Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 88751 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Legeweg 19 (Jabbeke)
Imposante historische hoeve met drie losse, in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen met 17de- en 19de-eeuwse kern: stalvolume aan straatkant, ten noorden een schuur met aansluitende stallen en ten zuiden het 17de-eeuwse boerenhuis. Ten zuiden van dit ensemble, een 20ste-eeuws woonhuis.


ID: 88838 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Mosselstraat 3 (Jabbeke)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een onverhard erf met resten van een boomgaard. Behalve het woonhuis aan straatkant van circa 1927, bevat de hoeve een opmerkelijk langgestrekt volume ten zuiden van het erf, en een achterliggend stalvolume ten oosten.


ID: 88837 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Walle

Mosselstraat 7 (Jabbeke)
Hoeve in de dorpskern, gelegen op een groot begraasd erf ten zuiden van de parochiekerk Sint-Vedastus. Hoeve met losse bestanddelen op een ruim begraasd erf, met resten van boomgaard en deels met knotwilgen omzoomd. Het huidige uitzicht van de hoeve werd bepaald in 1908, toen de eigenaar alle bestaande gebouwen liet vergroten en een nieuwe schuur liet bouwen; alle gebouwen kregen hierdoor buitenmuren die hoofdzakelijk in dezelfde geelbruine baksteen zijn opgetrokken, ze zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 88871 | Bouwkundig element

Rosmolen bij hoeve Het Kaproenken

Nachtegaalstraat 29 (Jabbeke)
Intact bewaarde 19de-eeuwse rosmolen bij hoeve zogenaamd "Het Kaproenken", een hoeve die reeds in 1547 wordt vermeld, met hoevegebouwen die opklommen tot de 18de eeuw, maar anno 2006 worden heropgebouwd.


ID: 88839 | Bouwkundig element

Hoeve

Noordstraat 38 (Jabbeke)
18de-eeuwse hoeve bestaande uit twee haaks op elkaar geplaatste verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken op een begraasd erf.


ID: 88840 | Bouwkundig element

Hoeve 't  Lindenhof

Noordstraat 62 (Jabbeke)
Imposante historische polderhoeve die minimaal tot de 18de eeuw opklimt. De hoeve ligt in de bocht aan het noordelijke einde van de straat, en springt daardoor van ver in het oog.


ID: 88872 | Bouwkundig element

Hoeve Bonem

Oosternieuwweg 3 (Jabbeke)
Hoeve met 18de- en 19de-eeuwse losse bestanddelen op een rechthoekig, omhaagd en beboomd erf. De gebouwen liggen in U-vorm omheen een deels gekasseid, deels begraasd binnenerf.


ID: 88786 | Bouwkundig element

Hoeve Het Oosthof

Oostmoerstraat 1 (Jabbeke)
"Het Oosthof" van Snellegem is één van de oudste en meest tot de verbeelding sprekende hoeves in de streek. De ligging naast de Sint-Eligiuskerk, het indrukwekkende boerenhuis, de toegangspoort en de omgrachting, getuigen van het belang van de site in de ontstaansgeschiedenis van Snellegem. Monumentale historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen, gelegen op een groot erf dat deels verhard is. Het oorspronkelijk volledig omgrachte erf bewaart enkel aan de westelijke zijde een deel van de walgracht, voor het woonhuis. De opstelling van de historische gebouwen, namelijk poort, boerenhuis met aansluitende stallen, en schuur met stallen, bleef ongewijzigd sinds de 17de eeuw. Het boerenhuis en de toegangspoort zijn nog ouder en gaan terug tot de 15de of 16de eeuw.


ID: 88787 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostmoerstraat 44 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse bestanddelen. Het is één van de oudste en best bewaarde hoeves van Snellegem. De huidige gebouwen gaan terug tot de 17de eeuw, maar de hoeve zou reeds uit de 15de eeuw dateren.


ID: 88790 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oude Gistelsteenweg 8 (Jabbeke)
Gerenoveerde hoeve gelegen op een deels gekasseid erf met aan oostkant bewaarde omwalling. Ten zuiden toegankelijk via een lange gekasseide oprit vanaf de Oude Gistelsteenweg, waarlangs een grote, prachtige rozentuin is aangelegd. Op deze plaats vond Desmedt in een archiefdocument van 1478 al een hoeve terug, eigendom van Jacques van de Peerbome. De huidige hoevegebouwen zijn wellicht 19de- en 20ste-eeuws.