2785 resultaten
ID: 77513 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Rooigem 1-3 (Brugge)
De kasteelsite Rooigem bestaat uit een landhuis, neerhof en park gelegen binnen een grote omwalling. Landhuis in een sobere classicistische stijl uit het derde kwart van de 18de eeuw, maar met oudere, wellicht 17de-eeuwse kern. Het neerhof ligt in een U-vorm ten oosten van het kasteel, en omvat een bakstenen duiventil, vermoedelijk 18de-19de-eeuws. De hoofdingang aan de Rooigemdreef is toegankelijk via een korfboogbrug, gedateerd 1774. Monumentaal poortgebouw en woonhuis uit de 17de-18de eeuw. 19de-eeuwse oranjerie ten zuiden van het neerhof. Tuin en park, aangelegd in de 18de eeuw en grondig gewijzigd in de 19de eeuw, omvatten onder andere dreven, een moestuin, spiegelvijver, tuinpaviljoen en tuinbeelden.
ID: 82897 | Bouwkundig element
Sasplein 1-2 (Brugge)
Stadswoning met tegen de noordelijke gevel een rondeel als overblijfsel van de middeleeuwse stadsversterking.
ID: 82520 | Bouwkundig element
Smedenstraat 75 (Brugge)
Vrijstaande, middeleeuwse stadspoort, gesitueerd ten oosten van de Buiten Boeverievest en Buiten Smedenvest. Gebouwd als stadspoort. Huidig uitzicht resultaat van bouwen en verbouwen.
ID: 29752 | Bouwkundig element
Spiegelrei 5 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, fasegewijs tot stand gekomen. De oudste kern met woontoren uit de eerste helft 13de eeuw werd opgericht als refugehuis van de abdij Ten Duinen in Koksijde. Huidig uitzicht resultaat van verbouwingen tussen 15de en 17de eeuw. In 1851 werd de trapgevel verbouwd tot de huidige bepleisterde schermgevel.
ID: 77522 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Spijkersdreef, Spijkerswegel 11-17 (Brugge)
Kasteeldomein met kasteel zogenaamd "De Spijker" met monumentale toegangsdreef, park, oude omwallingen, kasteel, koetshuis, ijskelder met grot en boerderij.
ID: 57879 | Bouwkundig element
Steenkaai 42 (Brugge)
Huidig gebouwenbestand - Opperhof met kasteel, verankerde baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen twee tuitgevels voorzien van schoorsteen. Het opperhof is toegankelijk via een gekasseide brug met metalen leuning en aan de ingang sierlijk smeedwerk Neerhof met recentere gebouwen van circa 1911 gebouwd in vereenvoudigde historiserende stijl.
ID: 77859 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Tillegemstraat 79-83 (Brugge)
Het kasteel Tillegem gaat terug op een 14de-eeuws waterkasteel dat in de jaren 1870 in de typische neogotische stijl wordt heraangekleed onder leiding van architect Jean-Baptiste Bethune. Het neerhof bij het kasteel omvat gaaf bewaarde hoevegebouwen uit 1894. Een park omgeeft het kasteel.
ID: 77187 | Bouwkundig element
Tragelweg (Brugge)
Bunker van de Tweede Wereldoorlog. Opgetrokken in baksteen en gewapend beton.
ID: 79825 | Bouwkundig element
Uitkerkestraat 4 (Brugge)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen binnen een deels behouden dubbele omwalling, een deels gekasseid erf met centraal een mestvaalt. De oorsprong van de hoeve zou kunnen teruggaan tot de Frankische tijd. Staat aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), op de Ph. Vandermaelenkaart (circa 1850) vermeld als "Wilsberge". Toegankelijk via een lange dreef. Aan het begin van de dreef aanwezigheid van een klein kapelletje.
ID: 57889 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Vaartstraat 51 (Brugge)
De naam van het domein houdt verband met de eerste eigenaar Jan van de Poele die reeds in 1365 als eigenaar wordt vermeld. Het kasteel ligt in een dubbel omwald domein. Het hoofdgebouw, palend aan de omwalling heeft een rechthoekige plattegrond en telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddaken. Het bijgebouw van twee traveeën en één bouwlaag was vermoedelijk oorspronkelijk in gebruik als portierswoning. Voormalige stallen van 1896. Verder nog laag gebouw met daaraan verbonden een ijskelder. Buiten de omwalling in het publieke park een belvedère of gloriëtte.