Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 88721 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 91 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gelegen langs de "Waterstraat", een aarden wegel die vanaf de Aartrijksesteenweg naar de Eernegemweg leidt, op het Primitief kadasterplan (1830) "koeyweg" genoemd. Volgens Desmedt ook "Schepenwegelken" genoemd: ooit woonde de burgemeester in deze hoeve; de schepenen kwamen hier vergaderen.


ID: 88829 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bedevaartstraat 4 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels omgracht, onverhard erf met boomgaard ten noorden. De vele verschillende kleuren en formaten van de gebruikte baksteen wijzen op een ingewikkelde bouwgeschiedenis. Hoofdvolume haaks op de straat bestaande uit boerenhuis van twee traveeën + één opkamertravee in bruinrode baksteen, met links aansluitende stal met gele baksteenfragmenten.


ID: 88764 | Bouwkundig element

Hoeve Bouchouttehof

Boekhoutestraat 25 (Jabbeke)
Historische hoeve die haar naam verleende aan de straat. De Boekhoutestraat was oorspronkelijk de lange erfoprit vanaf de Kerkeweg naar deze hoeve. Hoeve met 19de-eeuwse witgekalkte bakstenen volumes onder pannen zadeldak, namelijk boerenhuis en schuur. De hoeve is via een lange erfoprit te bereiken en is tussen weiden gelegen.


ID: 88817 | Bouwkundig element

Polderhoeve van het langgestrekte  type

Cathilleweg 118 (Jabbeke)
Indrukwekkende 18de-eeuwse polderhoeve van het langgestrekte type. Gelegen in de dorpskern van Stalhille, haaks op de straat. Langgestrekte hoeve bestaande uit een opkamer van twee traveeën onder hogere nok en een laag woongedeelte van vier traveeën. Aan noordzijde, smalle aanbouwen waardoor het dak daar geknikt is en ter hoogte van de derde en vierde travee, een haakse aanbouw.


ID: 88802 | Bouwkundig element

Hoeve uit de 17de eeuw

Cathilleweg 3 (Jabbeke)
Gerenoveerde, tot villa omgebouwde 17de-eeuwse hoeve die tot 1975 een karakteristieke driebeukige bergschuur op het erf bezat. De hoeve heeft een eerste vermelding in een document van 1478. Op de noordgevel van de woning is een deels zichtbaar jaartal '16..' bewaard. Een kaart van 1723 geeft een goed zicht op het oorspronkelijke L-vormige volume van de hoeve. Bij de renovatie werden de losse bijgebouwen afgebroken.


ID: 88803 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Cathilleweg 6 (Jabbeke)
Grote historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen waaronder een rosmolen, in U-vorm geplaatst op een groot, onverhard rechthoekig erf grenzend aan de Cathilleweg. De hoeve ligt nog steeds in een uitgesproken agrarisch landschap.


ID: 88851 | Bouwkundig element

Hoeve De Blauwe Toren

de Manlaan 48 (Jabbeke)
Hoeve "De Blauwe Toren", opgetrokken in 1862 op het domein van het Kasteel "De Blauwe Toren" in opdracht van de toenmalige eigenaar Edmond de Man. Edmond en vooral zijn erfgenaam Alfred de Man lieten op het uitgebreide domein twee hoeves en twaalf huizen optrekken, die gekend zijn als "de blauwe huizen", en waarvan deze hoeve de oudste en bekendste is. Alle gebouwen waren naar het voorbeeld van het oude kasteel met blauwe leien of pannen bedekt; het schrijnwerk werd blauw geschilderd. In 1877 wordt de hoeve met een bakhuis en varkensstal uitgebreid.


ID: 88735 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Elfhoekstraat 1 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen, te bereiken via een lange erfoprit. Twee oudere, bakstenen bestanddelen, witgekalkte met gepekte plint onder pannen zadeldaken, en een aantal nieuwe loodsen op een deels verhard erf. De hoeve, oorspronkelijk met drie U-vormig geplaatste losse bestanddelen, staat aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778) en op het Primitief kadasterplan (1830).


ID: 88916 | Bouwkundig element

Hoeve uit 1781

Ettelgemstraat (Jabbeke)
Verbouwde historische hoeve, waarvan het oorspronkelijke boerenhuis met jaarankers uit "1781" is gedateerd. Bij deze hoeve stond tot 1913 de "Westmolen", uitgebaat door de familie Acke. Nadien werd een mechanische maalderij geïnstalleerd.


ID: 88854 | Bouwkundig element

Hoeve De Fonteyne

Fonteinebeekdreef 21 (Jabbeke)
Hoeve "De Fonteyne", geïsoleerd gelegen aan de zuidrand van de villaverkaveling "Tafeldijcken" die in de tweede helft van de 20ste eeuw werd aangelegd in de zuidwesthoek van Varsenare. De hoeve ligt op de grens met Snellegem, het erf wordt ten oosten afgegrensd door de Fonteinebeek. Hoeve van het langgeveltype, op een rechthoekig begraasd erf met boomgaard ten noorden en dichte beplanting ten zuiden.