Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 88903 | Bouwkundig element

Hoeve 't Croonken

Westernieuwweg 80 (Jabbeke)
Zeer mooi gelegen historische hoeve bestaande uit losse bestanddelen op een mooi onverhard erf met gebouwen die door hun U-vormige semigesloten opstelling en een gevarieerd dakenspel een mooi sprekend geheel vormen. Groot onverhard en begraasd erf, afgezoomd met bomen onder meer knotwilgen, met ten zuiden een poel en resten van de boomgaard.


ID: 88905 | Bouwkundig element

Hoeve Clarahof

Westernieuwweg 86 (Jabbeke)
Hoeve, volgens de literatuur "Clarahof" of "Sinte-Claerenhoeve" genoemd, opgetrokken circa 1879 in opdracht van Alfred de Man-van Caloen, op grond die tot voor de onteigeningen in de Franse tijd aan het Brugse klooster van de Kartuizerinnen behoorde. De naam van de hoeve verwijst naar de vroegere landerijen en hoevegebouwen die sinds 1293 in het bezit van het Sint-Claraklooster in Brugge waren, maar eigenlijk aan de andere kant van de Westernieuwweg waren gelegen. Hoeve met losse geelbruine bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gelegen aan de straatkant van een deels gekasseid, deels met cement verhard erf. Volledig onderkelderde gebouwen, die in het oog springen door de mooie, veelzijdige uitbouw aan de zijpuntgevel van het woonhuis.


ID: 88906 | Bouwkundig element

Hoeve Westwerve

Westernieuwweg 89 (Jabbeke)
Mooie historische hoeve van het langgeveltype, dat als toponiem al teruggaat tot de 13de eeuw. Volgens auteur Franchoo is het terug te leiden tot 1272, toen "Westwerve" werd opgericht als versterking aan de rand van het zeegebied en bewoond werd door jonkheer Lemsins van Westwerve. Beeldbepalende hoeve die met haar langgestrekt volume haaks in een bocht van de Westernieuwweg is ingeplant. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken. Het volledige volume is witgekalkt met gepekte plint.


ID: 88908 | Bouwkundig element

Klokhofstede

Westernieuwweg 98 (Jabbeke)
Historische hoeve met losse, in U-vorm opgestelde bakstenen gebouwen in het noorden van Varsenare. Hoeve met losse bestanddelen, waarvan de oudste in U-vorm op het deels verharde erf zijn geplaatst: 17de-eeuws boerenhuis ten noorden van het erf, haaks op de straat, ten zuiden daarvan, langs de straat, het stalvolume, en ten slotte ten zuiden het erf aflijnend en evenwijdige met het huis, de beplankte schuur.


ID: 88793 | Bouwkundig element

Hoeve met twee volumes

Woudweg naar Zedelgem 24 (Jabbeke)
Hoeve met twee parallelle, haaks op de weg ingeplante volumes, geschikt op een onverhard erf tegen de straat aan. Het betreft twee eind-18de- of begin-19de-eeuwse gebouwen onder pannen zadeldaken.


ID: 88794 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Vloethemhoeve met achtvormige omwalling

Woudweg naar Zedelgem 29 (Jabbeke)
Historische hoeve bestaande uit twee losse bestanddelen. Het stuk van de straat waarop de erfoprit uitgeeft, bestaat uit kasseien. Er zijn nog stukken van de walgracht bewaard ten zuiden en ten westen van de hoevegebouwen.


ID: 88795 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Woudweg naar Zedelgem 31 (Jabbeke)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen ten zuiden van het omwalde erf van de "Vloethemhoeve". De hoeve is opgenomen binnen de grenzen van het beschermde landschap "Vloethemveld".


ID: 88797 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen

Zandweg naar Aartrijke 2 (Jabbeke)
Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een deels gekasseid erf, van de straat afgescheiden door een haag en knotwilgen. Parallelle hoofdvolumes haaks op de straat, met ten zuiden het langgestrekte volume van boerenhuis en stal, en ten noorden de schuur.


ID: 88763 | Bouwkundig element

Hoeve

Zomerweg 28 (Jabbeke)
Kleine 19de-eeuwse hoeve op begraasd erf. Witgekalkte baksteenbouw op gepekte plint onder pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen, beluikte vensters, lage varkensstal onder lessenaarsdak tegen de zijpuntgevel aan straatkant aan.


ID: 88799 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zomerweg 41 (Jabbeke)
Hoeve met twee parallelle, haaks op de straat ingeplante 18de-eeuwse bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen. Woonhuis van één bouwlaag en zes traveeën waaronder twee opkamertraveeën, op gepekte plint en onder een pannen zadeldak.