2785 resultaten
ID: 78984 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Holleweg 2, Rijckeveldestraat 2-3 (Damme)
Rijckevelde is een kasteeldomein dat gelegen is in de zuidwestelijke hoek van Sijsele, verder lopend op grondgebied van Brugge (Sint-Kruis en Assebroek) en Oedelem (Beernem). Het domein ligt ten zuiden van het kasteeldomein van Male op Sint-Kruis, waarmee het historische banden heeft. Het domein bestaat uit een kasteel uit begin 20e eeuw met omgevend park en een toegangsdreef. Ten oosten van het kasteel bevindt zich de oudste kern van de site, bestaande uit een landhuis uit de 16e eeuw en hoeve uit de 17e eeuw.
ID: 78807 | Bouwkundig element
Houtincwerve (Damme)
Duitse commandopost uit de Eerste Wereldoorlog in Den Hoorn-Sint-Rita, opgetrokken als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 78808 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 7 (Damme)
Kasteeldomein van Moerkerke met omwald kasteel in parktuin, met een geschiedenis die opklimt tot in de middeleeuwen. Het huidige eclectische uitzicht van het kasteel dateert van 1908-1912. Het kasteel is gelegen op een opperhof omringd door een ronde walgracht, wat het park samen met de slingerende paadjes en follies, een pittoresk uitzicht geeft. Onder meer Mariagrot, pilaar, verschillende beelden, brugjes, ijskelde. In gevel bijgebouw, een nis met Mariabeeldje en natuurstenen plaat met opschrift.
ID: 78713 | Bouwkundig element
Kerkstraat (Damme)
Twee kazematten aan weerszijden van de weg.
ID: 78899 | Archeologisch geheel
Mikhemstraat 4 (Damme)
De redoute is in het najaar van 1703 aangelegd tijdens de Spaanse Successieoorlog en dit in de voorbereiding van de aanleg van het versterkte legerkamp. Het geheel werd ingeplant dicht tegen de weg richting Dudzele op de noord-zuidlopende zandrug, tussen twee lager gelegen en inundeerbare weide-arealen. In de parochierekening van Oostkerke van 1742 wordt een oppervlakte van 2 gemet 25 roeden (0, 89 ha) opgegeven. Dwars door het fort liep van west naar oost "de halve verdonkerden Doestweg". Op de kaart van de 19de eeuw wordt de vierkante gracht door een bomenrij afgeboord.
ID: 78836 | Bouwkundig element
Nonnendijk 2 (Damme)
19de-eeuwse hoeve met losse, witgekalkte bestanddelen, zijnde het boerenhuis met opkamer van twee traveeën links van de ingang, en een lang schuurvolume met geïncorporeerde stal, gekenmerkt door luchtgleuven in de zijpuntgevel, onleesbare datumsteen. Onverhard erf met vaalt. Bunkers uit de Eerste Wereldoorlog.
ID: 300992 | Bouwkundig element
Preekboomstraat (Damme)
Duitse telefoonpost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij een commandopost langs de Preekboomstraat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 300993 | Bouwkundig element
Preekboomstraat (Damme)
Duitse seinpost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken bij een commandopost langs de Preekboomstraat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 78782 | Bouwkundig element
Preekboomstraat 5 (Damme)
Duitse commandopost uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de Preekboomstraat als onderdeel van de 'Hollandstellung'.
ID: 78905 | Archeologisch / Landschappelijk element
Romboutswervedijk (Damme)
Het "Verbrande Fort", een redoute die tijdens de Spaanse Successieoorlog werd aangelegd, in de tweede helft van 1703. Voor de aanleg van het fort diende de weg op de Romboutswervedijk verlegd en vervangen te worden door de "Nieuwe Wegh". De redoute was aangelegd ten westen van de dijk op de plaats waar een hevel onder de dijk stak, die toeliet het gebied ten westen van de dijk en ten noorden van de Zoete Vaart te inunderen. De naam van het fort naar de houten uitkijktoren binnen het fort die door brand vernield werd.