Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2783 resultaten


ID: 75118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Norenburg

Waggelwater 18-19 (Brugge)
Omwald kasteeldomein gelegen langs de vaart Brugge-Oostende en toegankelijk via een lange dreef die zowel naar een toegangsbrug als een boerenarbeiderswoning met schuur en stal ten zuiden loopt. Parkje met grasveld, struikenmassieven en opgaande bomen en ten oosten een moestuin en hoogstamboomgaard. Het domein is afgesloten door een smeedijzeren hekwerk geflankeerd door bakstenen hekpijlers.


ID: 79745 | Bouwkundig element

Bunkersite Weerstandsnest Ludendorf

Westkapelse Steenweg (Brugge)
Onderdeel van het Bataljon II van het Regiment 732 van Infanterie Divisie 712. Het weerstandsnest ligt aan beide zijden van de brug over het kanaal en wordt gevormd door vier MG-opstellingen (Tobruks). De vierde MG-opstelling wordt gevormd door de Tobruk van de enige manschappenbunker.


ID: 75145 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Koude Keuken

Zandstraat 268-272 (Brugge)
Kasteeldomein toegankelijk via een lange dubbele beukendreef en een onder- en randbeplanting. Dreef leidt naar toegang gevormd door een stenen poort geflankeerd door de vroegere conciërgewoning. Het kasteel is centraal gelegen in een park en omgeven door een omwalling. Het volume met L-vormige plattegrond kwam grotendeels tot stand circa 1900 naar ontwerp van architect Charles De Wulf, maar met behoud van het ingangsgebouw en het aanpalend oostelijk gedeelte van de hoofdvleugel, die beide al staan weergegeven bij Sanderus. In het park bevindt zich nog een voormalige hoeve met losse bestanddelen, waarvan het boerenhuis in vereenvoudigde historiserende stijl gebouwd circa 1900.


ID: 75154 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school, internaat en tuinen

Zevenkerken 4, 4A (Brugge)
Sint-Andriesabdij Zevenkerken met bijhorende school en internaat en kloostertuinen, religieuze en militaire begraafplaatsen, bunker en kazematten, sportterreinen en zweminfrastructuur, gelegen in een bosrijke omgeving doorsneden door dreven. Het gebouwenbestand van de abdij en de bijhorende school zijn, net als de groenaanleg met siertuinen, nutstuinen en boomgaarden, fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 44591 | Bouwkundig element

Landhuis Verhavert Stede met tuin

Maricolenweg 36 (Buggenhout)
Achterin, nog grotendeels binnen een rechthoekige omgrachting ingeplant landhuis, gebouwd in 1660 op de plaats van de abdijhoeve van de curtis, het bedrijfscentrum van Affligem. Oorspronkelijk gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, vermoedelijk begin 18de eeuw uitgebreid met twee traveeën.


ID: 44594 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Niklaasparochie met tuin

Pastorijstraat 5 (Buggenhout)
Het pastoreel huis van Buggenhout werd opgetrokken op het Curenveld, op de plaats waar reeds in de 16de eeuw een pastorie stond. Toen dat afbrandde tijden de godsdienstoorlogen kwam er geen nieuwe tot in de tweede helft van de 18de eeuw. De pastorie is een typisch 18de-eeuws gebouw, opgetrokken uit baksteen met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het plan werd getekend door bouwmeester Judocus Sibens uit Nieuwenrode. De grote pastorietuin is omhaagd en nog deels omgracht en aangelegd in landschappelijke stijl.


ID: 140002 | Archeologisch geheel

Historische stadskern van Damme

Damme (Damme)
Deze zone omvat de historische stadskern van Damme.


ID: 78871 | Archeologisch / Bouwkundig element

Site van het Hof van Lembeke

Bekofstraat, Damse Vaart-Oost 3 (Damme)
Site van het "Hof van Lembeke", nu nog bestaande uit een motte, die door een brede gracht wordt omringd. Het Hof van Lembeke was een laat-middeleeuws kasteel op een motte met vierkante walgracht. Het was een versterkte post langs het Zwin, met voornamelijk een militaire rol. De huidige boerderij gaat terug op een 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen in L-vormig patroon, namelijk witgekalkt woonstalhuis en 19de-eeuwse schuur in donkere baksteenbouw.


ID: 78870 | Archeologisch geheel

Site van het Fort van Bekaf

Bekofstraat 2 (Damme)
In de Brugse stadsrekeningen van 1586-1587, eerste vermelding van een "fort Bekaf" in Oostkerke, mogelijk hetzelfde fort als het "fort van Lembeke" dat in 1584 reeds wordt vermeld. In 1703 wordt een half afgegraven "redoutte de Becaf" vermeld in een verslag van ingenieur Senneton de Chermont, die het wil opnemen in een groot project voor een versterkt legerkamp; deze plannen worden niet uitgevoerd. De redoute behoorde tot het klassieke type van een vierkante redoute voorzien van een gracht, een voorwal en een verdedigingswal


ID: 302015 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Stadskern Damme

Burgstraat, Corneliestraat, Dammesteenweg, Damse Vaart West, Damse Vaart-Zuid, Haringmarkt, Jacob van Maerlantstraat, Kerkstraat, Ketelstraat, Markt, Oude Sluissedijk, Polderstraat, Pottenbakkersstraat, Rabattestraat, Romboutswervedijk, Sint-Janstraat, Slekstraat, Speystraat (Damme)
De stadskern van Damme wordt omsloten door een 17de-eeuwse aarden vesting met bastions, ravelijnen en grachten en bestaat uit een concentrische aanleg, kruisgewijs doorsneden door de historische Kerkstraat en door de vaart van Brugge naar Sluis.