Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 1102 | Bouwkundig element

Windmolen Nooit Gedacht

Heirstraat (Maasmechelen)
De molen Nooit Gedacht is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd in 1883, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen). Een omlijste gevelsteen in de romp met opschrift vermeldt: NOOIT GEDACHT/ LEON de CELISSEN/ 1883. De molen wordt ook Kruiskensmolen genoemd, naar een nabijgelegen vredeskruis.


ID: 1299 | Bouwkundig element

Watermolen Kikmolen

Kikmolenstraat 1 (Maasmechelen)
Watermolen op de Kikbeek. Van de oorspronkelijke gebouwen bleef alleen een deel van het molenhuis bewaard.


ID: 1234 | Bouwkundig element

Windmolen Nieuw Leven

Molenstraat (Maasmechelen)
De molen Nieuw Leven is een vroeg 19de-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met halfopen voet.


ID: 1149 | Bouwkundig element

Windmolen Stormvogel

Molenveldstraat 7 (Maasmechelen)
De molen De Stormvogel, gebouwd in 1858, is een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).


ID: 77589 | Bouwkundig element

Hoeve van Nijpezeel met Duivenmolen

Sint-Katarinastraat (Machelen)
Aanvankelijk alleenstaande watermolen met bescheiden woning waaraan in de loop der tijd onderdelen werden bijgebouwd zodat het molencomplex in het derde kwart van de 19de eeuw was uitgegroeid tot een gesloten hoeve.


ID: 77596 | Bouwkundig element

Banmolen De Cleyne Molen

Watermolenstraat 44 (Machelen)
Bedrijfscomplex waarvan de geschiedenis opklimt tot het begin van de zestiende eeuw, toen de heer van Diegem in 1513 een nieuwe watermolen oprichtte op de Woluwe ter vervanging van de in 1488-1489 vernielde Vondelmolen die verder naar het noorden gelegen was.


ID: 48021 | Bouwkundig element

Restant van de Poedermolen

Dinantstraat (Maldegem)
De Poedermolen, ook wel gekend als molen De Bruyckere, was een stenen stellingmolen, die in 1847 werd opgetrokken als een korenmolen, ter vervanging van een afgebrande houten staakmolen. Rond 1921 werd de molen ontmanteld en afgeknot.


ID: 50578 | Bouwkundig element

Cuelenaersmolen met molenaarswoning

Kleitkalseide 55 (Maldegem)
Romp van een stenen beltmolen met inrijpoort, opgetrokken in 1865, met aanpalend machinehuis uit 1924 voor een mechanische maalderij die tot in 1969 werkzaam bleef. Op het omhaagd erf, dat toegankelijk is via een fraai ijzeren hekken, zijn ook nog de langgestrekte molenaarswoning haaks op de straat en boomgaard en wagenhuis terug te vinden.


ID: 50736 | Bouwkundig element

Romp van de Rotsaertmolen

Stationsstraat 45 (Maldegem)
Achtkantige bakstenen molenromp, wellicht opgetrokken tussen 1780 en 1816, waarop een houten achtkantige bovenkruier met houten stelling en Hollandse kap geplaatst was. Eind 19de eeuw werd een stoommachine geplaatst, waardoor de molen dan als korenstoom- en windmolen wordt omschreven.


ID: 13744 | Bouwkundig element

Scherpenbergmolen en molenaarshuis

Antwerpsesteenweg 378 (Malle)
De Scherpenbergmolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1843 door de gebroeders Joannes en Petrus Mullenbrück. De 19de-eeuwse molenaarswoning bevindt zich aan de straat en is een deels verbouwd woonstalhuis. Het is een verankerde baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak.