Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 19803 | Bouwkundig element

Herenhuis met empiregevel en neogotische zij- en achtervleugel

Kartuizerlaan 70, Sleepstraat 167-169 (Gent)
Groot herenhuis met veertien traveeën en drie bouwlagen onder schilddak met indrukwekkende empiregevel naar ontwerp van architect J.B. Pisson en gedateerd 1808 onder het balkon. Tegen de gevel oorlogsgedenkteken. Neogotische bakstenen zij- en achtervleugel gebouwd in 1861 door architect A. Van Assche naar een project van baron J. Bethune.


ID: 19350 | Bouwkundig element

Brouwerij Meiresonne

Koepoortkaai 15 (Gent)
Het bouwblok tussen Apostelhuizen, Koepoortkaai, Filips van Arteveldestraat en 't Stuk wordt voor het grootste deel ingenomen door de gebouwen der vroegere brouwerij Meiresonne. Deze groeide uit twee voordien in deze zone reeds actieve bedrijven, de brouwerij Heughebaert en de brouwerij-stokerij J. Spilthoorn.


ID: 20631 | Bouwkundig element

Gebouwresten stokerij J.B. Hebbelynck

Kortrijksepoortstraat 166-174 (Gent)
In achterbouw en bereikbaar via een poort links van een herenhuis bevinden zich de resten van de voormalige stokerij J.B. Hebbelynck, voornamelijk daterend uit de tweede helft van de negentiende eeuw.


ID: 19413 | Bouwkundig element

Brouwerij

Lange Violettestraat (Gent)
In achterbouw bevindt zich de vroegere brouwerij F.A. Vindevogel, vanaf begin 20ste eeuw brouwerij A. Serruys. Achterin gelegen constructie uit begin 19de eeuw met nok parallel met de straat, van twee bouwlagen, onder zadeldak.


ID: 18440 | Bouwkundig element

Gist- en Spiritusfabrieken Bruggeman

Langerbruggekaai 37 (Gent)
Complex in Nieuwe Zakelijkheid gebouwd door architect J. Lippens en onderneming Carnier. Het complex omvat verschillende grote, losstaande gebouwen: rechts van de ingang de conciërgewoning met refter en garage, tegenover de ingang en verder achterin gelegen het fabrieksgebouw met burelen en graanalcoholstokerij, tenslotte links, aan de straatzijde gelegen de gistfabriek met laboratoria. De eerste twee gebouwen dateren van 1941, het laatste van 1946. Kubistische vormgeving met verspringende volumes en sterk asymmetrische opbouw; platte daken.


ID: 26604 | Bouwkundig element

Herenhuis met brouwerijgebouwen

Marcus van Vaernewijckstraat 22 (Gent)
Herenhuis met voormalige brouwerijgebouwen in een grote, aangelegde tuin met ijzeren hek op de Brugsesteenweg. Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; oude kern, doch huidig uitzicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Links aanleunende gebouwen van de voormalige brouwerij Van Hoorebeke.


ID: 25388 | Bouwkundig element

Molens Goethals

Meerseniersstraat 16-18 (Gent)
Eertijds boekweitmolen en van 1785 af bloempelderij. Dubbelhuis van vier traveeën, vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak met oude kern uit de 17de eeuw, zichtbaar in de begane grond. Achterpuntgevel met aandak. Bijbouw uitziend op de Leie, bakstenen gebouw van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. In de gevel ingebouwde industriële schoorsteen, afkomstig van een verbouwing tot brouwerij later tot maalderij in de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 19526 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenaarsstraat 15 (Gent)
Ruim breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen met zadeldak, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Volgens archiefstukken voormalige achteruitgang van een suikerraffinaderij op de Sint-Antoniuskaai; in 1828 aangepaste bepleisterde lijstgevel met empire-inslag.


ID: 18534 | Bouwkundig element

Coöperatieve bakkerij Vooruit en kruidenierswinkel

Nieuwevaart 151 (Gent)
Voormalige coöperatieve bakkerij Vooruit en kruidenierswinkel, gebouwd in 1889 en vergroot in 1901, 1902 en 1906 naar ontwerp van Ferdinand Dierkens.


ID: 20812 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Nieuwewandeling 124-125 (Gent)
In achterbouw bevinden zich de gebouwen der vroegere N.V. Samenwerkende Bierbrouwerij van 1888. Als oudste delen incorporeert dit complex de resten van het voormalige stofscheerderswerkhuis D. Van Monckhoven, dat in 1929 door de brouwerij opgeslorpt werd.