Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 40070 | Bouwkundig element

Watermolen Koevoordemolen

Koevoetmolenstraat 8, Zavel 32 (Londerzeel)
18de-eeuwse dubbelmolen met oudere kern, tijdens de 19de eeuw uitgebreid en aangepast, de graanmolen met woonvertrekken is gelegen op de rechteroever, de vroegere wateroliemolen ligt op de linkeroever.


ID: 40101 | Bouwkundig element

Heidemolen met molenaarswoning

Molenheide 25 (Londerzeel)
De Heidemolen in Malderen is een vroeg-18de-eeuwse korenmolen, van het type houten standaard- of staakmolen met open voet. Nadat de molen in 1990 van zijn voetstuk was geblazen bij een storm, bouwde de firma Caers uit Retie in 1994-1995 de molen terug op in zijn oorspronkelijke vorm. De vroegere molenaarswoning is een L-vormig witgeschilderd en gecementeerd volume van één bouwlaag onder verspringende zadeldaken met een hoofdvolume van drie traveeën.


ID: 40119 | Bouwkundig element

Watermolen Diepensteynmolen

Watermolenstraat 35 (Londerzeel)
Watermolen met nog aanwezige sluismuren, gemengde archaïsche en laat-19de-eeuwse kenmerken, gedateerd 1795, boerenerf met schuur en stallen opgesteld in halfgesloten formatie.


ID: 214000 | Bouwkundig element

Sint-Martensmolen en molenaarswoning

Broekstraat 29 (Lubbeek)
De Sint-Martensmolen of Molen Moiné, gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen). De huidige molenaarswoning werd opgetrokken in 1937 naar ontwerp van architect T. Herroelen.


ID: 214008 | Bouwkundig element

Sint-Bernardusmolen

Geestbeek 9A (Lubbeek)
De Sint-Bernardusmolen, gebouwd in 1869-1870, is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen).


ID: 22571 | Bouwkundig element

Watermolen Kleine Molen

Mangelbeekstraat 56 (Lummen)
voormalige watermolen, uit het midden van de 18de eeuw, gebouwd over de Slangenbeek, die stroomt onder een hoge poort.


ID: 22580 | Bouwkundig element

Grote Molen

Schulensebaan 14 (Lummen)
Voormalige waterradmolen op de Demer, buiten bedrijf sedert 1956.


ID: 135223 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Maarkebeek stroomafwaarts Maarke

Etikhove, Maarke-Kerkem (Maarkedal), Oudenaarde (Oudenaarde)
In de vallei van de Maarkebeek is de meanderende beek dikwijls vergezeld van beekbegeleidende vegetatie en watermolens, zoals de Ladeuzemolen. Ten noorden van de beek ligt een steile helling met taluds en perceelsrandbegroeiing. Op de top van de heuvel ligt de kouter als open akkerlandgebied met verschillende holle wegen. De kapel van Kerselare gaat terug tot de 15de eeuw en is een bekend bedevaartsoord met de ommegang van O.-L.- Vrouw van Zeven Weeën. Op de zuidflank van de Kapelleberg staat de bedevaartskapel van Sint-Vincentius. Boven op de Edelareberg ligt het voormalige Kezelfort gebouwd onder het Hollands Bewind als gedetacheerd werk van de vesting Oudenaarde. Op de helling tussen de Kapellekouter en de Maarkebeek staan verschillende indrukwekkende gesloten hoeven uit de 18de eeuw.


ID: 135395 | Landschappelijk geheel

De Heuvel van Bossenare

Etikhove, Maarke-Kerkem, Nukerke (Maarkedal)
‘De Heuvel van Bossenare’ bevindt zich ten oosten van Etikhove en ten noordwesten van het gehucht Kerkem, centraal in de Vlaamse Ardennen. De vallei van de Nederaalbeek is te herkennen aan de natte graslanden met knotbomen, enkele kleine percelen bos en beekbegeleidende vegetatie. Er komen ook enkele akkers in voor. Het betreft hier een asymmetrische vallei, typerend voor de Vlaamse Ardennen, waarvan de oostelijke dalwand steiler is dan de andere. Ten oosten van de vallei, net erbuiten en aan de rand van de Bossenarekouter, komen enkele grote hoeven voor. De Bossenarekouter, met molen op de top, is een open gebied. De noordelijke en oostelijke flanken van de Bossenareheuvel zijn grotendeels in gebruik als akkerland en bieden een vrij zicht op de noordelijk gelegen vallei van de Maarkebeek en de oostelijk gelegen vallei van de Pauwelsbeek.


ID: 27916 | Bouwkundig element

Hoeve, molenaarshuis en watermolen Ter Borgt

Borgtstraat 4 (Maarkedal)
Voormalige hoeve naast de rechtse oever van de Maarkebeek met aan het vroeger molenaarshuis gehechte watermolen Ter Borgt, naar de gelijknamige heerlijkheid. Goed bewaard en fraai watermolenlandschap. Voormalig molenaarshuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, uit de 17de of 18de eeuw.