1060 resultaten
ID: 91151 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Edewallestraat 22 (Kortemark)
"Huis Victor Ampe" in een eclectische baksteenarchitectuur. Vrijstaande woning met rechts gekasseide oprit naar achterliggende tuin met taxus-prieel, afgesloten door smeedijzeren hek tussen roodbakstenen pijlers. Volgens kadaster opgetrokken in 1905 na afbraak van oudere woning.
ID: 91059 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Pastoor Blanckestraat 17 (Kortemark)
Vrijstaande pastorie gelegen binnen ruime pastorietuin met moestuin, boomgaard, bloementuin en siertuin. In de tuin, ijzeren contructie voor vlaggenmast. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (blauwe mechanische pannen). Rechts aansluitend, voormalig koetshuis onder lager zadeldak. Achter het koetshuis, halfronde serre (circa 1901) met gietijzeren bindroeden. Langs de Stationsstraat is het perceel afgesloten door een lage bakstenen muur en aan de Pastoor Blanckestraat toegankelijk via een bakstenen portaal centraal in een hoge bakstenen muur met muurvakken en pannen afdekking.
ID: 91425 | Bouwkundig element
Stadenstraat 10 (Kortemark)
Burgerhuis met achterliggend nutsgebouw circa 1921 gebouwd op de plaats van oudere bebouwing die volgens kadaster in "puinen" lag. Linker travee recenter (zie staande bouwnaad). Verankerde oranje/gele baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel, strek en druiplijst.
ID: 91423 | Bouwkundig element
Stadenstraat 6 (Kortemark)
Dorpswoning circa 1922 gebouwd door de Zarrense landbouwersfamilie Couchez op de plaats van oudere bebouwing die volgens kadaster in "puinen" lag. Verankerde (sierankers), oranje baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen).
ID: 91263 | Bouwkundig element
Werkenstraat 6 (Kortemark)
Vrijstaande villa binnen ruime tuin met opgaande bomen. De site met tuin is van de straat gescheiden door een haag (taxus) en leilindes, toegankelijk via gekiezelde oprit rechts van de woning.
ID: 134194 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Langstraat 1 (Kortenaken)
Louis A Speculo, telg van een vooraanstaande Tiense notarisfamilie, bouwde rond 1865 een neogotisch kasteel, in 1895 met een travee uitgebreid. Het dienstgebouw werd toen uitgebreid tot een neerhof met monumentaal koetshuis en een ommuurde moestuin van 13,5 are. Omgeven door landschappelijk park met vijver; oorspronkelijk nog geen 3 hectare, later uitgebreid tot 10,5 hectare.
ID: 134193 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Zandrodestraat 2-4 (Kortenaken)
Omstreeks 1862 werd het historische Vroenhovencomplex vervangen door nieuwe gebouwen. Het koetshuis en de kasteelhoeve dateren van omstreeks 1862. Rond 1876 liet ridder Adolf de Wouters de Vroenhoven het woonhuis heropbouwen; in 1903 kreeg het een neogotische heraankleding door de Brusselse architect Alphonse Gellé. De gebouwen zijn omgeven door een park van bijna 20 hectare met 'jardin anglais'.
ID: 302591 | Bouwkundig element
Colombastraat 1 (Kortenberg)
Villa met bijgebouwen in U-vorm in Italianiserende stijl naar ontwerp van architect Jean-Pierre Cluysenaar (1811-1880) gelegen op een hoogte en omgeven door een ruim park met indrukwekkende bomen. Het pand met bewaarde interieurelementen werd volgens de kadastrale staat gebouwd in 1843 en gepubliceerd in Cluysenaars boek Maisons de campagnes.
ID: 134384 | Landschappelijk element
Bornstraat, Jongenbos 2-4, Kasteeldreef (Kortessem)
Park in landschappelijke stijl (20 hectare) en mooi classicistisch kasteel uit 1846-1848, met een kleine uitbreiding van 1882. Ommuurde moestuin en slecht bewaarde serre van 1872. Fraaie parkbomen, landschappelijke vijver en twee metalen bruggen uit de aanlegperiode.
ID: 32421 | Bouwkundig element
Herbroekstraat 42 (Kortessem)
Hoeve in vakwerk, minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw.