Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1410 resultaten


ID: 300845 | Landschappelijk element

Geleide zilverlinden rond Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Korrestraat (Herzele)
Met uitzondering van de straatzijde is de Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën volledig omringd met een leibomenrij van zilverlindes. Voor deze toepassing werd de cultuurvariëteit ‘Brabant’ gebruikt omdat deze zich goed laat leiden.


ID: 132701 | Landschappelijk element

Leilindenrij als schermbeplanting

Korrestraat 16 (Herzele)
Op traditionele wijze is een bomenrij van zes leibomen aangeplant langs de straat. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de leilinden er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd.


ID: 300896 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij wegkruis

Leugenstraat 6 (Herzele)
Op het kruispunt van een landweg met de toegangsweg tot een hoeve staat een wegkruis dat vergezeld wordt van twee Hollandse lindes. De bomen zijn op traditionele wijze gekandelaard.


ID: 131153 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde Pardassenhoek

Pardassenhoek (Herzele)
Langs de Pardassenhoek bij een kruispunt met een veldweg staat een gekandelaarde kapellinde. Het betreft hier de, voor de regio, zeldzame kleinbladige linde of winterlinde.


ID: 300801 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Provincieweg 430 (Herzele)
De twee gekandelaarde welkomstlindes of wachters flankeren de erftoegang. Deze bomen bevinden zich bij een in verval zijnde kapel en het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.


ID: 132696 | Landschappelijk element

Opgaande kapellinde bij kruispunt van wegen

Zavelstraat 73 (Herzele)
Een mooi ontwikkelde opgaande kapellinde staat bij het kruispunt van de Zavelstraat met de Ransbeekstraat. Het is een Hollandse linde met een stamomtrek van 330 cm (2013). De Hollandse linde vertoont een nestvormige takkenstructuur in de kruin. Heel wat aangeplante lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Meer bepaald een soort inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. Mogelijks is deze lindenkloon een variëteit die via de handel verspreiding heeft gekend. Verder genetisch onderzoek moet dit bevestigen.


ID: 134642 | Landschappelijk element

Park van het Domherenhuis

Dekenstraat 39 (Heusden-Zolder)
Het landschappelijk en den­drol­o­gisch belang­rijk park van 5 hectare, zonder begrenzing noch waterpartij, is de restant van een kasteeldo­mein van 22 hectare, met een kern van rond 1800, herzien tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw. Sedert 1976 gemeentelijk bezit.


ID: 134639 | Landschappelijk element

Domein Meylandt

Graaf de Theuxlaan 61 (Heusden-Zolder)
Park in land­schap­pelijke stijl uit midden 19de eeuw, deel van een domein­ van circa 23 hectare met kasteel en aanhorigheden, vij­ver, moes­tuin, boomgaard, wei­lan­den, bos­sen­ en een water­mol­en; oudere site in het valleiland­schap van de Man­delbeek en sedert 1958 gemeentelijk domein.


ID: 131029 | Landschappelijk element

Opgaande lindenrij bij de kluis van Bolderberg

Kluispad (Heusden-Zolder)
Aan de zuidwestkant van de kluizenaarssite is een boogvormige bomenrij van opgaande lindebomen aangeplant. Een open ruimte langs het Kluispad en bij het bedevaartsoord wordt hierdoor afgebakend. Bovenop de Bolderberg vertoeven de bedevaarders in de schaduw van de boomkruinen op een lommerrijke plek.


ID: 22521 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kluis van Bolderberg met lindes en haagbeuken

Kluisstraat 90, 90/1 (Heusden-Zolder)
Het complex bestaat uit vijf onderscheiden delen: de kapel, het woonhuis (twee delen), een kleine toren en een stal. Bij de kluis staat een rij lindes en een haagbeukenhaag.