Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 27676 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Berchemweg 222-224 (Oudenaarde)
Boerenarbeiderswoningen uit tweede helft 19de eeuw met latere aanpassingen.


ID: 36029 | Bouwkundig element

Station Gavere-Asper

Prosper Heysestraat 1A (Gavere)
Station gelegen op de lijn Gent-Oudenaarde, ingehuldigd in 1857. Geschilderd bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen, links en rechts geflankeerd door één, later toegevoegde travee met één bouwlaag onder verspringende zadeldaken.


ID: 301085 | Bouwkundig element

Dorpskern Hillegem

Diepestraat, Hillegemplein, Ledebergstraat, Perrestraat, Provincieweg (Herzele)
De dorpskom van Hillegem is gelegen op een hoogte en wordt doorkruist door de provinciale baan Aalst-Oudenaarde. Beeldbepalende elementen zijn de parochiekerk Sint-Bartholomeus met omringend en ommuurd kerkhof, de voormalige pastorie in de Ledebergstraat en de gesloten hoeve Hof de Meierij in de Diepestraat.


ID: 130897 | Landschappelijk element

Opgaande beuken langs de Katteberg

Katteberg (Oudenaarde)
De opgaande beuken staan ingeplant op het relatief steil talud langs de Katteberg tussen Ename en Mater. De monumentale beuken zijn mogelijk restanten van een oude weg die tot 1850 dwars door het historische bos t’Ename liep.


ID: 27927 | Bouwkundig element

Hoeve 't hof ten Bogaerde

Hasselstraat 14 (Maarkedal)
Bakstenen hoeve gebouwd in L-vorm en voorts met losse bestanddelen, volgens kaart van 1662 voormalig pachthof van de abdij van Maagdendale te Oudenaarde. Boerenwoning van acht traveeën onder pannen zadeldak, met oude kern; in de tweede helft van de 19de eeuw vergroot. Verder nog lange dwarsschuur onder schilddak, overbouwde steenput en vervallen bakhuis met jaartal 1762 in jaarankers tegen de voorpuntgevel..


ID: 135393 | Landschappelijk geheel

Schelde-Leie interfluvium

Anzegem (Anzegem), Huise, Kruishoutem, Nokere, Ouwegem, Wannegem-Lede (Kruisem), Heurne, Mullem, Oudenaarde (Oudenaarde), Waregem (Waregem), Moregem, Ooike, Wortegem (Wortegem-Petegem)
Dit gebied omvat een deel van de ‘Vlaamse Ardennen’ ten westen van de Schelde en vormt een onderdeel van het uitgestrekte Schelde-Leie interfluvium. De heuvelkammen liggen hier dominant in het landschap. De kouters zijn van elkaar gescheiden door beekvalleien. Kleinschalige dorpskernen liggen verspreid in het landschap. Hoeves, kasseiwegen en windmolens bepalen mee het beeld.


ID: 130908 | Landschappelijk element

Twee gerechtslindes bij Groene Vierschaar

Wortegemstraat (Oudenaarde)
Twee linden, één onder de vorm van een hakhoutstoof en één knotboom, flankeren de schepenbank. Deze gerechtsbomen staan op de plaats waar recht werd gesproken tijdens het Ancien Régime, in Vlaanderen ca. vóór 1795.


ID: 27351 | Bouwkundig element

Stadswoning

Beverestraat 39 (Oudenaarde)
Huizenblok van vermoedelijk oorspronkelijk vier huisjes van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder één groot schilddak, uit midden 19de eeuw.


ID: 27352 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Beverestraat 41 (Oudenaarde)
Deels vrijstaand dubbelhuis in een zakelijke baksteenarchitectuur uit het interbellum.


ID: 27354 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Beverestraat 47, 47A (Oudenaarde)
19de-eeuws burgerhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, met typische begin 20ste-eeuwse cementering.