Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93245 resultaten


ID: 5138 | Bouwkundig element

De witte Lelie

Keizerstraat 16 (Antwerpen)
Herenhuis in zijn huidige vorm een samenstel van twee gekoppelde diephuizen uit de 16de eeuw. Het rechter pand onderscheidt zich door een laatgotische krulgevel die in de eerste helft van de 16de eeuw kan gedateerd worden. Het linker pand heeft een traditionele trapgevel die eerder uit de tweede helft van de 16de eeuw stamt.


ID: 5121 | Bouwkundig element

De Witte Engel

Keizerstraat 17 (Antwerpen)
De Witte Engel vormt de linker helft van een pand dat bestaat uit twee in de 20ste eeuw samengevoegde woningen. Het is een laatclassicistisch burgerhuis uit de vroege 19de eeuw met een zandstenen sokkel en een typerende rechthoekige deuropening in hardstenen omlijsting.


ID: 5139 | Bouwkundig element

Het Wapen van Spagnien

Keizerstraat 18 (Antwerpen)
Traditioneel diephuis dat in kern opklimt tot de 16de eeuw, en waarvan de oude gevelsteen met het wapenschild van Spanje naar de huisnaam aangeeft. Het pand werd in de eerste helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepast met een lijstgevel. De huidige, getrapte geveltop is een reconstructie uit 1991-1993.


ID: 5131 | Bouwkundig element

Meergezinswoning in beaux-artsstijl

Keizerstraat 2 (Antwerpen)
Meergezinswoning in beaux-artsstijl gebouwd door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen van Antwerpen, naar een ontwerp door de architect Ferdinand Dermond uit 1912. Het gebouw dat een winkel en twee huurkwartieren omvatte, was bedoeld als investering in vastgoed.


ID: 5140 | Bouwkundig element

Burgerhuis met traditionele kern

Keizerstraat 20-22 (Antwerpen)
Neoclassicistisch burgerhuis, tot deze vorm aangepast in opdracht van de heer Du Mortier-Bavais, naar een ontwerp door de architect Frans J.H. Bex uit 1856. Het betrof de ingrijpende verbouwing van twee traditionele panden die minstens opklimmen tot de 17de eeuw, vermoedelijk in oorsprong diephuizen. Uitgebreid en ingrijpend gerenoveerd tot kantoor- en wooncomplex naar ontwerp van architect A. Michiels uit 1985.


ID: 5122 | Bouwkundig element

Kapel en voormalig godshuis van het Droogscheerdersambacht

Keizerstraat 23 (Antwerpen)
Kapel in Brabantse laat-gotiek gebouwd in 1513-1514 door het Droogscheerdersambacht, dat hiervoor in 1510 en 1512 twee aanpalende huizen verwierf in de Keizerstraat. Aan de noordzijde van de kapel bevond zich de zogenaamde "Droogscheerderspletse", vermoedelijk een godshuis met elf éénkamerhuisjes, dat in 1900 werden gesloopt voor de bouw van het klooster van de Witte Paters. De Sint-Annagang, de doorgang naar de kloostergebouwen aan de westzijde van de kapel, klimt in oorsprong reeds op tot de 14de eeuw.


ID: 5141 | Bouwkundig element

Hoekhuis in traditionele stijl

Keizerstraat 28 (Antwerpen)
Traditioneel breedhuis op de hoek van Keizerstraat en Paternosterstraat, in kern minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Als eigen woning gerestaureerd naar een ontwerp door de architect Georges Gilliot uit 1972.


ID: 5123 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Keizerstraat 29 (Antwerpen)
Diephuis met traditionele kern opklimmend tot de 17de eeuw, tijdens de eerste helft van de 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepast met een extra verdieping op de voorste helft van het volume en een lijstgevel.


ID: 5124 | Bouwkundig element

Burgerhuis in empirestijl

Keizerstraat 31 (Antwerpen)
Burgerhuis met lijstgevel in empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1819 opgetrokken in opdracht van de weduwe De Craecker. Het diepgerichte zadeldak en de achterpuntgevel wijzen op een traditionele, minstens tot de 17de opklimmende kern.


ID: 5142 | Bouwkundig element

Soeten Naem Jesus  en de Rosenhoedt

Keizerstraat 32-36 (Antwerpen)
Ensemble van drie traditionele diephuizen met trapgevels, daterend uit de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Het nummer 32 draagt van oudsher de naam "Soeten Naem Jesus", het nummer 36 de naam "de Rosenhoedt".