Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

647 resultaten


ID: 16948 | Bouwkundig element

Hoeve 't Moerland

Moerkerkestraat 2-3, 4 (Veurne)
Groepering van drie boerenhuizen rondom centraal begraasd erf, bereikbaar ten zuiden via beboomde oprit, gemarkeerd door witgekalkte bakstenen hekpijlers; losse opstelling van witgekalkte bakstenen gebouwen onder zadeldak.


ID: 16939 | Bouwkundig element

Hoeve Korenschuld

Presendestraat 17 (Veurne)
Mooi gelegen hoeve met losse bestanddelen: boomgaard ten oosten van boerenhuis; geheel omringd met wilgen en abelen. Onverharde oprit, geflankeerd door kleine, achtzijdige veldkapel.


ID: 16893 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

St-Janswegel 3 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom verhard erf. Ten westen, met populieren afgezoomde straatzijde; vaalt achter de stalling. Ten zuidoosten: rest van omwalling en met bomen omzoomde weide misschien verwijzend naar ligging van thans verdwenen hoevegebouwen.


ID: 201060 | Bouwkundig element

Belgische militaire begraafplaats Steenkerke

Steenkerkestraat (Veurne)
Belgische militaire begraafplaats met voornamelijk doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt afgebakend door een kronkelende beek, een muur met rondboogomlijstingen en lage pilasters aan de voorzijde en opgaande bomen en hagen aan de andere zijden. De officiële Belgische grafstenen zijn in symmetrische rijen aangelegd.


ID: 83689 | Bouwkundig element

Hoeve met rest van wal

Tarwestraat 1 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met rest van wal achter het woonhuis; boerenhuis voorafgegaan door een weide en bereikbaar via onverharde oprit, gemarkeerd door hek en linden; zuidoostkant omzoomd met wilgenrij; kleine boomgaard rechts van oprit.


ID: 130982 | Landschappelijk element

Toegangsdreef en gekandelaarde lindenrij kerk Wulveringem

Wulveringemstraat (Veurne)
Op het kerkhof bij de parochiekerk van Wulveringem is het wandelpad rondom afgeboord met een dubbele rij gekandelaarde zomerlindes. Ook de toegangsdreef tot de kerk is langs weerszijden voorzien van een rij lindes.


ID: 132456 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij kerkhof Oostvleteren

Kasteelstraat, Martin Vandewynckelstraat, Oostvleterendorp (Vleteren)
Een enkele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Amatus. Alle lindebomen zijn geleid en gekandelaard. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 29 bomen aanwezig. Het betreft hier een goed bewaard en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 304771 | Landschappelijk element

Rij knotessen

's Gravenvoeren (Voeren)
De rij zeer omvangrijke geknotte essen staat op een talud op de perceelgrens tussen een grasland en een bos met fijnspar. De zes knotbomen hebben een omtrek tot 486 cm aan de bovenzijde van het talud gemeten. De knothoogte (aan de bovenzijde van het talud gemeten) bedraagt zes meter.


ID: 304773 | Landschappelijk element

Opgaande essen op talud

's Gravenvoeren (Voeren)
De rij opgaande essen staat op een talud op de perceelsgrens tussen landbouwpercelen. De bomenrij vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud.


ID: 301946 | Landschappelijk element

Bruine beuken in bosrand

Altenbroek, Vitschen (Voeren)
De bomenrij van bruine beuken bevindt zich aan de rand van een hellingbos bij de vallei van de Noorbeek. De opgaande bomen begeleiden een zicht vanuit het Kasteel Altenbroek in westelijke richting. De bomen zijn omwille van hun kleurschakeringen in de bosrand ingeplant.