Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 31579 | Bouwkundig element

Wegkapel

Woestenstraat (Vleteren)
Geel bakstenen gebouwtje van één travee onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 31632 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wulvestraat 3 (Vleteren)
Hoeve met losse, lage bestanddelen, gelegen aan het kruispunt van de Wulve- en Steenstraat, ten noordoosten van de dorpsplaats. Geasfalteerd erf met boerenhuis ten zuiden, L-vormige schuur met stallingen en wegkapel ten oosten, en recentere loods ten noorden.


ID: 31614 | Bouwkundig element

Wegkapel

Zwijnlandstraat (Vleteren)
Wegkapelletje, gelegen aan de erfoprit van hoeve met losse bestanddelen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rechthoekig gebouwtje van één travee onder zadeldak.


ID: 135383 | Landschappelijk geheel

's Graven-, Sint-Martens- en Sint-Pietersvoeren

's Gravenvoeren, Remersdaal, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven (Voeren)
Het gebied strekt zich uit over het grootste deel van de deelgemeenten ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en omvat de dorpskernen van deze gemeentes. De diep ingesneden Voer loopt centraal door het gebied en aan weerszijden strekt zich een agrarisch landschap uit afgewisseld door bossen. Voeren heeft een zeer hoge concentratie aan holle wegen en graften. Typisch voor het landschap zijn de vele kom- en trechtervormige depressies of dolinen.


ID: 304290 | Landschappelijk element

Kapelweg naar Lynotkruis

Aubelsestraat (Voeren)
Van bij de Sint-Annakapel in 's-Gravenvoeren loopt de Aubelsestraat langs de gemeentelijke sportvelden om vervolgens over te gaan in een onverharde weg naar de Wittekapel. De aardeweg vervolgt over het plateau richting het Lynotkruis bij de spoorwegberm. De weg loopt door onder de spoorweg en verder naar het 'Bois de Groensdael'. Deze onverharde weg vormt de historische verbindingsweg tussen Voeren en de geïsoleerde ontginning 'Maison La Haye Verte'. De weg passeerde langs de uitgestrekte akkers op het plateau en werd gemarkeerd door wegkruisen, kruispuntbomen en wegkapellen. De naam Aubelsestraat wijst ook op het mogelijk gebruik van deze weg als handelsroute in functie van graantransport met lastdieren tussen Voeren en de stad Aubel.


ID: 37725 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Berneauweg (Voeren)
Kleine, rechthoekige kapel van één travee onder zadeldak, gelegen op de kruising van negen wegen. De inplanting is zeer oud.


ID: 37753 | Bouwkundig element

Hoeve De Schans

Elvenschans 1 (Voeren)
De thans sterk verbouwde hoeve dateert voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met schaarse resten die verwijzen naar een oudere kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 37812 | Bouwkundig element

Kapel

Hagelstein (Voeren)
Kapel uit eind 19de-, begin 20ste eeuw, aangebouwd tegen de zijgevel van huis nummer 19.


ID: 37642 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kinkenberg (Voeren)
Kleine kapel in barokstijl, in 1715 gebouwd.


ID: 37718 | Bouwkundig element

Kapel Denisekrüske

Kinkenberg (Voeren)
Kleine, bakstenen kapel uit de 19de eeuw, circa 1960 gerestaureerd.