Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 27873 | Bouwkundig element

Tukmolen

Bossenaarstraat (Maarkedal)
De Nieuwe Bossenaarmolen, werd opgericht in 1992-1997 op de hoogte van de Bossenaar, een weinig ten noordoosten en iets lager dan de standplaats van de in 1939 verdwenen Bossenaarmolen. De voormalige Tukmolen, herbouwd in derde kwart 18de eeuw, werd overgebracht uit Impe (Lede) en gereconstrueerd onder leiding van architect R. Berteloot.


ID: 27968 | Bouwkundig element

Café 't Meuleken

Holandstraat 5 (Maarkedal)
Voormalig café zogenaamd "t Meuleken", gelegen naast de Molenbeek. Enkel vermeldenswaardig omwille van de verdwenen watermolen "ter Eertsbrugge", te situeren in het rechtse deel van de alleenstaande huidige woning.


ID: 27866 | Bouwkundig element

Site van watermolen De Cleye of Ten Elzas

Kleistraat 2-4 (Maarkedal)
Site van de nu vrijwel geheel verdwenen watermolen De Cleye aan de rechter oever van een bijbeek van en naast de Holbeek. In oorsprong oude watermolen reeds vermeld in 1571 als pachtmolen van jonkheer Jan van Ladeuze. Ten noordoosten, hoeve minstens opklimmend tot begin 19de eeuw met wijzigingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en in midden 20ste eeuw sterk aangepast voormalig molenaarshuis.


ID: 27939 | Bouwkundig element

Molenaarshuis met watermolen Romansmolen

Kokerellestraat 10 (Maarkedal)
Middeleeuwse watermolensite; gezien zijn vermelding in een overeenkomst van 1155 tussen Arnulf van Oudenaarde en de abdij van Ename, toenmalige eigenaar van de watermolen, wellicht in oorsprong oudste watermolen van Maarke. Bakstenen molengebouw van vier traveeën onder zadeldak afgewolfd boven kopgevel met toegang, voornamelijk van circa 1800.


ID: 27871 | Bouwkundig element

Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek en koren- en oliemolen

Ladeuze 8 (Maarkedal)
Watermolen Ladeuze aan de Maarkebeek, reeds vermeld in 1571 hoewel allicht reeds bestaand voor 1500. Voormalige koren- en oliemolen eertijds afhangend van het nu verdwenen nabijgelegen heerlijk kasteel van Ladeuze. Vrij groot voormalig molenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag op kelderverdieping, onder afgewolfd zadeldak.


ID: 27994 | Bouwkundig element

Ter Kruissens molen

Ommegangstraat 2 (Maarkedal)
De molen Ter Kruissens is een stenen korenwindmolen en dankt haar naam aan de ligging bovenop de "Cruys bergh" of "Mons de la Cruche". Het bouwjaar van de huidige molen is onbekend. Mogelijk werd de molen kort voor 1831 heropgebouwd, wellicht ter vervanging van een houten windmolen.


ID: 27996 | Bouwkundig element

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 28096 | Bouwkundig element

Hoeve met molenaarshuis en Kasteelmolen

Parkstraat 4 (Maarkedal)
L-vormige constructie tussen straat en beek van woning en aanpalende watermolen, sinds de tweede helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot het landelijk bakstenen complex met U-vormige aanleg rondom kleine afgesloten verharde binnenplaats; half omgeven door de Molenbeek. Dominant volume van nieuw molenaarshuis van 1936 en eigenlijke molenhuis aan de beek op natuurstenen onderbouw, voornamelijk uit de 18de eeuw.


ID: 27954 | Bouwkundig element

Rest van oliewatermolen Het Stampkot

Ten Dale (Maarkedal)
Aan de voet van de Boigneberg, tussen Kabuize en Ten Dale, puin van de oliewatermolen Het Stampkot, nog actief in het eerste kwart van de 20ste eeuw, op de rechter oever van de Maarkebeek.


ID: 28035 | Bouwkundig element

Romp van Molen Ter Slepe

Weitstraat 4A (Maarkedal)
De Ter Slepe molen was een stenen korenwindmolen van het type grondzeiler op een lage molendam. Een andere naam voor de molen was vroeger "Ten Nieuwennest". De oorspronkelijke molen, volgens kadastergegevens een houten molen, werd opgericht op het einde van de 18de eeuw en werd in de eerste helft van de negentiende eeuw vervangen door de stenen molen.