Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

655 resultaten


ID: 302078 | Bouwkundig element

Rijksopvoedingsgesticht en omgeving

Bruggesteenweg (Ruiselede), Sint Pietersveld, Vagevuurstraat (Wingene)
Het voormalig Rijksopvoedingsgesticht ontstond circa 1836 als suikerraffinaderij en werd rond het midden van de 19de eeuw omgevormd tot onderwijsinstelling. De omgeving heeft een landelijk karakter en wordt gekenmerkt door graslanden.


ID: 131506 | Landschappelijk element

Rij van geknotte zomereiken

Testelt (Scherpenheuvel-Zichem)
De knotbomenrij van zomereiken (Quercus robur) langs de onverharde veldweg Nieuwland bevindt zich in een depressie tussen twee heuvelruggen behorende tot de Formatie van Diest (de Rodeberg-Molenberg-Weefberg en de Voortberg), even ten noorden van de dorpskern van Testelt (deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem).


ID: 131465 | Landschappelijk element

Knoteikenrij langs de Uilelei

Uilelei (Sint-Katelijne-Waver)
De knotbomenrij van zomereik (Quercus robur) langs de westzijde van de Uilelei, ten noordoosten van de dorpskern van Onze-Lieve-Vrouw-Waver, bestaat uit een twintigtal knoteiken.


ID: 300279 | Landschappelijk geheel

Krekengebied Sint-Margriete en Sint-Jan-in-Eremo

Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman (Sint-Laureins)
De ankerplaats is een open poldergebied opgebouwd uit pleistoceen dekzand afgedekt door een marien kleipakket. Op de zandruggen die het vlakke polderlandschap doorbreken liggen de dorpen ingeplant evenals de Graaf Jansdijk uit de 14de eeuw. De kreekrestanten met rietkragen, bomenrijen of graslanden zijn relicten van vroegere overstromingen. De polders werden ingedijkt in de 17de eeuw en worden gekenmerkt door een systematische ontginning in grote en regelmatige kavels.


ID: 132490 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij rond weide

Halleweg (Sint-Lievens-Houtem)
Ten zuiden van de pastorietuin van Zonnegem werd een weiland afgeboord met een knotwilgenrij. Het zijn oude geknotte bindwilgen met zware stamomtrekken van soms meer dan 5 meter. De knotwilgen werden op het moment van de inventarisatie onderworpen aan een knotbeurt.


ID: 132586 | Landschappelijk element

Drie geleide schermlinden bij herberg De 3 Lindekes

Belseledorp, Eindestraat 2 (Sint-Niklaas)
Herberg De Drie Lindekes dankt zijn naam aan de drie geleide lindebomen aan de oostzijde die het gebouw tegen weer en wind beschermen.


ID: 135225 | Landschappelijk element

Dries van Sinaai

Dries (Sint-Niklaas)
Sinaai is het prototype van een centrumdorp dat zich centrifugaal vanuit het dorpsplein met kerk en schepenhuis heeft ontwikkeld. De dorpskom wordt bepaald door een rechthoekige structuur van het kerkhof en de dries, welke reeds in 1219 is aangelegd. Centraal op de dries staan een imposante solitaire eik, waarschijnlijk een vrijheidsboom.


ID: 200982 | Bouwkundig element

Centraal plantsoen Regentieplein met Rolliersmonument

Regentieplein (Sint-Niklaas)
Op het ronde Regentieplein, omgeven door een dubbele rij platanen, bevindt zich het Rolliersmonument, een gedenkteken ter nagedachtenis van de 75-jarige onafhankelijkheid van België en de heldendaad in 1830 van de Sint-Niklazenaar Benedikt Rolliers. Het standbeeld naar ontwerp van Jozef Horenbant en August Waterschoot en uitgevoerd door de Gentse beeldhouwer Theo Soudeyns werd in 1906 onthuld.


ID: 90776 | Bouwkundig element

Hoeve

Pastorijstraat 1 (Sint-Pieters-Leeuw)
Onderkelderd breedhuis als onderdeel van vroegere hoeve, bakstenen lijstgevel met contrasterende, decoratieve gevelpanelen, gebouwd in 1766-1767.


ID: 303445 | Landschappelijk element

Stadspark

Abdijstraat, Diestersteenweg, Parkstraat, Ridders de Menten de Horneplein (Sint-Truiden)
Stadspark van circa 3 ha in landschappelijke stijl met riant karakter, met groepen van merkwaardige bomen en laanbomen langs grasvelden en vijver, in 1876-1879 aan­gelegd op een deel van de historische stadswallen, naar ontwerp van Jean Creten en vergroot in 1907.