstgevel van twee traveeën, een lage aanbouw met ingang, en twee bijgebouwen onder meer poortgebouw met puntgevel aan de Grauwwerkersstraat; vóór 1899 omvatte het complex een 16de-eeuwse trapgevel, een diephuis met afgewolfde bedaking en lijstgevel van twee traveeën en een tuinmuur met poortje.
ID: 77485 | Bouwkundig element
Polderstraat (Brugge)
Betonnen bunker uit de Tweede Wereldoorlog.
ID: 77479 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Polderstraat 64-66 (Brugge)
Kasteel met bouwsporen die kunnen teruggaan tot de 16de eeuw. Gelegen in een grote tuin, met oude bomen binnen de oude omwalling en vlakbij de splitsing met de Aardenburgseweg. Voor het eerst vermeld op het einde van de 15de eeuw. In 1920-1923 verbouwing van kasteel en koesthuis door architect Alphonse De Pauw.
ID: 79848 | Bouwkundig element
Rademakersstraat 9-11, 14, 20 (Brugge)
Rademakerskazerne, opgericht in de jaren 1950. De naamgeving dateert van 9 oktober 1987, ter herinnering aan de in 1979 verdwenen Rademakerskazerne aan de Kazernevest in de Brugse binnenstad. Een pijplijn loopt van de kazerne naar stookolietanks gelegen aan het jaagpad langs het Boudwijnkanaal. Deze drie betonnen bouwwerken bevatten elk vier stookolietanks.
ID: 77827 | Bouwkundig element
Rijselstraat 233 (Brugge)
Fungeerde oorspronkelijk als grensafbakening en uitkijkpost en werd naar verluidt "later" omgevormd tot jachtwachterhuis. Volgens de gegevens van het kadaster krijgt het gebouw in 1861 de functie van koetshuis.