Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 77656 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Scheldehoekkapel met herdenkingsboom

Margote (Wichelen)
Neoclassicistische kapel, volgens kerkrekeningen gebouwd in 1844-45 ter vervanging van een oudere kapel op dezelfde plaats. Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder laaghellend zadeldak gedekt met leien en voorzien van een vierkant houten klokkentorentje onder tentdak en kruisje. Jonge linde ter vervanging van oudere vrijheidsboom.


ID: 77697 | Bouwkundig element

Sint-Barbarakapel

Rimeir (Wichelen)
Vrijstaand kapelletje, schuin achterin ingeplant rechts van het boerenarbeidershuisje, gelegen aan een doodlopende afslag en opgericht in 1861 door landbouwer A. Coppieters.


ID: 76171 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Stationsstraat (Wichelen)
Schuin ten opzichte van de straat ingeplante wegkapel, gebouwd in 1901 in opdracht van Edmond Uyttenhove. Rechthoekige wegkapel met vlakke sluiting, onder kunstleien zadeldak tussen aandaken, vooraan op het dak staat een smeedijzeren kruis.


ID: 76175 | Bouwkundig element

Roggemankapel

Stationsstraat (Wichelen)
De oorspronkelijke kapel daterend van 1878 werd in 1952 bij de aanleg van de betonbaan achteruit verplaatst tegen de rechter zijgevel van het huis nummer 53. Bakstenen wegkapel onder pannen zadeldakje met smeedijzeren kruis op de nok.


ID: 76572 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Wanzelesteenweg (Wichelen)
Kleine neogotische wegkapel, volgens opschrift op een nieuw aangebrachte gevelsteen werd de kapel in 1876 gebouwd door C.J. Bettens uit Serskamp. Kapel op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting, onder een steil zadeldak met kunstleien.


ID: 76195 | Bouwkundig element

Brouwerij De Ruiter en brouwershuis

Wettersestraat 78, 76A (Wichelen)
Voormalig brouwershuis en resterende gebouwen van de vroeger Brouwerij De Ruiter van de familie Matthys. Onderkelderd herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk uit midden 19de eeuw. Voormalig brouwerijgebouw en inrijpoort, gelegen links van het huis. Poort en hoekgebouw van 1911 naar ontwerp en onder leiding van architect Theophiel-Alexander Présiaux.


ID: 89599 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Abeelestraat 2 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, met 20ste-eeuws boerenhuis en oudere nutsgebouwen.


ID: 89546 | Bouwkundig element

Vlasschuur

Bavikhoofsestraat 112 (Wielsbeke)
Vlasschuur volgens kadaster gebouwd in 1922 door Remi Dewitte, landbouwer uit Ooigem en bouwheer van de aanpalende woning ten oosten uit 1922. In 1937 worden zowel het huis als magazijn uitgebreid met een achterbouw. Bruine bakstenen lijstgevel onder zadeldak uit eternietleien.


ID: 89538 | Bouwkundig element

Dorpswoning in 1924

Bavikhoofsestraat 37 (Wielsbeke)
Dorpswoning in 1924 door Jerome Vanhee, pastoor te Ooigem gebouwd ter vervanging van een ouder pand. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Roodbakstenen lijst- en trapgevel voorzien van sierankers.


ID: 89540 | Bouwkundig element

Dorpswoning met vlasschuur

Bavikhoofsestraat 57 (Wielsbeke)
Huis met vlasschuur uit respectievelijk 1910 en 1939, beide gebouwd op een voorheen onbebouwd perceel. De woning werd opgetrokken in opdracht van de weduwe van Pieter Tack – Veys, een winkelierster te Ooigem. Handelaar Jules Tack liet enkele decennia later de aanpalende vlasschuur bouwen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen).