Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

661 resultaten


ID: 306522 | Landschappelijk element

Wolvenweg

Wolvenweg (Tervuren)
Deels gekasseide holle weg die de zuidwestelijke begrenzing vormt van het Kasteel de Robiano en van oudsher deel uitmaakt van de verbinding tussen Tervuren en Overijse. De weg was wegens zijn pittoresk karakter veelvuldig het onderwerp van de schilders van de school van Tervuren (circa 1870).


ID: 300373 | Landschappelijk element

Eiken als grensbomen in Domein Asdonk

Asdonkstraat (Tessenderlo)
Voor de Asdonkhoeve staat een rij van acht imposante zomereiken. Deze markeren de grens tussen de provincies Vlaams-Brabant en Limburg. Vermoedelijk dateren ze uit de 2de helft van de 18de eeuw, toen het domein bij de hoeve werd aangelegd. Op de kabinetskaart van de Ferraris was de provinciegrens tevens de grens van het toenmalige domein.


ID: 86587 | Bouwkundig element

Goed ten Houtte

Egemsesteenweg 53 (Tielt)
Historische hoeve "('t Groot) Goed ten Houtte", minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Losstaande hoevegebouwen in U-vormige schikking omheen deels verhard erf met centraal een notelaar. Aan noordzijde van het erf, woonhuis onder nieuw pannen zadeldak. Langgestrekte, verankerde witgekalkte eenlaagsbouw van negen traveeën, ingedeeld als meerwoonst. Aan westzijde, laag aangebouwd stalletje onder pannen lessenaarsdak. Aan oostzijde, bakstenen schuur- en stalvleugel onder zadeldak, vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Recentere bijgebouwen.


ID: 87032 | Bouwkundig element

Notelaerenhoeve

Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.


ID: 87210 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kapelleweg (Tielt)
Gelegen ten noorden van de dorpskern, aan de noordzijde van huis nummer 5. Het kerkhof is oorspronkelijk aan de zuidzijde van de kerk gelegen, maar wordt overgeplaatst in 1976, bij aanleg van het Debreuckplein en de parking. De nieuwe begraafplaats is gelegen op een langwerpig perceel, omheind met Haagbeuk in combinatie met bomenrijen (Populier). Toegankelijk langs de westzijde, voorafgegaan door een containerplein.


ID: 307751 | Landschappelijk element

Meidoornhaag met opgaande zomereiken

Tieltvoetweg (Tielt)
Langsheen de Tieltvoetwegel in Kanegem, staat een geschoren meidoornhaag van éénstijlige meidoorn, met in de haag een aantal beeldbepalende, opgaande zomereiken.


ID: 134233 | Landschappelijk element

De  Tiense vesten

Albertvest, Astridvest, Goossensvest, Kabbeekvest, Leopoldvest, Moespikvest, Sliksteenvest, Vinckenboschvest (Tienen)
Openbare plantsoenen op resten van de middeleeuwse stadswallen, geslecht na 1781 en heraangelegd als beboomde promenades, na 1950 aanzienlijk geredu­ceerd om verkeerstechnische redenen.


ID: 302396 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoogstamboomgaarden met woning en bedrijfsgebouwen

Sint-Genovevaplein 1 (Tienen)
De site is gelegen in de dorpskern van Oplinter, in het noordwesten van de geografische streek (droog) Haspengouw, die gekend is als de grootste fruitstreek van het land. Het geheel van woning, bedrijfsgebouwen, nutstuin en boomgaarden bevindt zich langs het Sint-Genovevaplein. Vooraan staat de fruittelerswoning met flankerende bedrijfsgebouwen uit eind 19de eeuw die via een kleine sier- en de nutstuin verbonden is met de deels ommuurde hoogstamboomgaard. Hierachter bevindt zich de ruime, grotendeels omhaagde weideboomgaard.


ID: 135350 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Betho en Beukenberg met Romeinse weg

Koninksem, Piringen, Tongeren, Widooie (Tongeren)
Het kasteel van Betho ligt even buiten het stadscentrum van Tongeren in het gehucht Mulken, gevat in een vrij gaaf bewaard landschap tussen de steenwegen naar Hasselt en Sint-Truiden. Het is een imposant, gedeeltelijk omgracht complex aan de bovenloop van de Fonteinbeek. Het omvat een kasteel met een hoeve en ook de omgeving kent een symmetrische aanleg met graslanden, dreven, hagen en paden. De nabijgelegen Beukenberg is een Romeins aquaduct die de natuurlijke bronnen van de Mombeek te Widooie moest verbinden met de stad Tongeren. De aarden wal die daarvoor aangelegd werd is bewaard gebleven en wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van bossen en struwelen.


ID: 307973 | Landschappelijk element

Rij knothaagbeuken op talud

Neerrepen (Tongeren)
In Kolmontbos staat in het oosten aan de bosrand een rij van 15 haagbeuken op een talud. Het gaat om voormalige knotbomen die zijn uitgegroeid na het staken van het knotbeheer. De kaphaag markeert de historische grens van een kadastraal perceel en geeft de historische bosgrens aan die is vervaagd.